Artan kalp hastalıklarında sigara birinci faktör   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 09-17-2012 (23:09)   Son Mesaj: 09-17-2012 (23:09)    Cevap: 0    Gösterim: 485  

    09-17-2012

    Artan kalp hastalıklarında sigara birinci faktör

    Artan kalp hastalıklarında sigara birinci faktör
    Artan kalp hastalıklarında sigara birinci faktör

    Son yıllarda tüm dünyada kalp hastalıklarının arttığına dikkat çeken uzmanlar, kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin gelişmiş ülkelerdeki tüm ölümlerin yarısını oluşturduğunu söyledi. Risk faktörlerinin başında ise sigara geliyor.

    Son yıllarda tüm dünyada kalp hastalıklarının arttığına dikkat çeken uzmanlar, kalp hastalıklarına bağlı ölümlerin gelişmiş ülkelerdeki tüm ölümlerin yarısını oluşturduğunu söyledi. Risk faktörlerinin başında ise sigara geliyor. Doruk Sağlık Grubu Kardiyoloji Uzmanı Dr. Erkan Avcı, ölüme neden olan kalp krizi konusunda, "Kalbin kendisini besleyen damarlarda ani ve ilerleyici tıkanma ya da aşırı kasılma sonucu ortaya çıkan kalp krizi, damar sertliğinin en olumsuz tablosudur. Kalp dokusunun kendini yenileme imkanı yoktur. Bu nedenle baştan önlem almak gerekir." dedi.

    Avcı, kalp krizinin göğüs üzerinde baskı oluşturarak yarım saat kadar sürdüğünü ve aynı zamanda da kollar ile sırta yayılma gösterdiğini ifade etti. Bazen de karın bölgesine yayılan ağrının mideyle ilgili rahatsızlık düşüncesi yaratabileceğini kaydeden Avcı, soğuk terleme, bulantı, kusma, aşırı halsizlik, bitkinlik, baygınlık hissi gibi belirtiler de gösterebileceğini vurguladı.


    SİGARAYA DİKKAT


    Kalp krizi geçiren kişinin kesinlikle yürütülmeden doğrudan bir sağlık kurumuna sevkinin sağlanması gerektiği üzerinde duran Avcı, "Bu günkü şartlarda kriz riskini ortadan kaldırmak mümkün değildir. Ancak bu riski en aza indirmek için yapılması gerekenler vardır. Bunları sıralamak gerekirse, ilk sırada sigarayı bırakmak yer alır. Hipertansiyonu ortadan kaldırmak, şeker hastalarının şeker düzeyi seviyelerini alta indirmek, aşırı kilolardan kurtulmak, düzenli fizik egzersizleri yapmak, kan yağlarının düşürülmesini sağlamaktır." diye konuştu.


    Ölümlerin yarısının ani olmak üzere, kroner kalp hastalığından birçok kişinin yaşamını yitirdiğini belirten Avcı, hastalığın erkeklerde daha fazla görüldüğüne dikkat çekti. Kadınlarda riskin daha çok menopoz sonrası arttığını kaydeden Avcı, kalp krizi görülme riskinin erkeklerde yüzde 30 kadınlarda ise yüzde 20 olduğuna dikkat çekti.

    Kaynak: CİHAN





    Artan kalp hastalıklarında sigara birinci faktör Yorumları