Karaciğer kanseri ikizler haberine düzeltme!   Konuyu açan: Takipci   İlk Mesaj: 11-27-2012 (18:12)   Son Mesaj: 11-27-2012 (18:12)    Cevap: 0    Gösterim: 661  

    11-27-2012

    Karaciğer kanseri ikizler haberine düzeltme!

    Karaciğer kanseri ikizler haberine düzeltme!
    Karaciğer kanseri ikizler haberine düzeltme!

    Şanlıurfa'da karaciğer kanseriyle dünyaya gelen tek yumurta ikizi Ceylin ve Ecrin'e, anne babalarından karaciğer nakli yapıldı. Bu haberdeki fotoğraf yanlış kullanışmıştır. Haberi doğru fotoğrafla yeniden yayınlıyoruz...

    Şanlıurfa'da karaciğer kanseriyle dünyaya gelen tek yumurta ikizi Ceylin ve Ecrin'e, anne babalarından karaciğer nakli yapıldı. Bu haberdeki fotoğraf yanlış kullanışmıştır. Haberi doğru fotoğrafla yeniden yayınlıyoruz... Ş.Urfa'da karaciğer kanseriyle dünyaya gelen tek yumurta ikizi Ceylin ve Ecrin'e, eş zamanlı ameliyatla anne-babalarından karaciğer nakli gerçekleştirildi...

    Haberin gerçek fotoğrafı aşağıdıki fotoğraftır...

    Karaciğer kanseri ikizler haberine düzeltme!

    Doğuştan karaciğer kanseri olan tek yumurta ikizi kız kardeşlere, aynı anda karaciğer nakli yapıldı. 13 aylık ve henüz 7 kilo olan Ceylin ve Ecrin kardeşler, anne ve babalarının karaciğerlerinin yarısı ile hayata tutunurken, operasyon da dünyada bir ilk olarak literatüre geçti. Ceylin ve Ecrin, Şanlıurfa'da 29 yaşındaki Mehmet ve 26 yaşındaki Rabia Fırat çiftinin çocukları olarak dünyaya geldiler. Cihan adlı yedi yaşında bir ağabeyleri daha vardı. Kolay bir hamilelik döneminden sonunda dünyaya geldiler ve son derece sağlıklı görünüyorlardı. Fakat beşinci ayda Ecrin'in karnı birden şişmeye başladı, yüzü hiç gülmüyor aksine sürekli ağlıyordu. Fırat ailesi soluğu Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde aldı. Tetkiklerin sonucu ise aileyi tam anlamıyla şoke etti; minicik bebeğin karaciğerinde 11 santimlik bir kitle vardı. Bütün veriler doğuştan kanser olduğunu gösteriyordu. 7

    SEANS KEMOTERAPİ...

    Harran'daki doktorları hastaları başkente göndermeye karar verdi. Ecrin anne ve babasıyla birlikte Ankara'ya Sami Us Araştırma Hastanesi'ne doğru yola çıktığında kardeşi Ceylin, ağabeyi ve akrabalarıyla birlikte Urfa'da kaldı. Ancak doktorlar tek yumurta ikizi kardeşinin de kanser hastası olabileceğini düşündü. Nitekim haklı da çıktılar. Henüz bir şikâyeti olmamasına karşın Ceylin'de de benzer bir kitle olduğu saptandı. 10 kilonun altında organ nakli olma şansının az olduğu söylendi. Kemoterapiye başlandı ve kilo alana kadar tam 7 seans minik bedenleri zorlu tedaviye maruz kaldı. Yine de risk vardı zira kanser diğer organlara sıçrayabilirdi. Kemoterapi sürecinde doktorları, Memorial Hastanesi'nden Prof. Dr. Koray Acarlı ve bu nakiller konusunda dünyaca ünlü Münci Kalayoğlu'na danışmayı da ihmal etmedi. Karaciğerin çeşitli yerlerine sıçramış bu kanseri, karaciğer nakli yaparak temizlemeyi planladılar. Fırat ailesi, kızlarıyla birlikte hemen İstanbul'a hastaneye davet edildi. Okmeydanı Memorial Hastanesi'nde durumları incelendi. Anne ve babalarının karaciğerleri bu minik bedenlere uyuyordu ancak tek yumurta ikizleri olduğu için aynı anda nakil yapılması gerekiyordu. Her şey ayarlandı, ameliyathaneler hazırlandı ve ekipler ikiye ayrıldı. Ve ameliyatlar çok başarılı geçti. Ceylin ve Ecrin kardeşler şimdi çok sağlıklı ve anne-babalarının hediyesi yeni hayatlarına adım atıyorlar.

