Şahin: Kız çocuklarını erken evliliklerden koruyacagız   Konuyu açan: oyunca   İlk Mesaj: 01-19-2012 (14:10)   Son Mesaj: 01-19-2012 (14:10)    Cevap: 0    Gösterim: 475  

    01-19-2012

    Şahin: Kız çocuklarını erken evliliklerden koruyacagız

    Şahin: Kız çocuklarını erken evliliklerden koruyacagız
    Şahin: Kız çocuklarını erken evliliklerden koruyacagız

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, kız çocuklarının erken evlendirilmesine ilişkin bir dizi tedbir alacaklarını söyledi.

    Bakan Şahin, düğünde önlem alınmazsa çocuk yaştaki çocukların "çocuk" yapmak zorunda kaldıklarını kaydetti.

    Karne vermek için Gaziantep'e gelen Bakan Şahin, Gaziantep Valiliği'ni ziyaretinde basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Küçük yaştaki kızların evlendirilmesiyle ilgili Türk Ceza Kanunu'na göre daha radikal tedbirler almaya çalıştıklarını kaydeden Bakan Şahin, Nizip'te yaşanan olayı anımsatarak "Öncelikle valimize, il emniyet müdürümüze ve teşkilatına çok teşekkür ederim. Eğer düğünde o gerekli tedbir alınmazsa, bir yıl sonra hastaneye çocuk yaşta çocuk yapmaya geliyor. O çok daha büyük bir sorun. Türk Ceza Kanunu'na göre resmi nikah olmayınca baba cezaevine, kız annesinin evine gidiyor. Çok daha büyük bir sorunla karşı karşıya kalıyoruz. Türk Ceza Kanunu'na göre daha radikal ne tür tedbir almamız gerekiyor, ona bakıyoruz. Bu şekilde izin veren ailelere farklı yaptırımlar uygulamak lazım. Buna asla müsaade edilmemeli. Bunu baştan önleyecek bir takım projeler hayata geçirmemiz gerekiyor. Ailelerin bilincini yükseltecek, farkındalığını artıracak, buna müsaade etmeyecek şekilde bir süreci başlatmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

    Kız çocuklarının ara vermeden zorunlu eğitimi tamamlamalarının önemine değinen Bakan Şahin, konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı: "Ama en temel şey kız çocuklarının eğitilmesi. O yüzden Milli Eğitim Bakanlığı'nın 12 yıl zorunlu eğitimini de gönülden destekliyoruz. O kesintiden dolayı bunlar oluyor. Temel eğitim bitiyor, zorunlu eğitim bitip de ortaöğretime geçip, ortaöğretime devam etmeyen kız çocuklarında bunlar daha çok yaşanıyor. Biz şimdi bunu devam ettirecek, sistemi güçlendirecek, devam etmeyenleri de ettirmeyenleri de takip edip farklı uygulamaları ve farklı yaptırımları getirmek zorundayız. Ailelerin bilinçsizliğine bu işi bırakamayız. Bir takım farklı yaptırımlarla da bu işe müsaade edenleri gerektiğinde cezalandırmak durumunda kalabiliriz. Şu anda onun hukuki alt yapısını çalışıyoruz."

    Bakan Şahin, bir gazetecinin "Örfi hukuk ile modern hukuk bu noktada çakışmıyor mu? şeklindeki sorusuna, şu şekilde cevap verdi: "Örflerimiz geleneklerimiz eyvallah başımız üstüne, iyi olanları kullanırız, ama topluma zarar veren, kız çocuğuna zarar veren, toplumun değişimine, gelişimine engel olan bir gelenek, bir örf varsa buna da müsaade etmeyiz. Burada resmi kanunlarımız, Türk Ceza Kanunumuz, Medeni Kanunumuz ne diyorsa, biz hukuk devletiyiz, onun gereğini yaparız. Eğer o şekilde düşünenler varsa da onları bir değişim, dönüşüm, aydınlanma projesine dönüştürmek, takip etmek de bizim görevimiz olacak."




    Şahin: Kız çocuklarını erken evliliklerden koruyacagız Yorumları