Kişisel Imaj Geliştirmek

İş yaşamında etkili ilişkiler kurabilmek ve başarılı sonuçlar alabilmek için yararlanılacak kişisel güç unsurlarından biri, başkaları üzerinde bıraktığınız izlenim, yarattığınız etki ve kazandığınız saygınlıktır. Tüm bunlar, bir anlamda çeşitli araçlar ...


  1. Alt 01-19-2008, 17:46 #1
    N u M a N Mesajlar: 492
    İş yaşamında etkili ilişkiler kurabilmek ve başarılı sonuçlar alabilmek için yararlanılacak kişisel güç unsurlarından biri, başkaları üzerinde bıraktığınız izlenim, yarattığınız etki ve kazandığınız saygınlıktır.

    Tüm bunlar, bir anlamda çeşitli araçlar ve yöntemlerle belirli bir süre içinde oluşturacağınız imajı ifade eder. Güçlü ve olumlu bir imaj, işinizde ve ilişkilerinizde size arzuladığınız sonuçları daha kolay elde etme şansını verecektir.

    Bir insan ya da çalışan olarak kendinizi nasıl gördüğünüz, başkaları tarafından nasıl göründüğünüz ve algılandığınız imajınızdır. Kişisel imajınızı siz yaratırsınız. Ancak, bu imajın yaratılmasında size kendinizle ilgili nelerin söylendiği ve diğer insanlar tarafından size nasıl davranıldığı çok büyük rol oynar. Örneğin, size çocukluğunuzdan başlayarak ve tekrarlı bir şekilde, zeki, sevimli ve değerli bir insan olduğunuz söylenmişse buna inanırsınız. Buna karşın, size tembel, yavaş, bencil veya düşüncesiz olduğunuz tekrar tekrar söylenmişse doğru olup olmadığını düşünmeden buna da inanırsınız.
    Kendinizle ilgili bu imajı kabullenirken diğer taraftan da kendinizin görmek istediğiniz, olmayı arzu ettiğiniz ideal bir resmini de aklınızın bir köşesinde tutarsınız.

    Gerçekte kim olduğunuzu anlamak için kendinizi tanımaya, tutum ve davranışlarınızı eleştirel bir gözle değerlendirmeye ve kişilik özelliklerinizi anlamaya ve açıklamaya çalışmalısınız. Kendini tanımak, her zaman kolay bir iş değildir. Çoğu insan, oturup kendisinin nasıl bir kişi olduğunu düşünmeye ve değerlendirmeye zaman ayıramamıştır ya da buna gerek görmemiştir. Kendini tanıdığını düşünenlerin de bu konuda ne kadar doğru ve tarafsız olduklarını sormak gerekir.

    Genellikle, zihnimizde olduğumuzu düşündüğümüz insan ile olmak istediğimiz insan arasında büyük bir fark vardır. Bunu anlayabilmek için yapacağınız değerlendirmede hırslı, cesur, kararlı, çalışkan, yaratıcı, sadık, dürüst, gerçekçi, samimi, sakin, güçlü, düşünceli, yardımsever, enerjik, duygusal gibi bazı tanımlayıcı nitelikler kullanmanız gerekecektir. Sizin için geçerli olabileceğini, sizi tanımladığını düşündüğünüz niteliklerin başlıcalarını bir listede toplayın. Bunlardan bazıları sizin ve başkalarının görüş birliği içinde olduğu kişisel özelliklerinizdir. Başkalarının sizinle ilgili tanımlamalarda kullandığı sıfatları ve bu arada sizin “gizli” özelliklerinizi de dikkate alarak böyle bir listeyi oluşturun. Daha sonra da olmak istediğiniz insanın özelliklerini tanımlayan bir liste oluşturun. Bu liste geliştirmek istediğiniz imajı destekleyecek nitelikleri belirtecektir. Özetle, bu çalışma ile sizin şu andaki özelliklerinizi ve idealinizdeki özelliklerinizi yansıtan iki liste elde etmiş olacaksınız.

