Çilingir Sofrasında Rakı - Deniz Gürsoy - Ana Fikri   Konuyu açan: Enesce   İlk Mesaj: 05-14-2011 (01:40)   Son Mesaj: 05-14-2011 (01:40)    Cevap: 0    Gösterim: 605  

    05-14-2011

    Çilingir Sofrasında Rakı - Deniz Gürsoy - Ana Fikri



    Yayınevi: Oğlak Yayıncılık
    Basım Tarihi: Kasım 2005
    Kitap Türü: Diğer / Edebiyat

    Kadehten küçük bir yudum alınıp dilin üst arka tarafında damak boşluğunda hapsedilir. Kadeh yerine bırakılıp sağında duran su bardağı alınır ve hapsedilmiş olan rakı bu suyun yardımıyla boğazdan aşağı gönderilir. Ardından hemen bir küçük lokma mezeyle ağıza yeni bir lezzet tanıştırılır. Bu işlem öyle muntazam aralıklarla devam ettirilir ki saatte bir tek ya da bir buçuk tek rakı içerek ve sarhoş olmadan bol sohbetli iyi bir gece geçirilerek kalkılabilir. Zaten dem erbabının uzun süre içip de aynı dozda çakırkeyiflikle sarhoş olmadan o masayı paylaşanlarla birlikte hayattan keyif almasının sırrı buradadır. Yukarıda anlatılan erbabın içtiği şekildir. Şimdi yeni yetişmeler ve yabancılar, rakıyı yalnızca aperatif içki olarak alanlar bol sulu rakı bulunan kadehten bir küçük yudum alıp yutmaktadır. Zevk alıyorlarsa kime ne?(...) Rakı masasından nasıl kalkıldığı çok önemlidir. Davranış biçimindeki gevşeme dozuna ve sırasına göre keyif, çakırkeyif, vilisisipit, sarhoş, yüklü, paşazom, zom, küfelik olarak kalkılabilir. "...Diziden son okuduğum kitap Deniz Gürsoy un Çilingir Sofrasında Rakı sı oldu. Haklı haksız bakmayıp rakı-balık yazıma tepki gösteren rakı severlerin böyle bir kitabı mutlaka okumalarını salık vererek söze başlayayım. Yanlış anlaşılmasın Deniz Gürsoy sıkı bir rakıcıdır. O kadar ki, kitabın "rakı-şarap rekabeti başlıklı bölümünde fakire de birkaç çakıl taşı atmaktan geri durmamış. Bir dosttan geldiği için yaralanmadım." -Tuğrul Şavkay, Hürriyet-Pazar Hayatınızda hiç böyle bir soruyla karşılaştınız mı? 52 beden ceket giyen erkekler kaç duble rakı içmeli?.. Deniz Gürsoy rakı üzerine çok güzel bir kitap yazmış. Adı, Çilingir Sofrasında Rakı. Bir gecede büyük bir keyifle okudum..." -Ertuğrul Özkök, Hürriyet "...Bir kadeh rakı dünyanın sonu değil başlangıcıdır ritueli, içim adabı ve sofrasıyla diğer içkilerden ayrılan bu serin Akdenizli yle yine aynı yazarın Çilingir Sofrasında Rakı kitabı sayesinde iyice kaynaştık. Gürsoy o kadar ayrıntılı bilgi vermiş ki rakı sonrası başımızın ağrımaması için ne yapılması gerektiğini bile öğrendik..." -Engin Akın, Vatan-Pazar "...Arefe günü gazeteye bırakılan bir kitap tam bir "Unutma beni dolması. Deniz Gürsoy yazmış, Çilingir Sofrasında Rakı. Baştan söyleyeyim bir seferde okunuveren kitaplardan, dönem filmleri gibi. Gürsoy un metnin arasına serpiştirdiği eğlenceli atıfların burada rolü çok..." -Ali Esad Göksel, Sabah "35 yıllık rakıcı Deniz Gürsoy, Çilingir Sofrasında Rakı adlı kitabında rakının tarihini, kültürünü, etkilerini ve nasıl içilmesi gerektiğini anlatıyor. Muhabbet havasında yazılmış kitap insanın canını çektiriyor." -Kürşad Oğuz, Aktüel

    Diğer "Deniz Gürsoy" Kitapları:

    1. Puro
    2. Kuzeyden Güneye... Doğudan Batıya Yöresel Mutfağım
    3. Tok Karnına Dokuz Topak Köfte
    4. Nargile Ciltli Bir Nefes Keyif
    5. Zevk Veren Yemekler
    6. Midenin Cilası Çorba
    7. Ramazan Geldi Hoş Geldi Baklava Tepsisi Boş Gel(me
    8. Deniz Tutkunlarına Tekne Sofraları
    9. Tespih Parmak Uçlarındaki Huzur







    Çilingir Sofrasında Rakı - Deniz Gürsoy - Ana Fikri Yorumları