    'Kopya ameliyatın bir benzeri yok' Prof. Dr. Münci Kalayoğlu: Aynı anda iki organ nakli gerçekleştirdik. Bebekler tek yumurta ikizi olduğu için aynı anda anne ve babalarından organ aldık. Bu kopya ameliyatın dünyada bir benzeri daha yok... Aslında biz kadavradan nakil yapmayı tercih ederdik ancak insanlar çocuklarının organlarını bağışlamayı düşünmüyorlar bile. Halbuki bu çocuklarımızın yepyeni hayatları oluyor. Prof. Dr. Koray Acarlı: Bu kadar minik bebeklere karaciğer nakli yapılabileceğini cerrahlar bile bilmiyordu. Halbuki daha önce biz 4.5 kiloluk bir çocuğumuza bile nakil yaptık. Doğuştan karaciğer kanseri çok özel bir durumdur ve bu çocuklar için nakil tamamen iyileşme anlamına geliyor.

    Fedakar anne-baba ise çocuklarının yoğun bakımdan çıkıp seslerini duyduktan sonra dünyaya yeniden gelmiş gibi sevindiklerini anlattı.

    Rabia-Mehmet Fırat çiftinin 13 ay önce dünyaya gelen Ecrin ve Ceylin isimli tek yumurta ikizi bebeklerine henüz 5 aylıkken karaciğer kanseri teşhisi kondu. Aile, çocuklarının kanser hastası olduğunu Ankara'da öğrendi. Ankara'da bir süre kemoterapiye alınan çocuklar daha sonra İstanbul'a, Özel Memorial Hastanesi'ne sevk edildi. Burada tahlilleri yapılan Ecrin ve Ceylin'e karaciğer nakli yapılması kararlaştırıldı. Anne-babanın dokularının uygun olması ümitleri daha da güçlendirdi. Gerekli hazırlıkların ardından Ecrin ve Ceylin'e annesi Rabia ve babası Mehmet'in karaciğerinden alınan parçalar nakledildi. Operasyonu gerçekleştiren Prof. Dr. Münci Kayaoğlu ve Prof. Dr. Koray Acarlı'nın çabasıyla, başarılı bir nakil sonrası tek yumurta ikizleri ölümün pençesinden kurtuldu.
    Tek yumurta ikizlerinde aynı hastalığın görülmesi ve aynı anne babadan alınan dokularla nakil işleminin yapılması dünyada ilk olma özelliği taşıyor. Operasyona ilişkin açıklamalarda bulunan Koray Acarlı, 1.5 milyonda bir rastlanacak durumla karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Tek yumurta ikizlerinin her ikisinde de kanser tümörlerine rastladıklarını anlatan Acarlı, "Uygun yerde cerrahi müdahale ile bu tümörler alınabilirdi ancak kitlelerin lokazisasyonu ve sayısı bunu bir cerrahi vaka olmaktan uzaklaştırdı. En uygun durum karaciğer nakliydi." dedi.
    Vakanın enteresanlığının bu yaştaki kişilere karaciğer nakli yapılması olmadığını ifade eden Acarlı, nakil işleminin dünyada bir ilk olmasını şöyle açıkladı: "Bir ailenin ikiz çocuğu ve ikisinde de aynı hastalık var. İkisi aynı günde hem anneden hem babadan alınan dokularla hayata döndürülüyor. Doğal süreç tekrarlanmış gibi. Aynı anne-baba doğumlu iki çocuk, anne-baba hayatlı iki çocuk gibi. Hem anneden hem babadan alınan karaciğerle bu nakil yapıldı."
    Nakil sonrası risklerin devam ettiğini vurgulayan Acarlı, Ecrin ve Ceylin'in de bir süre bu riski taşıyacağını söyledi. Acarlı bu durumu şöyle ifade etti: "Organ naklinde her zaman bir risk var. İlk başta teknik sorunlar yaşanır ancak daha sonra her nakledilen vücut yabancı görür. Onu atmaya çalışır. Biz vücudun organı kabul etmesi için ilaçlarla müdahale eder baraj oluştururuz. Ancak bazen bu baraj yıkılabiliyor."
    Anne Rabia ve Baba Mahmet Fırat da naklin başarılı geçmesinden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Operasyonu gerçekleştiren ekibe teşekkür eden çift, yaşadıklarını da anlattı. Çocuklar 5 aylık olduktan sonra durumun farkına vardıklarını anlatan anne Rabia Fırat, "Hamilelik döneminde her ay kontrol yaptırıyordum. Ultrasyonda bir şey çıkmadı. Ancak 5 ay olduklarında fark edebildik." dedi.
    Çocukları ilk önce Harran Üniversitesi Hastanesi'ne götürdüklerini belirten baba Mehmet Fırat da, "Daha sonra bizi Ankara'ya sevk ettiler. Ankara7da yaklaşık 4-5 ay kemoterapi gördüler. Kanser olduklarını öğrendiğimde çocuklarımın öleceğini düşünüyordum. Umudumu kaybetmiştim. Daha sonra bizi İstanbul'a Memorial Hastanesi'ne gönderdiler. Burada bizden doku alıp çocuklarımıza naklettiler. Çok başarılı bir operasyon oldu. Şu an yeniden doğmuş gibiyiz." şeklinde duygularını dile getirdi.

    (Kaynak Cihan: Düzeltme: Haber7)





    Karaciğer kanseri ikizler haberine düzeltme! Yorumları