    Bu çalışma sonrasında iki liste arasında önemli bir fark görmüyorsanız, bu sizin sahip olmayı arzuladığınız kişisel özellikleri taşıdığınızı ve imajınızdan memnun olduğunuzu gösterir. Eğer, şu anda olduğunuzu düşündüğünüz kişi ile olmak istediğiniz kişi arasında önemli farklılıklar varsa bunların özellikle hangi noktalarda ortaya çıktığını, nedenlerini ve değişimin nasıl gerçekleşebileceğini düşünmeniz gerekecektir.

    Çok büyük bir olasılıkla, bu çalışma sonrasında, olduğunuzu düşündüğünüz ve olmak istediğiniz insanlar arasındaki farklılığın tahmin ettiğinizden daha az olduğunu, diğer bir ifadeyle, farkına vardığınızdan daha fazla olmak istediğiniz insan olduğunuzu göreceksiniz. Farklılık algılaması daha çok yaşadığınız belirli olaylar ve durumlar karşısında zihninizde sizin tarafınızdan yaratılmıştır.

    İş yaşamında bir insanın profesyonel imajı, şüphesiz herşeyden önce kişilik özellikleri ile oluşur. Ancak, ilk karşılaştığınız bir kişiye kişiliğinizi tam ve doğru olarak yansıtmanıza olanak yoktur. Kısa bir süre içinde kişilik özelliklerinizi inandırıcı bir şekilde göstermenizi sağlayacak kestirme yollar da yoktur. İmaj yaratmanın bu nedenle önemli bir yolu giyim kuşam ve beden dili ile verilen mesajlar olmaktadır.

    Bir kişiyle ilgili ilk izlenimin ve imajın dış görünüş ile yaratılacağı ancak yaratılan bu imajın sürdürülebilmesi için kişilik özellikleri ile desteklenmesi gerektiği bilinmektedir. Kişisel özellikler, sözlü ifadelerle de ortaya konulabilir. Ancak, davranışlar her zaman sözlerden çok daha etkilidir. Sözlerin davranışlarla pekiştirilmesi gerekir. Belirli bir imajı kazanmak için o imajı destekleyen ifadelerle konuşmalısınız. Sözlerinizi eylemlerinizle kanıtlamalı, eylemlerinizin bilerek ve isteyerek gerçekleştirdiğiniz alışkanlıklarınız olduğunu ve alışkanlıklarınızın da kişilik yapınızın önemli bir parçasını oluşturduğunu göstermelisiniz.

    İş ortamında davranışlarınıza ve yetkinliklerinize yansıyan; girişkenlik, açık ve rahat olma, kendine güven, iletişim ve ilişki kurma yeteneği, kararlılık, dayanıklılık, soğukkanlı ve sabırlı olma, yenilikçi ve yaratıcı olma, olumlu zihinsel tutum, sorun çözme becerisi, liderlik ve takım çalışmasına yatkınlık gibi kişisel özelliklerinizin iyi, orta ya da zayıf olduğu konusunda kişisel bir değerlendirme yapmalısınız. Bu özelliklerinizi başkalarının nasıl değerlendirdiklerini öğrenmelisiniz. Hangi özelliklerinizin imajınızı oluşturmada daha etkili olduğunu bilmelisiniz. Hangi özelliklerinizi değiştirmek, hangilerini geliştirmek ve hangilerini de aynen sürdürmek istediğinize karar vermelisiniz. Unutmayın, kişisel imajınızı siz yaratırsınız ve ancak siz değiştirebilir ve geliştirebilirsiniz.
    __________________

    Herşeyi bilirim mi diyor gençlik? Herşeyi yaparım mı diyor ihtiyarlık?

  2. Alt 01-19-2008, 17:51 #2
    safinaz Mesajlar: 3.348
    Gerçektende çok etkili oluyor ve otokontrolümüzü hep bu imaj üzerinde yoğunlaştırdığımızda çok başarılı olabiliyoruz.Yani ne veriyorsanız,onu alabiliyorsunuz...
    Tecrübeyle sabittir.

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.