Gurbet Pastası - Hemşinliler, Göç ve Pastacılık - Uğur Biryol - Ana Fikri   Konuyu açan: Enesce   İlk Mesaj: 02-23-2011 (00:40)   Son Mesaj: 02-23-2011 (00:40)    Cevap: 0    Gösterim: 505  

    02-23-2011

    Gurbet Pastası - Hemşinliler, Göç ve Pastacılık - Uğur Biryol - Ana Fikri

    Gurbet Pastası - Hemşinliler, Göç ve Pastacılık - Uğur Biryol - Özeti, Gurbet Pastası - Hemşinliler, Göç ve Pastacılık Kitabı, Kitap Özeti, Ana Fikir

    Yayınevi: İletişim Yayınları
    Basım Tarihi: Nisan 2007
    Kitap Türü: Diğer / Edebiyat

    Hemşinliler, geçtiğimiz yüzyıl dönümünde ekmek parası kazanmak için Rusya gurbetine gittiler. Orada, ekmek ve pasta yapmayı öğrendiler. Hem de çok iyi öğrendiler. Bizzat Rusya da nam salacak, İran da, Polonya da muteber pastaneler açacak kadar. Sonra, Hemşinliler fırıncılığı, pastacılığı bütün Türkiye ye taşıdılar. Memleketin hem büyük kentlerinde hem taşrasında pastaneler açtılar; pek çok yerde, oranın ilk pastanesiydi bunlar...Uğur Biryol un sözlü tarih çalışmasına dayanan kitabı, bu uzun mu uzun göç hikayesinden enstantaneler sunuyor. Rusya ya ilk gidişte çekilen meşakkatten saltanatlı patronluk günlerine, Ekim Devrimi nden sonra Tahran a, Polonya ya, hatta Nazi kamplarına uzanan gurbet hikayeleri... Türkiye nin ünlü pastanelerinin geçmişi... Hemşin in sosyal dönüşümü ve terkedilişi ... Pasta ve fırın ustalarının sanatlarına ve bu sanatta Hemşinlilerin özel yerine dair anlattıkları... Pek konu edilmese de aslında hepimizin aşinası bir memleket gerçeği nden, taze poğaça gibi bir tadımlık.Erhan G.Ersoy un antropolojik bir bakış açısıyla "Hemşinlilik" üzerine Önsöz ü ve Hemşinli bir edebiyatçı ve şair olarak Akif Kurtuluş un Sonsöz ü, kitaba zenginlik katıyor.







    Gurbet Pastası - Hemşinliler, Göç ve Pastacılık - Uğur Biryol - Ana Fikri Yorumları