153 kişiyle Hint Okyanusu'na çakılan Yemen uçağından 14 yaşında bir kız çocuğu sağ olarak kurtuldu. Yüzme bilmeyen çocuk, uçağın enkazına tutunarak ölümü ikinci kez yendi
Dünya Mayıs sonunda Fransız Havayolları'na ait bir uçağın 228 yolcusuyla Atlantik Okyanusu'na düşmesinin şokunu yaşarken dün sabaha karşı bir başka felaket haberiyle sarsıldı. Yemen'in başkenti Sana'dan önceki gece 142 yolcusu ve 11 kişiden oluşan mürettebatla havalanan devlet şirketi Yemen Havayolları'na ait Airbus 310 tipi uçak Komor Adaları'na iniş yaptığı sırada Hint Okyanusu'na çakıldı. Uçağın düşüş nedeni olarak kazanın meydana geldiği bölgedeki kötü hava koşulları gösteriliyor. Grand Komor'un Moroni kentine inmeye çalışan uçaktan kurtulan tek kişinin ise 14 yaşında bir kız çocuk olduğu belirtildi. İsmi Bakari B. olarak açıklanan 14 yaşındaki kız çocuk okyanusta enkazın bir parçasına tutunarak hayatta kalmayı başardı. Yüzme bilmediği belirtilen çocuk kurtarma görevlileri gelinceye kadar saatlerce suda kaldı. Sağlık durumu iyi olan çocuğa hastanede su ve şeker verildi. Yolculardan büyük kısmının Fransa'nın başkenti Paris'ten döndüğü ve Komor Adaları'na aktarma sefer olarak bu uçağa bindikleri belirtildi. Fransız hükümeti de bölgeye 2 gemi ve 1 uçak göndereceğini açıkladı. Yemen Havacılık Dairesi yetkilisi Abdul Qader, "Hava oldukça kötüydü. Şiddetli bir rüzgar esiyordu. Şimdilik kazanın hava koşulları nedeniyle gerçekleştiğini düşünüyoruz. Ancak kara kutu bulununca daha ayrıntılı bilgiler vereceğiz" dedi. Meteoroloji yetkilileri ise kazanın meydana geldiği saatlerde bölgede saatte 70 km hızla şiddetli bir fırtına yaşandığını duyurdu. Eski bir Fransız kolonisi olan Komor Adaları açıklarında meydana gelen bu trajik kaza sonrası Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy, " Duyduğum derin üzüntüyü ifade etmek isterim. Enkaz arama çalışmalarına destek vermek için Fransız hükümeti gereken tüm yardımları yapacaktır" dedi. Öte yandan Hint Okyanusu'na çakılan uçağın 19 yıl önce uçuş hizmeti vermeye başladığı ve havada 51 bin 900 uçuş saati geçirdiği öğrenildi.

'SABIKALI' UÇAKTI
Fransa Ulaştırma Bakanlığı müsteşarı Bussereau, "2007'de Fransız Havacılık yetkilileri uçağı teftiş etmiş ve standartlara uymayan pek çok noktaya rastlanmıştı. Avrupa'nın kara listesinde değildi. Ancak uçak yakın takibe alınmıştı" dedi. Marsilya kentinde bir grup protesto gösterisi yaptı. "İmdat Komor Seyahat" isimli bir kampanya başlatan grubun sözcüsü Soilihi, "Sana ve Komor arasındaki uçuşlar kovboy uçuş operatörleri tarafından yapılıyor. İnsanları sığırlar gibi uçağa bindiriyorlar. Fransız hükümeti de bu ülkede yaşayan 80 bin Komor kökenli vatandaşı için bu cinayete bir son vermeli" dedi.