´´Kadın ve erkek eşittir ama farklıdır´´   Konuyu açan: oyunca   İlk Mesaj: 03-16-2012 (14:10)   Son Mesaj: 03-17-2012 (00:28)    Cevap: 2    Gösterim: 837  

Ağaç Şeklinde Aç2Beğeni
  • 1 gönderen reklamzede
  • 1 gönderen HiLaLNuRu

    03-16-2012

    ´´Kadın ve erkek eşittir ama farklıdır´´

    ´´Kadın ve erkek eşittir ama farklıdır´´
    ´´Kadın ve erkek eşittir ama farklıdır´´

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, ''Değişen dünyanın dengelerini daha iyi anlayan kadınlar, kendi geleceklerini kendileri belirler dedi.

    Aile ve Sosyal Politikalar Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Aşkın Asan, ''Değişen dünyanın dengelerini daha iyi anlayan kadınlar, kendi geleceklerini kendileri belirleyerek, yaşama, özgürlük, seçme ve seçilme ile tercih haklarını kullanmak için çaba gösteriyor'' dedi.

    Nevşehir Üniversitesi'nin (NEÜ) Dünya Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında Kapadokya Kültür Merkezinde düzenlediği ''Kadınlar ve Başarı Öyküleri'' konulu panele katılan Asan, Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik uzun süredir bir çalışma yürütülmekte olduğunu hatırlattı.

    Türkiye'de toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasına yönelik uzun süredir bir çalışma yürüttüklerini anlatan Asan, şunları kaydetti:

    ''Akademik personel içinde kadın rektörlerin oranı yüzde 5,6'dır ve bu gerçekten düşük bir rakamdır. İlerleyen zamanlarda bu oranın yüzde 50-60'lara ulaştığını görmek hepimizin arzusudur. İlköğretimde kadın öğretmenlerin oranı yüzde 52,9, ortaöğretimde ise 42,5 civarındadır. 2001-2002 akademik yılında toplam akademik personel içinde kadın oranı yüzde 36,7 idi. Şu anda 2010-2011 yılında bu oranın yüzde 40,9'a yükseldiğini görmekteyiz. Akademik personel içinde kadın profesör oranı yüzde 27,6 oranında. Büyükelçi unvanlarına baktığımızda da 2001 yılında bu oran 6,2 iken 2011'de iki katına yükseldi. Yine TBMM'deki oranlara baktığımız zaman çok uzun bir dönem, 1934'lerde biz kadınlar olarak seçme ve seçilme hakkını aldık ama ne yazık ki çok uzun bir süre bu oran yüzde 1,2,3,4 civarında olmuş. Bunun üstüne çıkılamamıştı ama 2007 seçimlerinde yüz de 9,1'e ve 2011 seçimlerinde de yüz de 14,2'ye yükselmenin olduğunu görmekteyiz. Ama yükselme gerçekten yavaş gidiyor. Bunu hızlandırmak için de diğer ülkelerde ne uygulanıyorsa bu yöntemlerin uygulanması zaruridir.''

    -''Kadınlar belediyeciliği erkek işi olarak görüyor''-

    Kamu kurum ve kuruluşlarındaki kadın oranlarını istatistiklerle anlatan Asan, kadın oranlarının en az yerel yönetimlerde olduğunu, belediyelerde ve belediye meclis üyeliklerindeki kadın sayısının artması gerektiğini dile getirdi.

    Belediye işinin kadınlar tarafından çoğunlukla erkek işi olarak görüldüğünü söyleyen Asan, ''Kadınlara başkınlık veya meclis üyeliği için niye başvurmadıklarını sorduğumuzda, 'Biz ondan anlamayız, onlar erkek işidir belediye işi' diyorlar. 'Kirli işler bunlar' diye de bazen nitelendiriliyor. Kirli değil, çok temiz, belediyecilik daha çok kadın işidir. Biz de bu yönde her tedbiri alıp, iki sene sonrasında çalışmayla özellikle yerel yönetimlerde kadınların sayısını arttırıcı çalışmalarda bulunacağız'' diye konuştu.

    Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş da tek erkek konuşmacının kendisi olduğunu vurgulayarak, ''Burada erkekleri temsil ediyorum'' diyerek espri yaptı.

    Vali Savaş, kadınların toplumsal yaşamda daha katılımcı olmalarının gerektiğine inandıklarını ve desteklediklerini ifade etti.

    -''Kadın ve erkek eşittir ama farklıdır''-

    NEÜ Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ise konuşmasında, ülke genelindeki üniversitelerin sadece kendisi de dahil 9'unun bayan rektörünün olduğunu belirterek, bu sayının azlığından yakındı.

    Son yıllarda zihinlerdeki kadın imgesinin iyiye gitmekte olduğunu, bundan da mutluluk duyduklarını kaydeden Kılıç, ''Kadın ve erkeklerin adil olduğu bir toplum için güç birliği oluşturulmalı. Kadın ve erkek eşittir ama farklıdır'' dedi.

    Karabük Üniversitesi öğrencilerinin oluşturduğu mehteran takımının da gösterdiği yaptığı panele, Yalova Valisi Esengül Civelek, AK Parti Sakarya Milletvekili Ayşegül İslam, Okan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şule Kut, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Sezer Şener Komsuoğlu, Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu ve Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiye Güneç Kıyak konuşmacı olarak katıldı.




    ´´Kadın ve erkek eşittir ama farklıdır´´ Yorumları



      Permalink - Mesaj no 1  03-16-2012, 18:04

    → ´´Kadın ve erkek eşittir ama farklıdır´´


    Kadın ve erkek farklıysa eşit değildir.Eşitlik kavramı yanlış anlaşılıyor.
    safinaz bunu beğendi.
    reklamzede - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) reklamzede

      Permalink - Mesaj no 2  03-17-2012, 00:28

    → ´´Kadın ve erkek eşittir ama farklıdır´´


    eşit değildir,eştir,ayakkabı gibi,birini diğerine giymeye kalkarsan ikisine de zulmetmiş olursun.
    safinaz bunu beğendi.
    HiLaLNuRu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar) HiLaLNuRu