Deniz Altında 20 Bin Fersah - Jules Verne - Ana Fikri   Konuyu açan: Enesce   İlk Mesaj: 02-17-2011 (12:20)   Son Mesaj: 01-01-2014 (19:22)    Cevap: 6    Gösterim: 10753  

    02-17-2011

    Deniz Altında 20 Bin Fersah - Jules Verne - Özeti

    Deniz Altında 20 Bin Fersah - Jules Verne - Özeti, Deniz Altında 20 Bin Fersah Kitabı, Kitap Özeti, Ana Fikir

    Yayınevi: Parıltı Yayıncılık
    Basım Tarihi: Eylül 2002
    Kitap Türü: Diğer / Edebiyat

    Bir türlü açıklanamayan sayısız olay ve kaza yaşanmıştır denizlerde. Fakat, 1866 yılındaki olay, uzun yıllar insanların zihinlerinden silinmeyecekti. Adeta insanların beyinlerine kazınmıştı bu olay...

    Diğer "Jules Verne" Kitapları:

    1. Piyango Bileti
    2. Jangada
    3. Yeşil Işın
    4. Journey To The Centre Of The Earth (Audio CD li)
    5. Ay'a Yolculuk (Kısaltılmış çeviri)
    6. Robensonlar Mektebi
    7. 80 Günde Dünya Gezisi
    8. Buzların Sfenksi 1
    9. Meteor Avı Ciltli







    Deniz Altında 20 Bin Fersah - Jules Verne - Özeti Yorumları




      Permalink - Mesaj no 1  01-02-2013, 20:39


    Alıntı:
    deniz altina yolculuk kitabinin cok kisa ozeti-Deniz Altında 20 Bin Fersah - Jules Verne - Ana Fikri

    1866 yılında geçmekte olan olay bir deniz yaratığının bir çok gemi batırmasıyla ortaya çıkmıştır. Geceleyin fosforlu ışıklar saçarak ortaya çıkan deniz yaratığını ortadan kaldırmak isteyen toplum, sonunda Abraham Lincoln firkateyni hazırlamışlardır. Abraham Lincoln firkateynine bu yaratıklar hakkında uzman olan Mr. Arronnax davet edildi ve bu davete sadık uşağı ile gitmeye karar verdi. (Mr. Arronnax kitabın hayali yazarı olan Paris Müzesi Profesörü idi) Geminin kaptanı canavarı gören kişi için ödül vereceğini açıklamıştı ve bu ödül 2,000 dolardı. Bunun üzerine herkes güvertede yerlerini almış ve canavarı gözlemeye başlamıştı. Yalnız aralarında canavarlara inanmayan biri vardı. Bu kişi, Kanadalı zıpkıncı Ned Land idi. Mr. Arronnax ise basınçla ilgili hesaplar yapmaya başlamıştı ve yaptığı hesaplar sonucunda canavarın oldukça büyük olduğunu saptamıştı. Bu hesaplamalar ile uğraşılırken canavarlara inanmayan Ned Land tarafından canavar ilk kez görüldü. Canavarın görüldüğü enlem 31,15 ve 136,42 boylamında idi. Bunun üzerine gemi hemen tam yol almaya başladı. Ancak Amerikan Deniz Donanmasının en hızlı gemisi bile canavara yetişemiyordu ve bunun üzerine canavara topla ateş edilmeye başlandı. Canavarın vurulması ile birlikte canavar suyun dibine batmaya başladı. Canavarın büyüklüğü nedeni ile geminin yarısı suyla dolmaya başladı. Ned Land, Mr. Aronnax ve sadık uşağı Conseil denize düştüler ve kendilerini bir kamarada buldular. Denizaltı mürettebatıyla iletişim kurabilmek için çeşitli dilleri denediler. Kendilerine yemekler sunuldu ancak sofrada hiç bilmedikleri yemekler yer alıyordu. Tabakların üzerinde ise N harfi yer almaktaydı. Bir süre sonra kaptan içeriye girdi. Kaptan kendileri ile yaptığı konuşmada bağımsız olacaklarını ancak kendisine itaat edeceklerine dair gene de şeref sözü aldı. Natilius’un kaptanı olan Nemo, Mr. Arronnax’a geminin bölümlerini göstermeye başladı. Gezilen bölümlerin bazı yerlerinde dünyaca ünlü ressamların eserleri, paha biçilmez inciler ve deniz kabukları vardı. Gemideki herşey sodyumdan elde edilen elektrikle çalışıyor ve bu gemi için tam olarak 350,000 sterlin harcandığı söyleniyordu. Bu gezintiden sonra denizlerde de yer alan kıtalar bulunduğu bilinmekte ve Mr. Arronnax bu kıtalardan geçerken balıkları izliyordu. Bir gün böylece bitmişti.

    Ertesi gün Kaptan Nemo, Mr. Arronnax’ı denizaltı ormanında ava davet etti ve Mr. Arronnax daveti kabul ederek rahat bir kıyafet giydiler. Ormanda ağaçların dalları dimdikti, hayvanlar ve bitkiler birbirlerine çok benziyorlardı. Buradaki işleri bittikten sonra Natilus denizaltısı çeşitli saptamalar yapmaya başlamıştı. Bunlardan biri Sandwich Adalarının derinliğinin zannedildiği gibi 7200 metre değil 3600 metre olduğu idi. Daha sonra Natilus Fransız tüccar gemileri olan Boussole ve Astrolabe’nin battığı yer olan Vanikaro’ya vardı ve burayı ziyaret ettiler. Burada (denizin altında) iki adet volkanik dağ vardı. Bu dağları gördüğünde en çok şaşıran ise Mr. Arronnax olmuştu. Çünkü oksijen olmadığı için ateş çıkartmıyorlardı.

