Mütarekede İttihatçılık   Konuyu açan: byseco   İlk Mesaj: 08-19-2009 (18:36)   Son Mesaj: 08-19-2009 (18:36)    Cevap: 0    Gösterim: 763  

    08-19-2009

    Mütarekede İttihatçılık

    Türk demokrasi tarihinde ciltlerin büyük kısmını İttihat - Terakki doldurur. Özellikle Meşrutiyet dediğimiz süreç, aslında Osmanlı Devletinin siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel her alanına damgasını vuran İttihat -Terakki Cemiyeti'nin tarihi demektir.

    Doktora tezi olan bu kitapta,1909-1918 yılları arasında imparatorluğun en güçlü siyasal örgütü olan İttihat ve Terakki Fırkası'nın, Birinci Dünya Savaşı sonunda içine girdiği değişim ve dönüşüm süreci incelenmektedir. Savaş yenilgisi üzerine İttihat-Terakki Fırkası'nın dağılması ve yerine kurulan siyasal oluşumlar kitabın esas konusudur.

    Talat Paşa'nın istifası üzerine İttihat-Terakki'den ayrılmalar, İttihat-Terakki'nin son kapanış kongresi, İttihatçı liderlerin yurt dışına firar etmesi... Teceddüt Fırkası ve Osmanlı Hürriyetperver Avam Fırkası, Mütareke'de Milli Kuruluşlar ve basın, Hükümetin İttihatçılara yönelik faaliyetleri ve İttihatçı avı... Anadolu merkezli milli kuruluşlarda İttihatçılık..







    Mütarekede İttihatçılık Yorumları