İş İlanında Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İş İlanı **** Ülkemizde ve dünyada, şirketlerin aradıkları nitelikli personele ulaşabilmek için kullandıkları en geçerli, en etkili ve maliyeti en düşük yöntem personel ilanlarıdır. Bu ilanlar ulusal ve yerel gazetelerde ...


Ağaç Şeklinde Aç1Beğeni
  • 1 gönderen N u M a N

  1. Alt 01-19-2008, 16:29 #1
    N u M a N Mesajlar: 492
    İş İlanı
    ****


    Ülkemizde ve dünyada, şirketlerin aradıkları nitelikli personele ulaşabilmek için kullandıkları en geçerli, en etkili ve maliyeti en düşük yöntem personel ilanlarıdır. Bu ilanlar ulusal ve yerel gazetelerde ya da sanal ortamda yani internette verilebilir. İnternette iş ilanı özellikle gelişmiş ülkelerde bugün yaygın olarak kullanılmaktadır. Uzmanlara göre 5-10 yıl sonra tüm büyük firmalar iş ilanlarını internet aracılığıyla verecek ve başvurularında yine bu yolla yapılmasını isteyeceklerdir.



    Medyada, özellikle insan kaynakları sayfalarında son zamanlarda yaşanan yoğunluk nedeniyle, şirketlerin dikkatini çekebilmek için personel ilanları daha profesyonelce hazırlanmaya başlamıştır. İlan ne kadar profesyonelce hazırlanırsa nitelikli eleman sağlama şansı da o ölçüde artacaktır. Personel ilanının ilk amacının, sağlıklı bir seçimi sağlamak için mümkün olduğunca çok sayıda nitelikli adaya ulaşmak olduğu artık bütün firmaların kavradığı bir gerçek haline gelmiştir.
    Bu gelişmelerin paralelinde, ülkemizde iş arayışı içerisinde olan nitelikli kişiler de artık ilanlara başvururken daha seçici olmaya başlamışlar ve özellikle ilanı iyi tasarlayan ve ne istediğini bilen firmalara başvuru yapmayı tercih eder hale gelmişlerdir. Bu aşamada ister internet ortamında isterse de gazetelerde yayınlanan iş ilanlarına başvuruda bulunan adayların da, ilanların bazı özelliklerini tam olarak algılamasında fayda vardır. Çünkü ilanda belirtilen bütün unsurlar iş görüşmesi aşamasında size yol gösterecek, firmanın ciddiyetini ve bu konuya verdiği önemi belirtecektir.

  2. Alt 01-19-2008, 16:31 #2
    N u M a N Mesajlar: 492
    İlanın Amacını Belirleyin
    ****


    Her şeyden önce iş ilanının amacı tespit edilmelidir. Ülkemizde birçok firma personel ilanlarının daha çok reklam özelliğini ön planda tutarak, aranan nitelikleri belirtmekten ziyade firmalarını tanıtıcı paragraflara gereğinden fazla yer vermektedirler. İlanın giriş paragrafında firmanın en önemli tanıtıcı özellikleri (sektör, kapasite, çalışan sayısı, firma ölçeği ve gelecek planları vb. ) belirtilmesi yeterlidir. İlanın reklam için mi verildiği yoksa personel ihtiyacını karşılamak için mi verildiği iyi analiz edilmelidir. Firmanın reklamı olsun diye verilen ilanlara fazla itibar edilmemelidir.

  3. Alt 01-19-2008, 16:31 #3
    N u M a N Mesajlar: 492
    Firmayı Tanıtıcı Bilgileri İnceleyin
    ****


    İlanda firmayı tanıtıcı bilgilerin bulunup bulunmadığına dikkat edilmelidir. Firma hakkında hiçbir bilgi içermeyen ilanlar şüphe uyandırmaktadır. Bir iş ilanında firma hakkında bilgi verilmemesinin çeşitli nedenleri vardır. Ancak bu nedenlerin büyük çoğunluğu olumsuzdur ve bu tür ilanlardan ziyade firma hakkındaki bilgileri gizlemeyen ilanlara başvuru yapılmalıdır.

    İş ilanında firma hakkında tanıtıcı bilgiler var ise bu bilgilerin doğru olup olmadığına dikkat edilmelidir. Firma hakkında gerçek dışı ifadeler var ise


    iş başvurusu yapılmamalıdır. Firma hakkında hiç bilgi sahibi değilseniz kısa bir
    araştırma yapmanızda fayda bulunmaktadır. Eğer ilanı veren bir danışmanlık firması ise şirket ismi gizlenebilir. Dolayısıyla firma hakkındaki güvenilirlik araştırması sonraya bırakılmalıdır.

