Şimdi Moda, Hürrem Sultan´ın renkleri   Konuyu açan: kalpten   İlk Mesaj: 03-19-2012 (07:16)   Son Mesaj: 03-19-2012 (07:16)    Cevap: 0    Gösterim: 2842  

    03-19-2012

    Şimdi Moda, Hürrem Sultan´ın renkleri

    Şimdi Moda, Hürrem Sultan´ın renkleri
    Şimdi Moda, Hürrem Sultan´ın renkleri

    Osmanlı yaşamına ve tarihine ilgisini giyim sektörüne taşıyan kadın girişimcçi, müşterilerin en çok Hürrem Sultan'ın giydiği renkleri istediğini söylüyor.



    Bekir Bektaş'ın haberi

    Antalyalı kadın girişimci Aygül Topbaş, Osmanlı'ya ilgisi nedeniyle ve son dönemlerde yayına giren Osmanlı'yı konu alan dizi ve filmlerden etkilenerek açtığı işletmede kına ve düğün organizasyonları için Osmanlı dönemi kıyafetleri satıyor.

    Osmanlı yaşamına ve tarihine ilgisini giyim sektörüne taşıyan Aygül Topbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Hafsa Moda'' olan işletmelerinin adını Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan ile İslam Devleti'nin ikinci halifesi Hazreti Ömer'in kızından esinlenerek belirlediklerini bildirdi.

    Türk kültürüne ait birçok şeyin unutulduğunu ancak son dönemde yayınlanan film ve dizilerle Osmanlı döneminin kültürel değerlerinin, kıyafetlerinin tekrar gündeme geldiğini kaydeden Topbaş, ''Eşim ve ben Osmanlı aşığıyız. Kafamızda böyle bir şey vardı. Son dönemde Osmanlı ile ilgili dizi ve filmler revaçta olduğu için hayata geçirdik'' diye konuştu.

    Sadece giyimle sınırlı kalmadıklarını ifade eden Topbaş, Osmanlı döneminde kıyafetlerde kullanılan desenlerin yer aldığı eşarplar, ipek tablolar, çiniler ve vazolar da sattıklarını söyledi.

    Gelinlerin son dönemlerde sıradan bindallılar yerine farklı seçenekler aradıklarını, kendilerinin de bu imkanı sunduklarını belirten Topbaş, damatlara özel kaftanlar da sattıklarını ifade etti.

    Giysileri hazırlarken çok sayıda kaynaktan ve gözlemlerden yararlandıklarını kaydeden Topbaş, müzelerde yer alan giysileri incelediklerini, döneme ait giyimle ilgili kaynaklarda, kütüphanelerde araştırmalar yaptıklarını ve daha önce yapılmış örnekleri incelediklerini belirtti.

    -Moda: Hürrem Sultan'ın renkleri-

    Müşterilerin isteklerine göre özel üretim de yaptıklarını söyleyen Topbaş, ''Müşterilerimiz özellikle dizilerdeki kostümleri çok soruyor ve bu kıyafetler büyük ilgi çekiyor. Özellikle başta kullanılan takılara ilgi yüksek. Hürrem Sultan'ın giydiği renkleri isteyenler oldukça yoğun. Müşterimizin ölçüsüne göre bunları dikebiliyoruz'' dedi.

    Giysilerin tamamen el yapımı olduğunu kaydeden Topbaş, bir giysiyi yaklaşık 10 günde tamamladıklarını, fiyatların bin 600 ile bin 900 lira arasında değiştiğini söyledi.

    İşletmenin kısa süre önce açıldığını, sanal ortamda da ilgi gördüğünü ifade eden Topbaş, ürünleri internette görenlerin bayilik istediklerini belirtti.

    Topbaş, ürünlerinin sanal ortamda en çok Hollanda ve Almanya ile başta İran olmak üzere Ortadoğu ülkelerinde ilgiyle karşılandığını gözlemlediklerini bildirdi.

    -Sadrazamların parfümü-



    Mağazadaki kaftanların sultan kaftanları olduğuna dikkati çeken Topbaş, saray kıyafetleri çalışmalarının da başladığını bildirdi.

    Topbaş, saray kıyafetleri çalışmasında Osmanlı sarayındaki cariyelerin giydiği kıyafetlerin satışa sunulacağını söyledi.

    Ürün yelpazelerini genişleteceklerini, giysilerin yanı sıra kına malzemeleri seti ve ayakkabı satacaklarını ifade eden Topbaş, ''Osmanlı kokularını da satacağız. Arşivlerden formülleri bulundu ve çalışmalara başlandı. O dönemde kokular ağır olduğu için günümüze uyarlanmış hallerini piyasaya süreceğiz. Bunlar arasında cariye kokusu, sadrazam kokusu, sultan kokusu var'' diye konuştu.

    (aa)




    Şimdi Moda, Hürrem Sultan´ın renkleri Yorumları