Şahin: "Çocuk istismarına karşı çalışma başlattık"   Konuyu açan: leylasari   İlk Mesaj: 01-13-2012 (17:11)   Son Mesaj: 01-13-2012 (17:11)    Cevap: 0    Gösterim: 452  

    01-13-2012

    Şahin: "Çocuk istismarına karşı çalışma başlattık"

    Şahin: "Çocuk istismarına karşı çalışma başlattık"
    Şahin: "Çocuk istismarına karşı çalışma başlattık"

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, ''Bir taraftan çocuk haklarını geliştirirken, çocuk istismarına karşı da ne yapmak gerektiğiyle ilgili çok daha radikal çözümler için çalışma başlattık'' dedi.

    Şahin, düzenlediği kahvaltılı basın toplantısında, bakanlığın kurumsal yapısındaki değişikliklerle ilgili bilgi verdi.

    Son 10 yılda yaşadıkları tecrübeyle sosyal politikalarda, sosyal hizmetler ile sosyal yardımlaşmanın birleştirilmesi gerektiğini gördüklerini anlatan Şahin, bu kapsamda ustalık dönemlerinde yardımlaşma ve hizmet çatısının birleştirildiğini söyledi.

    Bu çatı altından bakıldığında sosyal politikaların artık dünyada yükselen bir değer olduğuna işaret eden Şahin, toplumsal huzur ve barışın sağlanması için önce ekonomik kalkınmanın, beraberinde de hakça paylaşımın sağlanması gerektiğine işaret etti.

    Şahin, ''AK Parti'nin en büyük farklarından birisi zengin ile fakir arasındaki makası kapatırken, engelliyi, kadını, yaşlıyı, yani toplumda istediğimiz statüde olmayan birey ve grupları, istediğimiz seviyeye getirecek şekilde önemli bir yapılanmaya gitmesi'' diye konuştu.

    Bakanlık olarak, geldikleri noktada kalite bazlı yönetimi önemsediklerini vurgulayan Şahin, ''Mali sorunumuz yok, fiziksel şartlarla ilgili sorunlarımızı hızlı şekilde azaltıyoruz. Yatırımını en çok artıran bakanlıklardan birisiyiz. Artık bu parayı, bilgiyi ve insanı, kalite bazlı yönetime endeksliyoruz. 2012 vizyonumuz bu'' dedi.

    -''Yeni çocuk stratejisi planlamasını sunacağız''-

    Çocuk haklarıyla ilgili stratejik planlama yaptıklarına değinen Fatma Şahin, şöyle devam etti:

    ''Çocuklarla ilgili bilim kurulumuz geçen hafta Abant'ta çalışma yaptı. Bir taraftan çocuk haklarını geliştirirken, çocuk istismarına karşı ne yapmak gerektiğiyle ilgili çok daha radikal çözümler için bir çalışma başlattık. Ayın 18'inde bu grup, yeniden kendi arasında çalışmasını tamamlayacak. Arkasından biz çok hızlı şekilde, 2012'de, Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Beyannamesi'nin ufku ve vizyonu içinde Türkiye Cumhuriyeti'nde yeni bir çocuk stratejisi planlamasını sizlere sunacağız. Şu anda mutfakta bunun çalışması içindeyiz.''

    Aile ve toplum hizmetlerinin çok önemli olduğuna işaret eden Şahin, muhafazakar demokrat bir parti olarak, güçlü birey, güçlü aile ve güçlü millete inandıklarını bildirdi.

    Şahin, ''Partimiz, dünya görüşümüz ne olursa olsun hepimizin en önemli değeri, en yakınlarımızdır, ailemiz, evlatlarımız, kardeşlerimizdir. Bu bize ait çok önemli bir duygu. Bunu parçalamadan götürmek şu anda bizim eylem planımız. Çünkü testiyi kırdığımız zaman bunun tamiri çok daha zor. Artık aile değeri, sadece muhafazakarların önemsediği bir değer olmamalı. Bütün toplumun önemsediği, diğer sosyal demokrat dediğimiz parti gruplarının da artık sahiplenerek götürmesi gereken bir alan, dünya görüşü olarak karşımızda duruyor'' diye konuştu.

