Sedat Kapanoğlu ''ssg'' / Ekşi Sözlüğün Kurucusuyla Röportaj

Sedat KAPANOĞLU Hem yaratıcı, hem esprili, hem de ne yapmak istediğini bilen birisi o. Kendisinin de deyimiyle 'yuvarlanırken çığ olmuş bir internet sitesinin' , Sedat kadar 'ekşi' , Kapanoğlu kadar ...


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen kipchak

  1. Alt 09-07-2008, 22:20 #1
    kipchak Mesajlar: 1.658
    Blog Başlıkları: 506
    Sedat Kapanoğlu ''ssg'' / Ekşi Sözlüğün Kurucusuyla Röportaj

    Sedat KAPANOĞLU

    Hem yaratıcı, hem esprili, hem de ne yapmak istediğini bilen birisi o. Kendisinin de deyimiyle 'yuvarlanırken çığ olmuş bir internet sitesinin' , Sedat kadar 'ekşi' , Kapanoğlu kadar 'sözlük' diye tabir ettiği Ekşi Sözlük’ün kurucusu olan, Tabu kartlarında bile ismi çıkan yaramaz kişilik Sedat Kapanoğlu bu ayki konuğumuz.

    HABER EYLÜL:Özel hayatında neler yapar Sedat Kapanoğlu, boş vakitlerini nasıl geçirir mesela?

    SEDAT KAPANOĞLU: Genelde iş beni oldukça yoruyor. Eve geldiğimde T.V. karşısında uyuyakalıyorum. Kalan vaktimi de arkadaşlarımla geçiriyorum. Amerika'da Türkiye'deki kadar sosyal olduğumu söyleyemem. Dilimizi bilmiyorlar.



    HABER EYLÜL: SSG ve Sedat Kapanoğlu' nun farklılıkları nelerdir? Sonuçta SSG çok büyük çaplı bir sitenin sanal dünyada yaratılmış yöneticisi, Sedat Kapanoğlu ise gerçek benliğiniz.

    SEDAT KAPANOĞLU: Evet, SSG dışarıdan karizma, ‘kodu mu oturtan’ gibi görünüyor. Gerçek hayatta çok sakin, mıymıntı, himini, ensesine vur lokmasını al bir insanım. Zirvelerde beni görenlerin ilk tepkisi “Sen o olamazsın, SSG 2 metre boyundadır!” şeklinde oluyor.

    Sedat Kapanoğlu ''ssg'' / Ekşi Sözlüğün Kurucusuyla Röportaj

    HABER EYLÜL: Neden devamsızlıktan atıldınız? Neydi sizi okula götürmeyen?

    SEDAT KAPANOĞLU: Üniversiteye başladığımda, özel bir firmada bir yazılım ekibinin
    başındaydım. Tek başıma yaşıyordum, kendimi geçindirmem gerekiyordu. Niyetim ilk senelerde sınavdan sınava gitmek, evde ders çalışmaktı. Sonradan öğrendim ki ilk seneki derslerde devam zorunluluğu varmış. İnkılap tarihi, fizik, müzik… Kaçamadım bu fizikten, tarihten. Derslere de gidemedim. Attılar beni. Sonra bir ara affettiler, sonra tekrar attılar. Arada affedip affedip tekrar atıyorlar. Takip ediyorum.


    HABER EYLÜL: Üniversitede okumadan Microsoft' a nasıl kabul edildiniz peki?

    SEDAT KAPANOĞLU: Matrix'te Morpheus Neo'ya der ki; “Sence bu sanal ortamda benim daha güçlü ve hızlı olmamın kas gücümle bir alakası var mı?” ya da öyle bir şey. Microsoft'ta yetenekli ve tecrübeli bir elemanı almak için diplomayı tek başına değerli bulmuyorlar. Elbette diploma ve GPA bir özgeçmiş yığını arasından eleme yapmak için önemli kriterler ama Microsoft yeni mezunlar dışında sektörde tecrübesi olanlara da eşit miktarda şans veriyor.


    HABER EYLÜL: Gitar çaldığınızı duymuştuk, bir müzisyen olarak Sedat Kapanoğlu
    nasıldır, ne seviyededir?


    SEDAT KAPANOĞLU: Akdeniz Akşamları' nın akorlarını biliyorum. Aileye bir müzisyen yeter zaten bana gerek yok.

    HABER EYLÜL: 21 Aralık 2006 desek, Aethewulf desek, nedir bu mevzu desek ne dersiniz?

    SEDAT KAPANOĞLU:
    Sözlük her hafta uğrayıp paramızı çektiğimiz bir bankamatik değil. Arada bir garip olaylar olabiliyor, tersine dönebiliyor, birden ‘SSG değiller’ akın edebiliyor, darbeler olabiliyor. Ters düz olabilir, kapanabilir açılabilir, açılıp saçılabilir. Bu tür olaylar sözlüğün parçasıdır; olur. Bana sözlükçüler darbe yaptı dedirtemezsiniz.


    HABER EYLÜL: Antiekşisözlük diye aynı formatta bir site var, neden bu 'anti' lik?

