10 yıl süren uykusuzluk hasreti bitti   Konuyu açan: Sondakika   İlk Mesaj: 11-16-2012 (03:13)   Son Mesaj: 11-16-2012 (03:13)    Cevap: 0    Gösterim: 921  

    11-16-2012

    10 yıl süren uykusuzluk hasreti bitti

    10 yıl süren uykusuzluk hasreti bitti
    10 yıl süren uykusuzluk hasreti bitti

    Giresun'un Keşap ilçesinde yaşayan 38 yaşındaki Ülkü Altuntaş, yaklaşık 10 yıldır süren uykusuzluk, halsizlik ve bitkinlik sorununa çözüm bulunarak 10 yıl sonra uyudu.

    Giresun'un Keşap ilçesinde yaşayan 38 yaşındaki Ülkü Altuntaş, yaklaşık 10 yıldır süren uykusuzluk, halsizlik ve bitkinlik sorununa çözüm bulunarak 10 yıl sonra uyudu. Yıllardır kendini halsiz, bitkin ve yorgun hisseden Ülkü Altuntaş tedavi gördüğü endokrin uzmanının tavsiyesi üzerine, Medical Park Ordu Hastanesi Uyku Laboratuarına başvurdu. Burada geçirdiği bir gecenin sonunda, yıllardır çaresi bulunamayan hastalığından kurtularak, kaliteli bir hayata merhaba dedi.

    Giresun'un Keşap ilçesinde yaşayan 38 yaşındaki ev hanımı Ülkü Altuntaş, yaklaşık 10 yıldır halsizlik ve bitkinlik şikayeti yaşıyordu. Beş yıl önce tedavi olmak için başvurduğu uzmanlardan biri kendisine uyku apnesi tanısı koymuştu. Fakat o yıllarda uyku apnesi çok yaygın olarak bilinmediği için Altuntaş, , hastalığın ciddiyetini önemsememiş ve tedavi olmak için herhangi bir çaba göstermiş. Aradan geçen uzun yıllar sonra yıllardan sonra tedavi gördüğü endokrin uzmanının tavsiyesi üzerine Medical Park Ordu Hastanesi Uyku Laboratuvarı Sorumlu Hekimi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Osman El Jundi'ye başvurarak tedavi edildi.
    Ülkü Altuntaş'ın ileri derecede uyku apne hastası olduğunu belirten Uzm. Dr. Osman El Jundi, hastanın durumuyla ilgili şu bilgileri verdi: "Uyku apnesi, uyku esnasında tekrarlayan nefes durmalarıdır. Bu nefes durmaları, 10 saniyeye ulaştığında ve çok sık olduğunda, kandaki oksijen düzeyleri düşer. Bu belirtiler Ülkü hanım da mevcuttu. Hastamız gece uyuyamadığını ve sık sık uyandığını söylüyordu. Ayrıca gündüz uykusu geldiğini, aynı zamanda nefes durmasıyla birlikte aşırı horlaması olduğunu belirtiyordu. Bunun üzerine hastamızı, bir gece uyku laboratuvarımızda misafir ettikten sonra yaptığımız tetkiklerde, hastanın ağır derecede uyku apne hastası olduğunu saptadık. Tetkiklerden sonra Göğüs Hastalıkları, Kulak Burun Boğaz ve Nöroloji Uzmanlarımızdan oluşan Uyku Laboratuvarı konseyimizde hastamızın tedavisini belirleyerek, tedavi aşamasına geçtik.

    Tedavide hangi cihazı kullanacağımızı ve bu cihazı hangi basınçlarla vereceğimizi belirlemek için hastamızı tekrar uyku laboratuvarımıza yatırdık. Ülkü hanıma iki tane cihaz denedik. Birisi CPAP cihazı, diğeri ise BPAP cihazıydı. Ama bu cihazlar hastamız için yeterli değildi. Çok yeni olmamakla birlikte, Ülkü hanım için hem bir ilk olarak, hem de hastanın kesin tedavisini tespit edebilmek için, çok yaygın olarak kullanılmayan BPAP-ST ve AVAPS cihazını kullanarak titrasyon dediğimiz işlemi gerçekleştirdik. Hastamızın AVAPS cihazını denedikten sonraki sonuçlarında, çok fayda gördüğünü tespit ettik. Bunun üzerine hastamıza BPAP-ST/AVAPS cihazı reçete ettik. Bizim için önemli olan hastanın memnuniyeti ve hastalığa karşı fayda görmesidir. Hasta AVAPS cihazı ile uyuduktan sonra çok rahatladığını ve güzel bir uyku uyuduğunu söyledi. Hastamızın bundan sonraki hayatında mutlaka bu cihazı kullanarak uyuması gerekmektedir. Bu cihazlar ile apne hastalığı olan kişilere, apneyi oluşturan, yani akciğerlerde üst solunum yollarında darlık yapan, bölgeyi açmak için basınçlı hava veriyoruz. CPAP tek bir basınçtan sürekli olarak aynı basıncı veren, BPAP ise çift basınç veren cihazlardır. AVAPS ise hem çift basınç veren, hem de nefes alırken ve nefes verirken farklı basınçlar verebilen bir cihazdır. Nefesin tetiklemesini algılar ve hastanın yeteri kadar nefes veremediği durumlarda araya girip, basınçlı hava vererek nefesi sağlar. Bu nedenle Ülkü hanımın AVAPS cihazı kullanarak, daha iyi bir uykuya kavuşacağını ve uyku apne hastalığı ile olan mücadelesinde bu cihazın kendisine yardımcı olacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda hastamız doğru cihazı kullandığı için kilo vererek, daha iyi ve kaliteli bir hayat sürdürebilecek. Bu şekilde hastamızın diğer sağlık problemlerini örneğin tansiyon, şeker hastalığı gibi kronik hastalıklarına da kontrol altına almış olacağız.?

    Kaynak: İHA





    10 yıl süren uykusuzluk hasreti bitti Yorumları