    -Evlilik öncesi eğitim-

    Evlilik öncesi eğitim projesi hakkında bilgi veren Şahin, bunun, zorunlu olmayan, teşvik edecek, cazibeli kılacak şekilde bir çalışmayı kapsadığını söyledi.

    Bu yönde yerel bazda yapılan başarılı örnekler bulunduğunu ifade eden Şahin, ''Onların tecrübesini önemsediğimiz için 10 gün içinde onları çağırıp, stratejik planlarımızı paylaşacağız. Üniversite, sağlık, milli eğitim, müftülük... Yani ihtiyaç olan neyse o eğitimi alacağımız bir altyapı oluşturacağız, standart koyacağız, denetleyeceğiz, asla orada bir boşluk bırakmayacağız'' dedi.

    Çiftlere kursa katılım için tercih hakkı vereceklerini bildiren Şahin, ''Kimseyi mecburen bir kursa koymayacağız ama o kursun önemini anlatacağız. Onlara altyapısı kuvvetli bir kurs vermeyi arzu ediyoruz, toplumda da bu ihtiyacın olduğunu görüyoruz'' değerlendirmesinde bulundu.

    Boşanmayla ilgili süreçleri de takip ettiklerini dile getiren Şahin, boşanan eşlerin belli bir süre sonra yeniden evlendiğinin de görüldüğünü, sosyal devlet olarak onların sorunlarını çözecek destekleme mekanizmalarını da oluşturmak gerektiğini düşündüklerini ifade etti.

    -''Mülki amirlerinin görevi nerede başlayıp nerede bitecek''-

    Bakanlar Kurulu'na sundukları, kadına yönelik şiddetle ilgili kanun tasarısına değinen Bakan Şahin, şunları kaydetti:

    ''O konuda dün kadın sivil toplum kuruluşlarıyla son görüşmeyi yaptık. Derhal yaşam hakkını korumadan dolayı, bizim koyduğumuz, mülki amirlerle ilgili hızlı hareket etme modeli var. Ancak hakimlerin de devrede olması gerekiyor. Bu işte çalışan hocalarımızla, STK'lar ile derhal korumada mülki amirlerin görevi nerede başlayıp nerede bitecek, mahkeme hangi aşamada devreye girecek, bunun tam bitme ve başlama noktalarında anlaşmamız gereken bir husus var. İnşallah bugün hepimizin şimdi oldu dediği bir sonuca varacağız.''

    Kadının statüsünün yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan Şahin, bunun için istihdam ve eğitimi çok önemsediklerini belirtti.

    Şu anda her şehirde bir üniversitenin bulunduğunu, artık ailelerin ''ben kızımı başka şehre göndermem'' gibi bir mazereti kalmadığını dile getiren Şahin, ''Güneydoğu için bu çok önemliydi. Yüzde 29 olan üniversitedeki eğitim alanımızın, hızlı şekilde 35-40'lara çıkacağını taleplerden görüyoruz'' şeklinde konuştu.

    Şahin, sosyal politikalar üretirken eğitim ve sağlıkla ilgili kısımda pozitif ayrımcılık yaptıklarını belirtti.

    Engellilerle ilgili iki sorun alanı bulunduğunu, bunlardan birisinin istihdamla ilgili kalan kadroları doldurmak, ikincisinin de ulaşılabilirlik olduğunu bildiren Şahin, bunlarla ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi.

    Bakan Şahin, insan ömrünün uzadığını, bu kapsamda hem sosyal güvenlik hem sağlık sistemi hem de yaşlı politikalarını bu konjonktüre uygun düzenlemek için çalışmalarının sürdüğünü de sözlerine ekledi.

    Toplantıya, Bakan Yardımcısı Aşkın Asan, Müsteşar Kenan Bozgeyik, Kadının Statüsü Genel Müdürü Özlem Bozkurt Gevrek, Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Abdülkadir Kaya da katıldı.




    Şahin: "Çocuk istismarına karşı çalışma başlattık" Yorumları