Alzheimer ile baÄŸlantılı yeni gen bulundu   Konuyu açan: Tavanarasi   Ä°lk Mesaj: 11-16-2012 (03:14)   Son Mesaj: 11-16-2012 (03:14)    Cevap: 0    Gösterim: 462  

    11-16-2012

    Alzheimer ile bağlantılı yeni gen bulundu

    Alzheimer ile bağlantılı yeni gen bulundu
    Alzheimer ile bağlantılı yeni gen bulundu

    Bağışıklık sistemiyle bağlantılı bir genin nadir rastlanan mutasyonunun yaşlıların Alzheimer'a yakalanma riskini artırabileceği belirlendi.

    Bağışıklık sistemiyle baÄŸlantılı bir genin nadir rastlanan mutasyonunun yaÅŸlıların Alzheimer'a yakalanma riskini artırabileceÄŸi belirlendi. Ä°zlanda'da yapılan bir araÅŸtırma, 85 yaşın üzerindeki 200 Ä°zlandalıdanÂ* birinde bulunan TREM2 gen mutasyonunun Alzheimer'a yakalanma riskini 3-5 kat artırabileceÄŸini gösterdi.

    Bilimadamları, normal halde bu genin, bağışıklığı saÄŸlayan hücrelerin beyindeki iÅŸlevini tam olarak yerine getirmesini saÄŸladığını, Alzheimer ile baÄŸlantılı olduÄŸu bilinen plakların oluÅŸumuna neden olan beta amiloid proteinlerini yok ettiÄŸini belirtti. Â*

    Ancak bilimadamları, genin mutasyona uğramasının söz konusu hücrelerin bu proteinlere saldırmada ve plakları engellemede az etkili olmasına yol açtığını vurguladı.

    Â*''New England Journal of Medicine'' dergisinde yayımlanan araÅŸtırmada, TREM2 geninin mutasyona uÄŸramasına nadiren rastlandığı, Alzheimer'a yakalanan kiÅŸilerin yüzde 2'sinde gen mutasyonunun bulunduÄŸu belirtildi.

    TREM2 geninin Alzheimer ile ilişkisi belirlenmeden önce, 1993'ten bugüne dek ApoE4 geninin hastalık riskiyle bağlantılı olduğu biliniyordu.



    Kaynak: AA





    Alzheimer ile bağlantılı yeni gen bulundu Yorumları