Uluslararası iş dünyasında yer alma mücadelesi, gençlerin pek çok alanda bilgi ve birikim düzeylerini en üst seviyeye taşıması zorunluluğunu getiriyor. Özelliklede tüm uluslararası iş ilişkilerinde kullanılan İngilizceyi konuşabilme yeteneği, bu zorunluluk listesinin başında geliyor.

Ne var ki rekabetin her geçen gün arttığı iş dünyasının kapısını açan anahtara sahip olmak için okulda veya kurslarda öğrenilen İngilizce yeterli olmuyor. Hızla gelişen teknolojiden de nasibini alan bu dünyanın herhangi bir yerinde pozisyon almak isteyen gençlerin eğitim kurumlarında edindikleri yabancı dili iş yaşamında, aktif olarak en verimli şekilde kullanabilmeleri gerekiyor. Bunun yolu da uluslararası iş yapan koca koca firmalarda staj yapmaktan geçiyor. İşte bu noktada 'Böyle bir stajı nerede yapabilirim?' sorusuna hemen cevap verelim: Yurtdışında üniversite ve kolejler tarafından sağlanan maaşlı ya da maaşsız staj programları, genç yöneticilere ve yönetici adaylarına hem sınıflarda hem de ofislerde iş dünyasının karmaşık problemleriyle boğuşarak dillerini geliştirme ve pratik yapma olanağı veriyor. Katılımcı hangi staj programını seçerse seçsin, gerekli genel yabancı dil derslerinin yanı sıra işyerinde kullanacağı özel amaca yönelik dil eğitimi de alıyor. Finans, uluslararası ticaret, hukuk, pazarlama, işletme gibi alanlarda staj yapanlar, iş mektubu ve rapor yazma, sunum yapma ve toplantılara katılmak için gerek duyulan dil becerilerini geliştirebiliyor. Bu programların temel amacı da zaten sadece sınıfta değil iş ortamında, aile arasında ve sosyal çevrede gençlerin yabancı dillerini en iyi şekilde geliştirmesini sağlamak. Böylece eğitim ve iş programlarına katılan gençler, standartları yüksek bir hayata dair hayallerini kurdukları bir meslek edinebiliyor. Şimdi de akıllara 'Bu programları sağlayan kurumları nereden bulabilirim?' sorusu takılmış olsa gerek. İşte cevap: 14. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları (International Education Fairs of Turkey) 12-19 Ekim tarihleri arasında dünyanın 150'ye yakın okulunu Türkiye'ye getiriyor. Yurtdışında eğitim almayı veya staj yapmayı düşünenlere geniş yelpazede alternatifler sunacak fuarlar sırasıyla Ankara, İzmir, Bursa ve son olarak İstanbul'da düzenlenecek. Stajınızı ayarlayın, uluslararası iş dünyasının kapısını aralayın. ayarlayın. o.deligoz@zaman.com.tr
Yurtdışında staj yapmak isteyenlere rehber
Dil, sertifika veya diploma programı sonrası staj imkanları: Staj programlarına katılabilmek için yoğun bir dil kursuna veya kısa dönem sertifika ve diploma programlarına kaydolmak gerekiyor. En az 4 haftalık dil kursu veya diploma programlarına kayıt yaptıran ve programı başarı ile tamamlayan öğrenci, staj programlarına katılma hakkı kazanıyor. Sertifika programlarında ise programı başarıyla tamamlamak gerekiyor.
Dil sorunu olmayanlar için doğrudan maaşlı staj imkanları: Bu program sadece Amerika ve Avustralya'da veriliyor. Çok iyi düzeyde dil bilen ve staj yapmak istediği alanda az da olsa bir deneyim sahibi olanlar için verilen maaşlı staj programlarına en az 3 ay öncesinden başvuru yapmak gerekiyor.
Staj alanları: Finans, reklam, genel yönetim, mimarlık, mühendislik, işletme, bilgisayar, eğitim, moda, grafik tasarımı, turizm ve otelcilik, uluslararası ticaret, hukuk, pazarlama, müzik endüstrisi, halkla ilişkiler, perakendecilik.
Amerika'da maaşlı staj
Amerikan şirketlerinde hazırlık kursunun ardından 12 veya 18 ay süre ile çalışıp hem para hem de deneyim kazanabilirsiniz. Adayların programa başlayabilmeleri için en önemli şart ileri seviyede İngilizce bilgisi ve seçilen işkoluyla aynı alanda deneyime sahip olmak.
Kimler programa katılabilir?
- 22-35 yaş arası olanlar.
- Staj yapılacak alanda lisans-önlisans seviyesinde eğitime sahip olanlar.
- Deneyim
- 5 yıl veya üzerinde deneyim için üniversite mezunu olma şartı aranmıyor.
- İyi derecede İngilizce (TOEFL: 213)
Konaklama: Staja hazırlık kursu süresince okul tarafından tercih edilen konaklama tipine göre ekstra ücret ile organize ediliyor. Öğrenci, staja başladıktan sonra konaklama organizasyonunu kendisi yapmak zorunda.
Ücretler:
4 hafta kurs ücreti: $1255
Okul kayıt ücreti: $100
12 ay staj yerleştirme ücreti: $2000
13-18 ay arası staj yerleştirme ücreti: $2500
Kurs esnasında 1 ay konaklama ücreti: $700-1200 arası
Vize başvuru ücreti: $100
ABD Konsolosluğu randevu ücreti: $16
Gidiş-dönüş uçak bileti ücreti: $800-1000
14. IEFT Yurtdışı Eğitim Fuarları takvimi
12 Ekim 2008 Ankara Sheraton Oteli
14 Ekim 2008 İzmir Hilton Oteli
16 Ekim 2008 Bursa Kervansaray Oteli
18-19 Ekim 2008 İstanbul Hilton Oteli