Kadın yönetici oranı İstanbul´da yüksek   Konuyu açan: leylasari   İlk Mesaj: 03-09-2012 (12:13)   Son Mesaj: 03-09-2012 (12:13)    Cevap: 0    Gösterim: 600  

    03-09-2012

    Kadın yönetici oranı İstanbul´da yüksek

    Kadın yönetici oranı İstanbul´da yüksek
    Kadın yönetici oranı İstanbul´da yüksek

    PwC Türkiye'nin raporuna göre, kadın çalışan ve kadın yönetici oranı İstanbul merkezli ve yabancı sermayeli kurumlarda daha yüksek oranda bulunuyor.

    PwC Türkiye'nin, 43 katılımcı kurumun verilerini baz alarak, insan yönetimindeki konularla ilgili güncel durumu ortaya koymak amacıyla yürüttüğü araştırmalardan biri olan ''İş Dünyasında Kadın ve Kadın Çalışanlara Yönelik Uygulamalar'' başlıklı raporu yayımlandı.

    Katılımcı kurumların kadın çalışanları için paylaştıkları bilgileri baz alan raporda, kurumlardaki kadın çalışan ve yönetici sayısı ile kadın çalışanlara yönelik uygulamalarla ilgili öne çıkan temel bulgular yer alıyor.

    Rapora göre, katılımcı kurumlarda toplam kadın çalışan ve kadın yönetici oranı yüzde 30 civarındayken, bu oran insan kaynakları, mali işler ve finans, muhasebe, idari işler, bilgi işlem gibi destek fonksiyonlarında yüzde 40'ın üzerine çıkıyor.

    Raporda, kadın çalışan ve kadın yönetici oranının İstanbul merkezli kurumlar ile yabancı sermayeli kurumlarda daha fazla olduğu dikkati çekiyor.

    Raporda üst düzey yöneticilere ilişkin veriler değerlendirildiğinde ise kadın üst düzey yönetici oranının yine yüzde 30 civarında olduğu görülürken, ürün/hizmet fonksiyonunda toplam üst düzey yöneticilerin yüzde 41'ini kadın üst düzey yöneticilerin oluşturduğu ve yine İstanbul merkezli kurumlar ile yabancı sermayeli kurumlarda bu oranın diğer kurumlara göre artış gösterdiği belirtiliyor.

    Katılımcı 43 kurumdan elde edilen verilere göre, kurumların yaklaşık yüzde 90'ında 2011 yılında terfi edenler arasında kadın çalışanlar da bulunuyor ve terfi eden tüm çalışanlar içinde kadınların oranı yüzde 42'yi buluyor.

    Kadın çalışanların gelişimine yönelik uygulamalar açısından mobilite ve evden çalışmanın en çok tercih edilen uygulamalar olduğunun da dikkati çektiği raporda, kurumların neredeyse yarısının doğum izin süresi boyunca limit gözetmeksizin çalışana ücret ödemesi yaptığını ve bu sürenin sonunda çalışanın SGK'dan temin ettiği geçici iş göremezlik ödeneğini kuruma geri ödediği görülüyor.

    Katılımcı kurumların yarısından çoğunun süt izni süresini çalışanın tercihine bıraktığı rapora göre, yine kurumların yarısından çoğunda özel sağlık sigortasında doğum teminatı uygulamasının bulunmadığı, İstanbul merkezli kurumlar ile yabancı sermayeli kurumlarda ise bu teminatın yüksek oranda sağlandığı dikkati çekiyor.

    PwC Türkiye İnsan Kaynakları Danışmanlığı Direktörü Murat Demiroğlu, raporla ilgili değerlendirmesinde, günümüz çalışma hayatını şekillendiren önemli konulardan birinin kadınların artan etkileri ve beklentileri olduğunun altını çizerek, kadınların toplumdaki rolleri ile profesyonel kariyer olanaklarının da çeşitlendiğini vurguladı.




    Kadın yönetici oranı İstanbul´da yüksek Yorumları