En çok Facebook bağımlısı kadınlar mı?   Konuyu açan: Ihtilal   İlk Mesaj: 11-16-2012 (02:58)   Son Mesaj: 11-16-2012 (02:58)    Cevap: 0    Gösterim: 638  

    11-16-2012

    En çok Facebook bağımlısı kadınlar mı?

    En çok Facebook bağımlısı kadınlar mı?
    En çok Facebook bağımlısı kadınlar mı?

    2005 yılından beri hayatımızda olan Facebook 1 milyarlık kullanıcı sayısıyla dünyayı ele geçirmiş bir ülke sayılabilecek bir sosyal ağ platformu.

    2005 yılından beri hayatımızda olan Facebook 1 milyarlık kullanıcı sayısıyla dünyayı ele geçirmiş bir ülke sayılabilecek bir sosyal ağ platformu. Facebook'un ne kadar hayatımıza dahil olduğunu daha iyi anlamamız için rakamlarla ne ifade ettiğini anlayabiliriz. Sadece 20 dakikada 1 milyon link paylaşılıyor, 2 milyon arkadaşlık isteği kabul ediliyor, 3 milyon mesaj gönderiliyor. Bu kadar aktif kullanılan Facebook için şirketler bile endişeleniyor. Çalışanları acaba ne kadar vaktini Facebook'ta geçiriyor? Bunun hesabını yapıyorlar.

    Araştırmalara göre Facebook'ta her gelen bildirim dopamin salgılanmasına neden oluyor. Çünkü herkes beğenilmek istiyor. Herkes popüler olmak istiyor. Fakat şöyle de bir gerçek var ki kadınlar daha fazla Facebook bağımlısı oluyorlar. Daha duygusal yapıya sahip olmaları buna neden oluyor diyebiliriz. Çünkü paylaştıkları gönderiler daha fazla oranda duygular hakkında. İnsanların %85'i ise günlük rutinleri haline getirdiklerini söylüyorlar.

    Peki ya bu kadar bağımlı hale geldik. Nasıl anlayabiliriz bu durumu?

    Facebook öyle bir platform ki insanlar durmadan bir şeyler paylaşıyor. Bu da tabii ki paylaştıkça paylaşmayı getiriyor. Bağımlılık göstergelerinden biri durmadan bir şeyler paylaşıyor olmak. 18 yaşından 34 yaşına kadar olan insanların %48'i sabah uyandıklarında ilk olarak Facebook hesaplarını kontrol ediyorlar. %28'i ise yatmadan önce bir kez hesaplarına bakıp uyuyorlar. Facebook bağımlılığı sabah onunla uyanıp, gece onunla yatmaya varmışken Facebook bağımlılığını hesaplamak ise daha kolay bir yöntem.

    Nasıl başa çıkabiliriz?

    Facebook bağımlılığı o kadar ileri dereceye gidebiliyor ki hatta bununla ilgili olarak 2010 yılında Sırbistan'da bir klinik açılmıştı. Bir uzmandan yardım almak tabii ki en iyi yoldur. Fakat durum çok da ileri seviyeye ulaşmamışken Facebook bağımlılığının oranını öğrendikten sonra ise nasıl başa çıkılabilir, bununla ilgili birkaç tüyo verebiliriz.

    Öncelikle Facebook bağımlılığının diğer her bağımlık gibi bir sorun olduğunu kabul etmek gerekiyor. Bir hafta boyunca Facebook hesabına girmeme egzersizleri ile başlayarak sorunu çözmeye başlayabilirsiniz. Bir kağıda o bir hafta boyunca neler hissettiğinizi dürüstçe yazarak bir hafta sonunda o duygularla başa çıkmayı öğrenebilirsiniz.

    Haber almak için kullandığınız Facebook ise başka kaynaklardan haber almanın yollarını deneyin. Haber sitelerine bakın, diğer sosyal ağları deneyin, gazete okuyun. Tüm bunları yaparken aslında Facebook'tan uzaklaşmış olacaksınız. Aynı şekilde resimlere göz atmayı seviyorsanız Pinterest gibi fotoğraf üzerine kurulu sosyal ağları deneyebilirsiniz. Az da olsa Facebook bağımlılığını azaltacaktır.

    Arkadaşlarınızla etkinlikler düzenleyerek onlarla sanal olmayan gerçek hayatta görüşün. Böylece Facebook üzerinden sohbetlerinize ihtiyaç duymayacaksınız.

    Eğer kapatmanın yolunu bulamadıysanız kendinize zaman sınırlaması getirin. Böylece işleriniz konusunda da verimliliğinizi arttırmış olursunuz.

    Facebook'un bir ara verme veya rahatlama alanı olarak görüyorsanız, farklı rahatlama çözümleri bulun.15 dakika yoga yapın, spora vakit ayırın. Kitap okuyun. Duygularınızı kontrol etmeyi öğrenin.

    Eğer kullanma limitleri getiremiyorsanız tamamen kapatmayı düşünün.





    En çok Facebook bağımlısı kadınlar mı? Yorumları