Kalpleri dondurulup tedavi edildiler   Konuyu açan: Sondakika   Ä°lk Mesaj: 11-16-2012 (03:11)   Son Mesaj: 11-16-2012 (03:11)    Cevap: 0    Gösterim: 780  

    11-16-2012

    Kalpleri dondurulup tedavi edildiler

    Kalpleri dondurulup tedavi edildiler
    Kalpleri dondurulup tedavi edildiler

    Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalplerinde ritim bozukluğu olan iki hasta, cryo ablasyon (soğutma yöntemi) ile kalpleri eksi 40-50 derecede dondurularak tedavi edildi.

    Kayseri Erciyes Ãœniversitesi Tıp Fakültesi'nde kalplerinde ritim bozukluÄŸu olan iki hasta, cryo ablasyon (soÄŸutma yöntemi) ile kalpleri eksi 40-50 derecede dondurularak tedavi edildi. Kalp ritim bozukluÄŸu hastası Sermin Yükeri (50) ve Fatma Soyhan (70), Kayseri'de ilk kez uygulanan soÄŸutma yöntemi ile ameliyat edildi. Ameliyatı gerçekleÅŸtiren Erciyes Ãœniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Ãœyesi Prof. Dr. Namık Kemal Eryol, Ä°stanbul, Ankara gibi büyük ÅŸehirlerde uygulanan cryo ablasyon yönteminin bölgede ilk olarak Erciyes Ãœniversitesi Hastaneleri'nde uygulanmaya baÅŸlandığını kaydetti. Kalpteki ritim bozukluÄŸunun ani bayılmalara varacak tehlikeleri olduÄŸunun altını çizen Eryol, ?Normal bir kalp hızı dakikada 60-100'dür. Çarpıntısı olan hastalarda bu 130-190'a kadar çıkar. Çarpıntı ile ortaya çıkan ve halk arasında kalp ritim bozukluÄŸu olarak bilinen atriyel fibrilasyon ile yapılan klinik uygulamada en sık görülen ve hastaneye yatış nedenleri arasında da en baÅŸta yer alan önemli bir hastalıktır. Kalbin üst bölümünden kaynaklanan ve eriÅŸkin her 100 kiÅŸiden 4'ünün hayatının bir bölümünde ortaya çıkan atriyel fibrilasyon ÅŸiddetli çarpıntı, nefes darlığı, göğüs aÄŸrısı, baÅŸ dönmesi ve nadiren bayılmaya neden olmaktadır. Kalbin dakikada 300, hatta bazen 600 vuruma çıkmasına neden olan atriyel fibrilasyon uzun dönemde uygun ÅŸekilde tedavi edilmezse kalpte büyümeye ve kalp yetersizliÄŸine yol açabilir? diye konuÅŸtu.Â*

    Kalpteki ritim bozukluğunun en korkulan sonucunun beyne pıhtı akması, felç oluşma ve ölüm riski olduğunu ifade eden Eryol, ?Hem kısa hem de uzun vadede hastalar şikayetler nedeniyle hastaneye sık başvurmakta, bazen ritim bozukluğunun tedavisi için şok uygulaması gibi travmatik müdahalelere gerek duyulmaktadır. Kalp ritim bozukluğunun tedavisi ömür boyu ilaç kullanmak ise kolay değildir. Kalpteki ritim bozuklukları eski uygulamalarda radyo dalgalarıyla sorunlu bölge 65 dereceye kadar yakılarak düzeltiliyordu. Yeni bulunan cryo ablasyon adı verilen yöntemle kalpteki sorunlu bölge eksi 40-50 derece arasında dondurularak çarpıntı oluşumunu engelliyoruz. Dünyada yeni olan bu yöntemin eski yöntemlere göre komplikasyonu daha düşüktür? şeklinde konuştu.

    Hastalardan Sermin Yükeri ise, ?Doktorlarıma çok teşekkür ediyorum. Çok rahatladım. Biraz daha ağrım var ama o da bugün yapılan işlemden dolayı kaynaklanıyor. Önceden çok zor durumdaydım. Geceleri halsiz kalıyordum. Artık hayatım yaşanmaz hale gelmişti. Zor durumda kalarak hocamın yanına geldim. Hocam da böyle bir işlem yapacağını söyledi. Bu işlemi de başarıyla gerçekleştirdi. Çok mutluyum? ifadelerini kullandı.
    Sık sık acile giderek tedavi olduğunu söyleyen Yükeri, ?1 ay içerisinde 3 defa acile gittim. Her gittiğimde acilin yaptığı sadece kalp grafiğimi çekmek ve oksijen vermek oluyordu. Onun dışında tedavi yapamıyorlardı. Beni kardiyoloji bölümüne gönderiyorlardı. Bende bu rahatsızlığı çok yaşadığım için bunun bana faydası çok olmuyordu. Tereddüt etmeden hocamın yanına geldim. Kendilerine çok teşekkür ediyorum? dedi.

    Kaynak: Ä°HA





    Kalpleri dondurulup tedavi edildiler Yorumları