El bileğinden anjiyo   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 11-16-2012 (04:13)   Son Mesaj: 11-16-2012 (04:13)    Cevap: 0    Gösterim: 584  

    11-16-2012

    El bileğinden anjiyo

    El bileğinden anjiyo
    El bileğinden anjiyo

    Yıllardır kasıktan yapılan anjiyografi işlemi, artık el bileğinden de yapılabiliyor.

    Yıllardır kasıktan yapılan anjiyografi işlemi, artık el bileğinden de yapılabiliyor. Yıllardır kasıktan girilerek yapılan anjiyografi işlemi, Medical Park Gaziantep Hastanesi'nde artık el bileğine birkaç iğne ucu kadar bir delikten girilerek de yapılabiliyor. El bileğinden yapılan anjiyo, oluşabilecek komplikasyon riskini en aza indirirken, hastaya da rahatlık sağlıyor. İşlem sonrası hasta aynı gün evine dönebiliyor.

    El bileğinden yapılan anjiyo ile ilgili bilgi veren Medical Park Gaziantep Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Turhan, kalp damar hastalığının tanı ve tedavisinde, ağrı, kanama gibi riskleri en aza indirmesi ve hastanın günlük yaşamına hızla dönüşünü sağlayan işlem konforu nedeniyle son yıllarda el bileğinden (radial) anjiyografinin yoğun olarak kullanılmaya başlandığını söyledi. Doç.Dr. Turhan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

    "Kalp damar hastalıklarının teşhisinde koroner anjiyografi, hâlâ altın standart olarak kullanılan bir yöntemdir. Bu tanı yöntemi genellikle 'femoral arter' olarak adlandırılan kasık bölgesindeki bir atar damardan gerçekleştirilmektedir. Radiyalanjiyografi ise el bileğinde bulunan radial arter olarak adlandırılan ince bir atar damardan gerçekleştirilmektedir. Bu yolun üstünlükleri popülaritesini artırmış ve dünyada her geçen gün artan sıklıkta kullanılmaya başlanmıştır."

    El bileğinden anjiyografinin avantajlarını da anlatan Doç. Dr. Turhan, "El bileğinden koroner anjiyografi, çok daha ince bir damardan gerçekleştirilmesi nedeniyle işlem sonrası kasıktan yapılan işleme göre, işlem yerinde kanama, damarda oluşabilecek balonlaşma gibi giriş yerine bağlı komplikasyonlar çok daha nadir gözlenmektedir. Sözü edilen giriş yerine bağlı komplikasyonlar balon ve stent işlemleri sonrası tanısal koroner anjiyografiye kıyasla çok daha sık gözlenmektedir. Bu nedenle el bileğinden balon ve stent uygulamaları son yıllarda sık olarak kullanılmaya başlanmıştır" dedi.

    Bu yöntemle hasta konforunun arttığını kaydeden Doç. Dr. Turhan, "El bileğinden anjiyografinin diğer önemli bir avantajı da hasta konforunu artırmasıdır. Kasıktan yapılan koroner anjiyografi işleminden sonra hastanın 6 saat sırt üstü yatması, tuvalet ve yemek gibi ihtiyaçlarını yatar pozisyonda gidermesi gerekmektedir. El bileğinden yapılan anjiyografide ise, işlemden hemen sonra el bileğine yerleştirilen kanamayı durduran bir sistem ile hasta rahatlıkla kalkıp dolaşabilmekte tuvalet ve yemek gibi tüm ihtiyaçlarını yardımsız olarak gerçekleştirebilmektedir. Bahsedilen bu avantajlar, özellikle prostat problemi olanlar, obezler, bel fıtığı, romatizmal kemik ve eklem rahatsızlığı olanlar ve uzun süre sırt üstü yatmakta zorlanan hastalar için daha önemli hale gelmektedir" diye konuştu.

    Anjiyo sırasında balon ve stent takma işlemlerinden de bahseden Doç. Dr. Turhan, "El bileğinden yapılan koroner anjiyografi sonucunda ciddi darlık ya da tıkanıklık tespit edilerek balon veya stent kararı alınan hastalara aynı seansta, el bileğinden anjiyografi yapılan yoldan balon veya stent ile damar açma işlemi başarılı bir şekilde yapılabilmektedir" dedi.

    Kaynak: İHA





    El bileğinden anjiyo Yorumları