    Bir süre sonra gemide bir arıza çıktı ve bu nedenle Papua sahilinde durdular. Taze et yemek isteyen Ned Land, Mr. Arronnax ve sadık uşağı ava çıktılar. Bol bol avlandıkları sırada geri dönmek üzere yola çıktıklarında yerliler saldırıya başladılar. Sandala binen Ned Land, Mr. Arronnax ve sadık uşağı arızanın giderilmiş olduğu Natilus gemisine doğru yola çıktılar ancak yerliler Natilus’a da saldırı gerçekleştirdiler. Gemi kapağı açık olan Natilus’a tırmanmaya başladılar. Oldukça telaşlı olan Mr. Arronnax ve Ned Land’ın aksine geminin kaptanı oldukça sakindi. Çünkü kaptan Nemo elektrik vermeye başlamıştı. Yerliler içeri girecek duruma geldikleri anda yıldırım çarpmışçasına düşmeye başladılar. Ne olduğunu merak eden Ned Land ise güverteye çıkınca o da yıldırım çarpmışçasına yere düştü. Yerlileri güverteden uzaklaştırdıktan sonra yollarına devam ettiler.

    Yol üzerinde mercanların bol olduğu bir yere geldiler. Türlü mercan ağaçlarının olduğu bu yere mercan krallığı deniyordu. İnsanın kendine rahatlıkla bir servet yapabileceği bu yerde gemide daha önce ölmüş olan bir adamı mercan mezarlığına gömdüler. Adam öldükten sonra dünya ile bağlantısını kesen Nemo ise oldukça üzgündü.

    Bunun burukluğunu üzerinden atmaya çalışan kaptan Nemo Mr. Arronnax’a inci avına çıkmayı teklif etti ve ava çıktılar. Renk renk ve çeşit çeşit olan inciler vardı. Kaptan Nemo deniz altı mağarasında Hindistan cevizi büyüklüğünde inci gördü ve bunu herkese gösterdi ancak onu kimse almadı. Biraz daha büyümesini istiyorlardı. Bu sırada bir köpek balığı Hintli bir adama saldırmaya başladı ve köpekbalığı onu öldürmek üzere iken Ned Land zıpkınla köpek balığını vurarak öldürdü.

    Bu ve buna benzer bir çok serüven yaşamışlardı ancak bir süre sonra Ned Land sıkılmaya başladı ve kaçma planlarını yapıyordu. Bu planlarını ise devamlı olarak profesöre dile getiriyordu. Bu planından bahsettiği anlardan birinde her biri 2 ton ağırlığında ve 5-6 kollu olan mürekkep balıkları Natilus’a saldırdı ve Natilus ölü bir balık gibi süzülmeye başladı. Bu sırada kaptan Nemo denizin dibinde mezarlık gibi bir yer gördü. 18. yy’da burada İngiliz ve Fransız gemileri savaşmıştı. Savaşın sonunda Fransız gemisi batmıştı. Derken Natilus’a bir İngiliz gemisi saldırmaya başladı. Natilus onu mahmuzuyla batırmak istiyordu. Profesör ise buna karşı çıkmaya başladı. Ancak kaptan Nemo profesöre burada karısını, babasını, annesini, ülkesini, eşini ve çocuklarını kaybettiğini anlatmaya başladı. Ve profesörü dinlememekte kararlıydı. Ve dediğini yaparak İngiliz gemisini batırdı. İnsanlar teker teker denizin dibini boyluyorlardı. Kaptan Nemo ağlamaya başlarken Ned Land her ne pahasına olursa olsun gemiden kaçmaya çalışıyordu. Natilus akıntısı güçlü olarak bilinen Mealstrom’a doğru gitmeye başlamıştı. Mr. Arronnax ve sadık uşağı ile birlikte Ned Land filika ile kaçmaya çalışıyor ve filikanın vidalarını söküyorlardı. O sırada yaşanan sarsıntı ile birlikte filika gemiden ayrıldı ve 3′ü de özgürlüklerine tekrar kavuştular. Lafonten adasında bir balıkçı kulübesine sığınan Mr Arronnax, uşağı ve Ned Land özgürlüklerini kutlarken Natilus’un ne olduğu belli değildi ancak Mr Arronnax’ın tahminlerine göre Natilus bir şekilde akıntıdan kurtuldu ve Nemo denizlerdeki intikam peşinde yürümeye devam ediyordu
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci

      Permalink - Mesaj no 2  05-14-2013, 21:02


    denizler altında 20 000 fersah kitabının konusu nedir ???
    okllu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) okllu Ziyaretci

      Permalink - Mesaj no 3  11-30-2013, 12:41


    bu özet çok uzun
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci

      Permalink - Mesaj no 4  12-04-2013, 21:05

    → Deniz Altında 20 Bin Fersah - Jules Verne - Ana Fikri


    Alıntı:
    deniz altina yolculuk kitabinin cok kisa ozeti-Deniz Altında 20 Bin Fersah - Jules Verne - Ana Fikri

    Mesaj mobil cihaz üzerinden gönderilmistir
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci

      Permalink - Mesaj no 5  12-26-2013, 18:51

    → Deniz Altında 20 Bin Fersah - Jules Verne - Ana Fikri


    Alıntı:
    deniz altina yolculuk kitabinin cok kisa ozeti-Deniz Altında 20 Bin Fersah - Jules Verne - Ana Fikri

    I'm sorry I did not see. Are you a fan of Ariana?
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci

      Permalink - Mesaj no 6  01-01-2014, 19:22

    → Deniz Altında 20 Bin Fersah - Jules Verne - Ana Fikri


    konusu ne
    Misafir - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) Misafir Ziyaretci