Elektronik kelepçe yaygınlaşıyor   Konuyu açan: Takipci   İlk Mesaj: 07-30-2013 (11:02)   Son Mesaj: 07-30-2013 (11:02)    Cevap: 0    Gösterim: 927  

    07-30-2013

    Elektronik kelepçe yaygınlaşıyor

    Elektronik kelepçe yaygınlaşıyor
    Elektronik kelepçe yaygınlaşıyor

    Denetimli serbestlik kapsamında suçluları izlemek amacıyla kullanılan elektronik kelepçe uygulaması yaygınlaşıyor. 1 Ağustos'tan itibaren 450 hükümlüye daha elektronik kelepçe takılacak.

    Denetimli serbestlik kapsamında suçluları izlemek amacıyla kullanılan elektronik kelepçe uygulaması yaygınlaşıyor. 1 Ağustos'tan itibaren 450 hükümlüye daha elektronik kelepçe takılacak. Adalet Bakanlığı yetkililerinin, AA muhabirine verdiği bilgiye göre, Elektronik İzleme Merkezi'nde hükümlülerin elektronik kelepçeyle izlenmesine 25 Şubat 2012'de başlandı. Pilot uygulamanın sona erdiği 7 Aralık 2012'ye kadar 81 kişi elektronik yöntemle izlenerek hakkındaki infaz sağlandı.

    250 hükümlü adım adım izleniyor

    Pilot uygulama sonrası Şubat 2013'de faaliyete başlayan Elektronik İzleme Merkezi tarafından 664 kişiye elektronik kelepçe takıldı. Şu anda 37 Denetimli Serbestlik Müdürlüğü aracılığıyla 250 yükümlünün toplum içinde izlenmesi ve denetimi elektronik cihazların kullanılmasıyla yapılıyor.

    Uygulamayı genişleten Adalet Bakanlığı, 1 Ağustos itibarıyla 450 kişinin daha aynı anda elektronik kelepçeyle takibine başlayacak. Bu kapsamda 43 hükümlüye elektronik kelepçeleri takıldı, 107'sinin ise işlemi sürüyor.

    Öte yandan Elektronik İzleme Merkezi'nde 5 bin kişi aynı anda takip edilebilecek.

    7/24 takip

    Elektronik izleme, AB ülkeleri ile ABD'de yıllardır kullanılanılıyor. Elektronik kelepçe, kişinin el ya da ayak bileğine takılan saat benzeri bir ürün, hiçbir şekilde de çıkartılamıyor. İzlemenin yapıldığı merkeze gönderilen sinyal sayesinde hükümlünün 24 saat adım adım takibi sağlanıyor. El veya ayak bileğine takılan kelepçe, zanlının mağdura yaklaşması durumunda merkeze sinyal veriyor. Ardından devreye güvenlik güçleri giriyor. Böylece yeni bir suç işlemesinin önüne geçiliyor.

    Kimlere takılıyor?

    Elektronik kelepçe, haklarında belirli yerlere gitmekten yasaklama veya belirlenen konut, yer veya bölgeden çıkmama kararı olanlara takılıyor. Ayrıca belirlenen kişilere yaklaşmamaya dair verilen denetimli serbestlik kararları çerçevesinde de uygulanıyor.

    Başbakan yakından ilgileniyor

    Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın elektronik kelepçe uygulamasını yakından takip ettiği ve projenin tanıtımını da kendisinin yapacağı öğrenildi.

    Kaynak: AA





    Elektronik kelepçe yaygınlaşıyor Yorumları