Yüz binlerce çocuğa acil aşı çağrısı   Konuyu açan: Saatte1   İlk Mesaj: 09-16-2012 (15:08)   Son Mesaj: 09-16-2012 (15:08)    Cevap: 0    Gösterim: 554  

    09-16-2012

    Yüz binlerce çocuğa acil aşı çağrısı

    Yüz binlerce çocuğa acil aşı çağrısı
    Yüz binlerce çocuğa acil aşı çağrısı

    Yüz binlerce 8'inci sınıf öğrencisinin tetanos-difteri aşısı olması gerekiyor.

    Yüz binlerce 8'inci sınıf öğrencisinin tetanos-difteri aşısı olması gerekiyor. Geçen 2011-2012 öğretim yılında 8'inci sınıf öğrencilerinin velilerinden tetanoz ve difteri aşılarının yapılabilmesi için imzalı izin alındı. Ancak ilçelerdeki toplum sağlığı merkezi çalışanlarının okulları gezerek yapması gereken aşılar tamamlanamadı. Yeni eğitim yılının başlamasına bir ay kala, aşının tedariğinin ardından, il halk sağlığı müdürleri çocuklara tetanos-difteri aşısı yapma görevini aile hekimlerine verdi.

    1998 doğumlu tüm çocuklar


    İl halk sağlığı müdürlükleri aile hekimlerinden kendilerine kayıtlı tüm 1998 doğumlu çocukların okulların açılacağı 17 Eylül'e kadar tetanoz ve difteri aşılarını tamamlamalarını istedi. Ancak aile hekimleri araya bayram tatilinin de girdiği bir aylık süre içinde aşılamayı bitiremedi. Bazı hekimler, okul, eczane, aile sağlığı merkezlerine astığı yazılarda çocukları aşılanmaya çağırdı.

    Bir aile hekimi, ?Aileler çocuklarını getirsin aşılayalım, ama bizim bu çocukları bulmaya ne gücümüz ne de zamanız var? dedi.

    Bir başka aile hekimi, ?Aile hekimlerinin henüz tüm sorumlu olduğu nüfusa ulaşabilecek iletişim sistemleri yok. Kimin 8'inci, kimin 9'uncu sınıfta olduğunu ayırt edebilmek için geniş bir tarama yapmaları gerekiyor. Hem de yeni öğrenim dönemi başlayana kadar. Bu mümkün değil? diye konuştu.

    Korunmanın tek yolu aşı

    Tetanos-difteri aşısı bebek doğduktan sonra 2,4 ve 6 aylıkken toplam 3 doz yapılıyor. 18-24 aylıkken tekrar ediliyor. Daha sonra sekizinci sınıfa denk gelen 15'inci yaşta aşılar bir doz daha yapılarak tam koruma sağlanıyor. Tetanos hastalığından korunmanın tek yolu aşılanma. Tetanos yüksek ölüm oranına sahip bir hastalık. Vakaların yaklaşık yüzde 30'u hayatını kaybeder. Tetanosun başarılı bir tedavisi yok. Kuş palazı olarak da bilinen difteri mikrobunun salgıladığı toksin, insanlar için oldukça tehlikeli.

    Kaynak: Hürriyet





    Yüz binlerce çocuğa acil aşı çağrısı Yorumları