    SEDAT KAPANOĞLU: O siteyle alakam olmadığı için cevabını bilmiyorum. Eğer soru ’Türkiye'de başlayan karşıt site fenomeni’ hakkında ise geç bile kaldık diyebilirim. ‘Teletabi’ ler gibi her şey süper sanrısıyla yaşayan saf bir kitlenin kırılım noktasıdır bu, iyidir. Ama korkmuşuz bu karşıtlıktan; bize şimdi garip bir şey gibi geliyor. Sanki doğa ötesi bir olaymış gibi… Halbuki her verdiğimiz nefeste
    olması gereken elzem bir şey.


    HABER EYLÜL: 2006 yılında sözlüğün kapatılma olayı vardı. Bugünlerde de 'youtube'
    sürekli kapatılıyor. Sizce internet özgür bir platform olmaktan çıkıyor mu?


    SEDAT KAPANOĞLU: Bu doktora; “Ayağım koptu bir sakıncası var mı? “ diye sormak gibi. Devletin ‘het hot’ diyerek elimizden imkanları almasına o kadar alışmış ve sinmiş bir hale gelmişiz ki hala youtube'un kapatılmasının kötü bir gösterge olup olmadığını düşünmemiz gerekiyor. Öyle bir kanun çıkardık ki youtube'a, imdb.com 'a Türkiye'nin erişimi kapatılıyor. Çıldırmamak işten değil. Acilen 5651 sayılı kanunun değişmesi lazım. Bunun için olayların bizi rahatsız etmesini beklersek telafisi çok geç bir noktaya gelmiş olacağız. Fırsat buldukça bu konudaki doğruları etrafımızdakilere anlatmamız lazım. Çoğu kimse olayın çapını boyutlarını doğru dürüst bilmiyor.


    HABER EYLÜL: Daima yapılmamışı yapmak isteyen bir yapınız var. Peki Sedat Kapanoğlu bu isteği açısından hayatta tatmin olmuş durumda mı artık? Eğer olmadıysanız
    ilerideki projeleriniz nelerdir?


    SEDAT KAPANOĞLU: Bunun bir tatmin noktası olamaz. Bu aynı yemek yapmak gibi; “Portakallı ördek de yaptım huzur içinde ölebilirim artık! ” demem yani. Sözlük benim ufak hobilerimden biri, büyümesi benim teknik yeteneklerimden dolayı değil, Türkiye'de bir ihtiyacı karşılamış olmasından dolayıdır. Çıkan klonların da rağbet görmesi bunu destekliyor. Sözlük üzerine de, bağımsız olarak da yazılım alanında yapabileceğim ve dahi diğer yazılımcı arkadaşların yapabileceği çok şey olduğunu düşünüyorum.Sözlük Türkiye'nin potansiyelinin bebeğidir. En temel noktası olmalıdır. Köşede bir tane Türk bayrağı altında 'dardanel hacker boys,mp3, links' gibi sitelerden sıyrılmamız lazım artık. Türkiye'den çıkabilecek işlerin kalitesi sözlüğün çok ötesinde.


    HABER EYLÜL: Haber Eylül Gazetesi adına teşekkür ederiz.

    SEDAT KAPANOĞLU: Bilmukabele.

    Hazırlayanlar: Bahar GENÇEL & Emre ABAY & Özenç DİZMEN

    beyza bunu beğendi.
  2. Alt 01-21-2010, 15:41 #2
    Ziyaretci
    Kayıtsız Üye Mesajlar: n/a
    Sedat Kapanoğlu adlı bu şahıs ve avukatı olduğu iddia edilen Başak Purut adlı bir kişi ile eksisozluk.com adlı bir internet sitesinde uyuşturucu sattıkları için Beyoğlu Adliye�sinde dava dosyası vardır.
    şahıslar İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube ve Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından takip altındadır.

    konuya meraklı arkadaşlar avukat tutup veya avukatlarıyla birlikte Beyoğlu Adliye'sindeki dosyayı inceleme hakkına sahiptirler.

  3. Alt 01-22-2010, 00:49 #3
    alptraum Mesajlar: 38.105
    Blog Başlıkları: 28
    Kayıtsız Üye´isimli üyeden Alıntı
    Sedat Kapanoğlu adlı bu şahıs ve avukatı olduğu iddia edilen Başak Purut adlı bir kişi ile eksisozluk.com adlı bir internet sitesinde uyuşturucu sattıkları için Beyoğlu Adliye�sinde dava dosyası vardır.
    şahıslar İstanbul Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube ve Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından takip altındadır.

    konuya meraklı arkadaşlar avukat tutup veya avukatlarıyla birlikte Beyoğlu Adliye'sindeki dosyayı inceleme hakkına sahiptirler.

    eksisozluk.com sitesi bu kisiye mi aitmis? Site adresini yanlis yazdiniz sanirim. Ayrica ihbarlar olabilir hatta deliller olabilir bir sürü hikaye, senaryo, iftira olabilir. Mahkeme var ise sonuclanmadiysa bize disardan birsey söylemek düsmez diye düsünüyorum

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.