Kök hücre bağışçılarına yeni analiz devrede   Konuyu açan: Günceleditör   Ä°lk Mesaj: 11-28-2012 (18:14)   Son Mesaj: 11-28-2012 (18:14)    Cevap: 0    Gösterim: 437  

    11-28-2012

    Kök hücre bağışçılarına yeni analiz devrede

    Kök hücre bağışçılarına yeni analiz devrede
    Kök hücre bağışçılarına yeni analiz devrede

    Lösemi, lenfoma, talesemi, anemi, bağışıklık yetmezliği, kanser, kansızlık gibi pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan uygun kök hücreyi bulmak için bağışçılara zorunlu olarak yapılan kan testi tarihe karışıyor.

    Lösemi, lenfoma, talesemi, anemi, bağışıklık yetmezliÄŸi, kanser, kansızlık gibi pek çok hastalığın tedavisinde kullanılan uygun kök hücreyi bulmak için bağışçılara zorunlu olarak yapılan kan testi tarihe karışıyor. Ankara Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, kök hücre bağışıÂ*yapacaklardan kan alımını durdurup tükürük analiziyle DNA testiÂ*yapmaya baÅŸladı.

    Ankara Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Akraba Dışı ve Kordon Kanı Bankası Sorumlusu, Hematoloji Bilim Dalı Öğretim ÃœyesiÂ*Prof. Dr. Meral Beksaç, AAÂ*muhabirine yaptığı açıklamada,Â*kök hücrelerin lösemi, lenfoma, talesemi, anemi, bağışıklık yetmezliÄŸi,Â*kanser, kansızlık ve bağışıklık sistemi gibi hastalıklarının tedavisinde kullanıldığını ifade etti.

    Kök hücre naklinin doku tiplendirmesi için bugüne kadar hastalardan kan örneğinin alınması gerektiğini anlatan Beksaç, bölümlerinde başlattıkları projeyle bağışçılardan kan alımını durdurduklarını ve tükürükten DNA testi yapmaya başladıklarını bildirdi.

    Tükürük örneğinden DNA elde edilmesine olanak veren bin adet kitin merkezlerine ulaştığını belirten Beksaç, böylece kök hücre bağışlamak isteyenlerin doku tiplendirmeleri için artık kan vermelerine gerek kalmadığını söyledi.

    Tükürükle doku tiplendirmenin Türkiye'de yeni yapılmaya baÅŸladığını dile getirenÂ*Beksaç, bunun için gereken tükürüğün Ankara Ä°bn-i Sina Hastanesi İç Hastalıkları PolikliÄŸi'nde veya bu merkezden temin edilecek kitin posta yoluyla bile merkeze yollanmasıyla verilebileceÄŸini kaydetti. Beksaç, tükürüğün verilmesinin ardından bir ay boyunca bozulmadan saklanabileceÄŸini belirtti.

    -''Bağışçı sayısının artmasını bekliyoruz''-

    Prof. Dr. Beksaç, kök hücre bağışçısının uygun verici olmasıyla ortaya çıkacak süreci anlatırken, bağışçının nakil merkezleri tarafından hala gönüllü olmayı isteyip istemediği konusunda arandığını anlattı.

    Hastanın verici olması için gerekli sağlık koşullarını taşıması gerektiğine işaret eden Beksaç, bilginin doğrulanmasının ardından nakil için gerekli diğer analizlerin yapıldığını söyledi.

    Beksaç, tükürük analizinin hastaların kan vermelerine gerek kalmaması sebebiyle bağışçı sayısını arttıracağını düşündüklerini ifade etti.

    Prof. Dr. Meral Beksaç, doku tiplendirmesi yapacakları kit sayısının sınırlı olduğunu, ek gayretlerle malzemeyi arttırmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

    Â*

    Kaynak: AA





    Kök hücre bağışçılarına yeni analiz devrede Yorumları