Nezle ve gribe dikkat!   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 11-10-2012 (19:54)   Son Mesaj: 11-10-2012 (19:54)    Cevap: 0    Gösterim: 491  

    11-10-2012

    Nezle ve gribe dikkat!

    Nezle ve gribe dikkat!
    Nezle ve gribe dikkat!

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhan Köksal, ?Kalp, karaciğer, akciğer, böbrek rahatsızlığı olanlar grip ve nezleye karşı daha dikkatli olmalıdırlar? dedi

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhan Köksal, ?Kalp, karaciğer, akciğer, böbrek rahatsızlığı olanlar grip ve nezleye karşı daha dikkatli olmalıdırlar? dedi OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurhan Köksal, mevsim geçişlerinde grip ve nezleden dolayı hasta sayılarında artış olduğunu söyleyerek, ?Kalp, karaciğer, akciğer ve böbrek rahatsızlığı olan hastaların nezle ve gribe karşı dikkatli olması gerekmektedir. Çünkü bu kişilerde hastalık daha ağır olarak seyrediyor. O nedenle korunma önlemlerine hassasiyet göstermelidirler? diye konuştu.

    Nezle ve grip hastalıklarının birbirine benzediğini ancak arasındaki farkın etken olan virüsler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Nurhan Köksal, ?Mevsim geçişlerinde en sık rastladığımız rahatsızlık nezle ve griptir. Hastalığın sık görülmesinin nedeni havaların soğumasıyla beraber kapalı ortamda bulunan insan sayısının fazla olmasıdır. Bu nedenle hastalık temasla ve havayla bulaşıyor. Nezle ile grip arasında ki fark, ikisi de viral hastalıktır. Etken olan virüsler farklıdır. Nezlenin daha çok burunun tıkanıklığı, saydam akıntı ve karıncalanma, gözde yaşarma ve boğazda gıcık şeklinde şikayetleri olur. Gripte ise şikayetler biraz daha ağırdır. Yüksek ateş, öksürük ve kırgınlık temel şikayettir. Burun sendromlarına da neden olur. Nezle 3 ila 5 gün, grip ise 5 ila 7 gün arasında sürer? şeklinde konuştu.

    Grip ve nezle hastalığına etkili kullanılacak bir ilaç olmadığını söyleyen Prof. Dr. Nurhan Köksal şu bilgileri verdi: ?Hastalıkların tedavisi, hastaların şikayetlerini gidermeye yöneliktir. Bunlara etkili kullanılacak ilaçlar ne yazık ki yoktur. Mevcut ilaçlar ateş düşürme, burun tıkanıklığı ve kırgınlıklara yönelik giderici ilaçlardır.?

    Grip ve nezle hastalığından korunma yöntemlerinden bahseden Prof. Dr. Nurhan Köksal, mevsimde yetişen meyve ve sebzelerin tüketilmesi gerektiğine işaret ederek şöyle devam etti: ?Halkımız hasta olmamak için kapalı ortam ve kalabalıklardan uzak durmalıdır. Eğer bu ortamlarda bulunmaları gerekiyorsa, ortam iyi havalandırılmalıdır. Eller temas sonrası iyi yıkanmalıdır. Yıkanmadığında temasla elimize bulaşan mikropları kendi ellerimizle burnumuza ve ağzımıza götürerek hasta olabiliyoruz. Bunlara dikkat edilirse yıl içerisinde geçirilecek hastalık sayısını yarıya indirebiliriz.?

    Kaynak: İHA





    Nezle ve gribe dikkat! Yorumları