  4. Alt 01-19-2008, 16:31 #4
    N u M a N Mesajlar: 492
    Görev Tanımlaması Arayın
    ****


    İlanın açıklayıcı olması firmanın ilan edilen pozisyonu ne kadar tanıdığını ve iş tanımını ne oranda oluşturduğu konusunda ipuçları verir. İlanda eleman aranılan pozisyon ve görev tanımı net olmalıdır. İlan edilen pozisyon ile görev tanımı birbiriyle örtüşmelidir. Görev tanımı çok ağır ve çok hafif olmamalı, görev tanımlamasının açık olduğu, pozisyon ve sorumluluk dengesinin sağlanmış olduğu ilanlara başvuru yapılmalıdır.

  5. Alt 01-19-2008, 16:31 #5
    N u M a N Mesajlar: 492
    İlan Formatına ve Boyutuna Dikkat Edin
    ****


    İlan formatına ve boyutuna dikkat edilmelidir. İlanın boyutu ilan edilen pozisyonla doğru orantılı olmalıdır. Boyutları olması gerekenden küçük personel ilanlarına başvuruların, hem nitelik hem de nicelik açısından yeterli olmadığı istatistiki açıdan saptanmıştır. Örneğin Genel Müdür ilanı yayınlanıyor ve bu ilan bir kibrit kutusu büyüklüğünde ilan formatı içerisine koyuluyorsa, firmanın bu pozisyona verdiği değer ortaya çıkmaktadır

  6. Alt 01-19-2008, 16:32 #6
    N u M a N Mesajlar: 492
    Aranan Nitelikleri ve Sunulacak İmkanları Değerlendirin
    ****


    Pozisyonun gerektirdiği niteliklerin mümkün olduğu kadar detaylı ve abartmadan aktarıldığı ilanlar tercih edilmelidir. İlanda belirtilen niteliklerin hepsini taşımıyor olsanız bile başvurmaktan çekinmeyiniz. Unutulmamalıdır ki hiçbir aday yüzde yüz işe uygun değildir ve başvuruda bulunanlar içerisinden en uygun olanlar işe alınır.

    İlan edilen pozisyon eğer firma içi veya dışı eğitim ile destekleniyorsa bu firmanın çalışanlarına verdiği değeri ortaya koyar. İlanda pozisyonun bağlı


    olduğu ve rapor vereceği bölüm, yönetici ünvanı, alt kadrosu da belirtiliyorsa bu firma için olumlu bir puandır. Eğitim imkanlarından bahseden ve hiyerarşik üst ile astın belirtildiği ilanlar tercih edilmelidir. İş ilanının ekip çalışmasına ve yönetime katılıma verdiği değere bakılarak şirketin yönetim felsefesi hakkında bilgi edinilebilir. Ekip çalışmasının ön plana çıkarıldığı ve yönetime katılımın teşvik edildiği ilanlar ön planda tutulmalıdır.

  7. Alt 01-19-2008, 16:32 #7
    N u M a N Mesajlar: 492
    Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Noktalar
    ****


    Bazı kuruluşlar personel ilanlarında yabancı dil kullanmayı tercih etmektedirler. Bunun amacı pozisyonun yabancı dil gerektirmesi ve dil bilmeyen adayların başvurmamasını sağlamaktır.

    İlanın içeriğinde başvuruların kesinlikle gizli tutulacağı ibaresini arayın. Maalesef ülkemizde bu konuya profesyonelce yaklaşan çok az firma var.


    Son olarak dikkat edilmesi gereken husus son başvuru süresinin ne zaman
    dolacağı ve ne şekilde en süratli bir biçimde ilana müracaat edilebileceğidir. Başvuru süresi dolmadan en hızlı bir şekilde ilana müracaat edilmelidir.

    B-veritas bunu beğendi.
  8. Alt 01-28-2008, 17:37 #8
    B-veritas Mesajlar: 23
    eyw. saol ellerine sağlık

  9. Alt 01-28-2008, 19:35 #9
    Ziyaretci
    delice23 Mesajlar: n/a
    bide böye bakalım iş ilanlarına ne olacak işe yarıyormu görecez

  10. Alt 01-28-2008, 19:52 #10
    Ziyaretci
    barbaros23 Mesajlar: n/a
    iş ilanlarına hiç bu açıdan bakmamıştım

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.