Gebelik anne adayının cildini değiştiriyor   Konuyu açan: kalpten   İlk Mesaj: 03-12-2012 (11:11)   Son Mesaj: 03-12-2012 (11:11)    Cevap: 0    Gösterim: 473  

    03-12-2012

    Gebelik anne adayının cildini değiştiriyor

    Gebelik anne adayının cildini değiştiriyor
    Gebelik anne adayının cildini değiştiriyor

    Anne adayında pek çok değişikliklerin yaşanmasına yol açan gebelik, ciltte de büyük değişimlere neden oluyor.

    Gebelik süresince anne adayının cildinde renk değişikliğinden çatlaklara, gerilmeden kaşıntıya dek pek çok değişiklik görülebiliyor.

    Kadınlar için çok özel bir dönem olan gebelik, kuşkusuz fizyolojik ve psikolojik olarak anne adayında çok sayıda değişimin görüldüğü bir dönemdir. Özel Medline Konya Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Kadriye Çimen, anne adaylarının kısa süreli panik yaşamasına neden olan ancak bu dönemde "olağan" olarak değerlendirilen fiziksel değişimleri şöyle sıraladı: "Çoğu anne adayında karın orta hattında deri renginin artması, meme başının pembeden kahverengine dönüşmesi ve genital bölgenin koyulaşması olağan bulgulardır. Ayrıca, maske görünümünü andıran yanaklar, göz çevresi ve alında koyu alanlar görülür. Aynı problem bazen gebe olmayıp doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda da görülebilir. Gebe kadınların yaklaşık % 60"ında ve kontraseptif ilaç kullananların %30"unda bu durum gelişebilir. Tedavisi zaman alan bu sorunun çözümünde güneşten koruyucu ajanların önemi büyüktür. Ayrıca koyu renkli benler gebelik esnasında daha koyulaşır ve yeni benler ortaya çıkabilir."

    Çatlaklardan kaçış yok

    Dr. Kadriye Çimen, anne adaylarında gebelik çatlaklarının da sıkça görüldüğünü belirterek, bu çatlakların dermal bağ dokusu liflerinin zorlanması ve dermal elastik liflerin kopmasıyla oluştuğunu kaydetti. Çatlakların derinin fazla gerilmesi sonucu oluştuğunun altını çizen Dr. Çimen şöyle devam etti: "Normal olarak erişkin döneme girerken, sistemik veya lokal kortizon tedavisi sonrası ve Cushing sendromu gibi hastalıklarda deri çatlakları görülür. Gebelikte ortaya çıkarsa bu durum, gebelik çatlakları adını alır. Gebelik çatlakları daha çok karnın alt bölgesi ile gebeliğin son 3 ayında göğüsler üzerinde görülür. Kozmetik problem yaratabilen bu çatlakların yeni oluşmuş ve mor renkte olanlarının tedavisi daha başarılıdır."

    Kaşıntı büyük sorun

    Gebelikte, örümcek beni olarak bilinen küçük damarsal oluşumların da gözlemlendiğini kaydeden Uzm. Dr. Kadriye Çimen, bu durumun daha çok yüz, üst gövde ve kollarda geliştiğini söyledi.

    Dr. Kadriye Çimen, gebelikte ciltte meydana gelen diğer değişimleri ise şöyle anlattı: "Gebelerde karaciğer hastalıklarında görüldüğü gibi avuç içleri de kırmızı ve sıcaktır. Bunlar da doğumu takiben soluklaşarak kaybolmaya başlar. Yaygın kaşıntı, gebeler için bazen problem yaratabilir. Bazı vakalarda safra birikimine yol açabilen karaciğer içi safra yollarında tıkanıklık gelişebilir. Genital bölgedeki candida ve siğiller de doğum kanalından geçerken bebeğe bulaşabilir. Gebeliğin son üç ayında ise çok değişik kaşıntılı döküntüler gelişebilir. Doğumdan sonra gerileyen bu döküntülerin bir sonraki gebelikte tekrarlayabileceği unutulmamalıdır."

    ZEDHABER




    Gebelik anne adayının cildini değiştiriyor Yorumları