filistinin çıglıgı hanzala   Konuyu açan: 3rd eng   İlk Mesaj: 07-13-2009 (19:33)   Son Mesaj: 08-03-2009 (14:52)    Cevap: 2    Gösterim: 828  

Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen 3rd eng

    07-13-2009

    filistinin çıglıgı hanzala

    Filistin'in çığlığı HANZALA kitaplaştı

    Hanzala tiplemesiyle Filistin mücadelesini anlatan Naci el-Ali'nin albümü ilk kez Türkiye'de basıldı.

    Filistin davasını çizgileriyle evrenselleştiren, tüm insanlığın vicdanını harekete geçiren Naci el-Alinin karikatürleri ilk kez Türkiye'de basıldı. Ünlü çizgi ustasının çizgilerinden oluşan seçkiyi, İz yayıncılık okuyucularına sundu.

    Ünlü Filistinli şair Mahmut Derviş'in ifadeleriyle "Naci el –Ali bir hakikat hırsızıdır. "Bir iki üç çizgi…sadece onlarla insanlığın acı günlüğünü elimize tutuşturur.hakikati böylesine ender bir maharetle avlayan bu hırsız, ne harikulade adamdır. Boğazlanışının ve suskunluğunun ortasında sanki kurbana yeniden zafer bahşetmektedir."

    Hanzala tiplemesiyle Filistin mücadelesini bütünleştiren el Ali'nin albümü, "Karikatür HANZALA" ismiyle yayınlanmış. Alt başlık olarak şu anlamlı ifade yer alıyor: "varlığında ve yokluğunda bilincimizi aydınlatan Hanzala'ya selam ile…

    Tam 264 karikatürün yer aldığı albüm orijinal baskısıyla aynı ebatta basılırken, karikatürlerdeki konuşma balonlarının Türkçelerinin de verilmesi anlaşılırlığı kolaylaştırmış..

    Filistin direnişine sanatsal bir katkı olarak Hanzala'nın tanıtım önemli bir katkı saglayacak.
    1937′de Tabariye'nin Şecere köyünde dünyaya gelen Ali, yüzbinlerce Filistinli gibi 1948 yılında topraklarından sürüldü. Filistin toprakları üzerine İsrail Devleti kurulduğunda, ailesiyle birlikte Lübnan'ın güneyindeki Sayda kenti yakınlarındaki Aynül Hilva Mülteci Kampı'na sığındı. Kampta her Filistinli gibi yokluk ve acılar içinde yaşamasına rağmen hiçbir zaman teslim olmadı .

    Kendisini bir karikatür sanatçısı olmaktan çok, halkının davasına adamış isim olarak yaşamayı tercih etti. Direnişe çizgiye aktardığı düşünceleri ve vicdanıyla katıldı. Bu nedenle de MOSSAD tarafından katledildi. Takvimler 22 Temmuz'u gösterirken, Londra'da bir caddede bedenine saplanan mermilerle yere yığıldı.
    Yaralı olarak en yakın hastaneye kaldırıldı. Bir ay süreyle hastanede yaralı olarak tedavi gören Naci el-Ali, bütün müdahalelere rağmen kurtarılamdı ve 29 Ağustos 1987′de hayatını kaybetti.
    Naci el-Ali kimdir?
    Asıl adı Naci Selim Hüseyin El Ali, lakabı ise "Dâmiri's Sevre" yani Devrimin Vicdanı. Çünkü o Filistin davası ile özdeşleşen bir karikatür çizeri. 1937 yılında Şecere köyünde doğdu. 1948 yılında ailesiyle birlikte Filistin'den sürüldü. Lübnan'ın Sayda şehri yakınlarındaki Aynül Hilva Mülteci kampında büyüdü. 1960 yılında Lübnan Sanat Akademisine girdi. 1961 yılında Çığlık adında bir dergi yayımladı. Lübnan Sanat Akademisinde bir yıl okuduktan sonra Lübnan polisi tarafından hapse konuldu. Okulunu hapishanede tamamladı. 1963 yılında Kuveyt'te bir gazetede çalışmaya başladı. 1974 yılından itibaren Sefir gazetesinde çalışmaya başladı. 1979 yılında Arap Karikatüristler Birliği Başkanı seçildi. 1987 yılının temmuz ayının 22'sinde Londra'da İsrailli ajanlar tarafından düzenlenen silahlı saldırıda ağır yaralandı, 38 gün sonra 29 Ağustos'ta şehit oldu. Londra'da defnedildi. Halit, Usame, Leyal ve Cudi isimlerini taşıyan dört çocuğu var.



    Bir Japon Gazetesi Naci el-Ali'yi dünyanın en önemli 10 karikatüristinden birisi olarak seçti. Ölümünden bir yıl sonra Paris'teki Dünya Gazete Yayıncıları Birliği, Naci el-Ali'ye 18. yüzyıldan günümüze dünyanın en büyük karikatüristi ünvanını vererek, "Altın Kalem Özgürlük Ödülü"ne layık gördü.

    Hanzala kimdir?

    Naci el-Ali'nin yaklaşık kırkbin eseri vardır. Her çizgisinin altında sırtı dönük, birkaç diken saçı olan bir çocuk vardır. O, Hanzala"dır ve daima 10 yaşındadır. Naci Ali'nin bir yazısında Hanzala kendisini şöyle tanımlıyor: "Ben Hanzala. Babamın adı: Önemli değil. Annemin adı: Nakba. Kız kardeşimin adı: Fatıma. Ayakkabı numaram: Bilinmiyor. Çünkü ben hep yalın ayakla dolaşırım



    emirahmedyasin bunu beğendi.




    filistinin çıglıgı hanzala Yorumları




      Permalink - Mesaj no 1  08-02-2009, 21:30

    --->: filistinin çıglıgı hanzala


    HANZALA YÜZÜNÜ DÖNMEYECEK! FİLİSTİN ÖZGÜR KALINCAYA DEK!!
    ALLAH RAZI OLSUN.GÜZEL PAYLAŞIM.
    İNTİFADA - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) İNTİFADA

      Permalink - Mesaj no 2  08-03-2009, 14:52

    --->: filistinin çıglıgı hanzala


    İnsanların türlü mücadeleleri var yeterki ortak payda zalimi kanında boğmak ve zalimin zulmünü yanına bırakmamak...Hasılı Hanzala üzerine düşeni yapar ya bizler...emeğinize sağlık
    selam ve dua ile...
    emirahmedyasin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) emirahmedyasin