Doğarken yürüyemez dediler ama o başardı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 11-22-2012 (17:56)   Son Mesaj: 11-22-2012 (17:56)    Cevap: 0    Gösterim: 442  

    11-22-2012

    Doğarken yürüyemez dediler ama o başardı

    Doğarken yürüyemez dediler ama o başardı
    Doğarken yürüyemez dediler ama o başardı

    Konya'da anne karnında iken yakalandığı hastalık nedeniyle doktorlar tarafından yürüme ümidi verilmeyen 6 yaşındaki Saliha Aslan, yapılan fizik tedavi sayesinde ortapedik cihaz ile yürümeyi başardı.

    Konya'da anne karnında iken yakalandığı hastalık nedeniyle doktorlar tarafından yürüme ümidi verilmeyen 6 yaşındaki Saliha Aslan, yapılan fizik tedavi sayesinde ortapedik cihaz ile yürümeyi başardı. Zeki Dursun'un haberi

    Üçboyut Rehabilitasyon Merkezi Fizyoterapisti Fatmanur Küçükbayram, Saliha'nın hastalığının 'Spina Bifida' olarak adlandırılan kas hastalığını olduğunu söyledi.

    Spina bifida genel olarak ailenin özellikle annenin beslenme eksikliğinden kaynaklı ve vitamin eksikliğine bağlı olarak gelişen bir rahatsızlık olduğunu belirten Küçükbayram, ''Ana hatlarıyla spina bifada omuriliğin omurga içerisindeki gelişimiyle alakalı bir hastalıktır. Bu hastalıkta omurga gelişimi zayıf olduğu için omurilik omurga oluşumundan daha hızlı ilerliyor ve omurganın dışarısına doğru taşıyor. Omurga tamamlanmadığı için doğan çocuğun sırt bölgesinden omurilik dışarıya doğru çıkıyor ve sırtında bir keseyle doğuyor. Bu parça vücudun özelikle belden aşağıdaki kesimlerini etkilediği için hemen alınması gerekiyor. Çünkü bu sıvı dışarıda durması hem beyne hem de vücuda hasar veriyor ve hatta ölümlere kadar gidebiliyor. Ameliyat ile omuriliğin dışarıya akışı durdurulmuş oluyor.'' dedi.

    Doğarken yürüyemez dediler ama o başardı

    Spina bifida olan çocuklarda genel olarak etkilenen seviyeye bağlı bel ve bel altındaki organlarda duyu ve motor gelişim problemleri görüldüğüne dikkat çeken Küçükbayram, ''Mesela kalça seviyesinde ve daha üst seviyelerde görülebilen bir spina bifida kalça, üst bacak, diz ve ayak kısmında hem duyu hem de motor kayıpları görülebilir. Hastamız olan Saliha Aslan da kalça seviyesine kadar duyuları tam ve hareket kabiliyeti iyi. Ama sağ ayakta duyu problemi var. Sağ bacağı etkileyen sinirler ameliyat sırasında zarar görmüş bu yüzden sağ bacağını kullanamıyor.'' şeklinde konuştu.

    Saliha için sağ bacağa yönelik fizik tedavi uyguladıklarını belirten fizyoterapist şunları söyledi:
    ''Duyu tutulumu olduğu için çocuklarda genel olarak motor kullanım gelişmiyor. Bu çocuklarda daha çok ortapedik cihaz yöntemiyle ilerleme kaydedebiliyoruz. Sağlam tarafı kullanarak yada üst gövdedeki karın ve sırt kaslarını kullanarak bu çocukları fiziksel boyutta ilerleme sağlıyoruz. Saliha içinde böyle bir durum söz konusu olduğu için sağ bacağına ortapedik cihaz taktık. Üst karın kasları ve sırt kasları diğer bacağın yardımıyla fiziksel ilerleme kaydettik. Şuan da fiziksel olarak bağımsız yürüme hatta bağımsız oturup kalkmaya adayız. Bu şekilde doğan çocukların neredeyse tamamında duyu problemi görüldüğü için iyileşme süreci bizim açımızdan da çok zor geçiyor. Hiçbir şekilde çocukların o bölgeleri bağımsız olarak kullanabilmeleri sağlayamıyoruz. Mutlaka bir cihazlama yardımıyla destekliyoruz. Normalde en belirgin ya da en ileri seviyesi de spina bifida diyebileceğim belden aşağıdaki tüm seviyelerin tutulumudur. Genelde kalça üst gövde ve alt gövdeyi birbiriyle bütünleştirdiği için çocuklarda yürüme imkansız denilebilir.
    Ancak cihazlama yardımıyla çocuklarda karın ve sırt kaslarını iyi kulana biliyorsa adım atmaları sağlanabilir. Ama seviye çok yukarda olduğu için karın sırt kası kullanımı çok zor olduğundan ilerleme baya zor gelişiyor. Hatta yürüme cihazla bile imkansız hala gelebiliyor. Tutulum aşağıda olduğunda bizim avantajımız duyularımız ne kadar çoksa bizim ilerlememizde o kadar iyidir. Saliha'nın sağında hiçbir duyusu yok kalça seviyesine kadar normal şartlar altında Saliha sağ bacağını hiç kullanamayacak durumda ama fiziksel çalışmaları sonucunda Saliha'nın diğer bacağını ve sırt kaslarını iyi bir şekilde duruma adapte ettiği için Saliha sağ bacağını normale yakın bir ölçüde kullanabildiğini söyleyebilirim.''

    Doktorların kızı için elini ve kolunu kullanma ihtimalinin olmadığı yönünde telkinde bulunduklarını ifade eden ev hanımı anne Şerife Aslan da, ''Doktorlar bize Saliha'nın elini ve kolunu tamamen kullanamayabilir dediler. Biz boş durmadık Saliha'nın rahatsızlığı ile ilgili internetten araştırmalar yaptık. Rehabilitasyon merkezine götürmeye karar verdik. Doktorlar bize rehabilitasyon merkezine gerek yok, çünkü bu çocuk yürüyemez dediler. Ama Üç Boyut Rehabilitasyon Merkezi'nde istediğimizi elde ettik. 6 yıldır fizik tedavimiz devam ediyor. İlk geldiği dönemlerde desteksiz oturamıyordu. Şu anda yürüyor. Şimdi tüm ihtiyacını kendisi karşılayabiliyor. Rahatlıkla anasınıfına gidiyor. Bu rahatsızlığı ile çok barışık olduğu için hiçbir zaman zorluk yaşamadı. Düştüğü zaman arkadaşlarından yardım alarak kalkabiliyor. Öğretmenleri de ayrıca ilgileniyorlar hiçbir sorun yaşamadık.'' diye konuştu.

    Yürürken biraz zorlandığını ama yürümeyi çok sevdiğini belirten Saliha Aslan ise arkadaşları ile oyun oynaması çok sevdiğini ve büyüyünce eczacı olmayı düşündüğünü söyledi.

    HABER 7- ZEDHABER





    Doğarken yürüyemez dediler ama o başardı Yorumları