Pazartesi günü başlayan diyetler   Konuyu açan: Dr.saglik   İlk Mesaj: 03-05-2012 (10:07)   Son Mesaj: 03-05-2012 (10:07)    Cevap: 0    Gösterim: 409  

    03-05-2012

    Pazartesi günü başlayan diyetler

    Pazartesi günü başlayan diyetler
    Pazartesi günü başlayan diyetler

    “Pazartesi diyete başlıyorum.” Kadınlar arasında çok yaygın olan bu cümle aslında çoğu zaman sürdürülmeyecek diyetlerin ilk adımı oluyor.

    Pazartesi gelmeden gazeteden, dergiden, internetten, beslenme uzmanına giden bir arkadaştan alınan diyet listesi buzdolabına asılıyor ve Pazartesi diyete start veriliyor. Peki ya sonra? Birkaç gün sonra, yiyeceklerin dayanılmaz cazibesi galip geliyor ve aynı beslenme yanlışlarına devam ediliyor. Kilo verilemediği gibi terazideki sayılar her geçen gün artmaya devam ediyor, ta ki yeni bir pazartesi gününe kadar...

    Zayıflamak için diyet yapmak istiyorsan, öncelikle kararlı olman ve beslenme biçimini radikal bir şekilde aniden değiştirmek yerine küçük değişikliklerle sürdürmen gerekir.

    İşte her Pazartesi diyete başlayan kadınların kendilerini kandırmalarına neden olan 10 avuntu ve zayıflama sürecinde uygulanacak doğru stratejiler:

    1- "Bugün kaçamak yaptım yarın toparlarım."

    Her yapılan kaçamağın ardından çokça söylediğimiz cümlelerden birisi de budur. Ufak kaçamaklar bizim tüm gün boyunca kaçamak yapacağımız anlamına gelmez. Bir öğünde daha yüksek kalorili besinler tükettiysek daha sonraki öğünlerde toparlayabiliriz. Her kaçamak için "Nasıl olsa bugün düzensiz beslendim yarın daha düşük kalorili beslenmeliyim" mantığına yol açacağından, bir an önce bu düşünceden uzaklaşmakta fayda var. Gün içerisinde tek bir kaçamakla gününü atlatabilirsin. Ancak fazlasının her zaman zararlı olacağını aklında tut.

    2- "Bol kahve içerim, kahve zayıflatır."

    Kahve içinde bulunan kafein maddesi nedeniyle metabolizmayı hızlandırır. Fakat böyle bir etkiye sahip olması, kahvenin harcaman gereken toplam enerjiyi artıracağı anlamına gelmez. "Nasıl olsa kahve içiyorum zararı olmaz" düşüncesi de yanlıştır. Kahveyi şekerli ve bol kremalı tercih etmen, gün içerisinde aşırı kalori almana neden olur. Kahve içerken süt yerine kullanılan süt tozları, krema ve aromalar kahveler için pek de masum tercihler olmaz. Günde tek fincan şekersiz bir Türk kahvesi veya şekersiz ve light süt ile yapılmış bir nescafe daha iyi birer alternatiftir. Kahvenin, hiçbir zaman zayıflatmayacağını unutma.

    3- "Sabah limonlu su içerim yağlarım erir."

    Günlük su tüketimi metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olur. Su içmekte zorlanıyorsan değişiklik yaparak limonlu suyu tercih edebilirsin. Şunu da unutma ki, limon asitli bir meyve olsa dahi yağları yakmaz. Sabahları sıcak su veya limonlu su içmek zayıflamaya etki etmez.

    4- "Büyük beden kıyafetler kusurlarımı kapatır."

    Evet, büyük beden her zaman kusurlarımızı kapatır. Ancak büyük beden giymenin de riskleri var. Aldığın kiloların farkında olmazsan her seferinde daha büyük bedenler tercih ederek bedenini gizleme ihtiyacı duyarsın. Fazla kiloları fark ederek zayıflama kararının ilk adımını atabilirsin.

    5- "Annem de, teyzem de kiloluydu; ben de öyleyim."

    Genetik özellikler, pek çok sağlık sorununda olduğu gibi obezite de etkili. Ailenin diğer fertlerinin kilolu olması kendini onlara benzeterek rahatlamana yol açabilir. Ancak bazen genetik her şey değildir! Çevresel faktörlerin, beslenme ve yaşam alışkanlıklarının da büyük önemi vardır. "Annem de kiloluydu" deyip "Ne yaparsam yapayım ben de alırım" şeklinde düşünmek yerine, "Onlar gibi olmamak için neler yapabilirim?" sorusuna odaklanmanda yarar var. Yanlış yapılan beslenme ve yaşam alışkanlıklarını bir an önce düzeltmek daha sonraki dönemlerde onlar gibi olmanı önler.

    6- "Günde bir öğün yerim zayıflarım."

    "Daha az yerim ve daha az kalori alıp zayıflarım" düşüncesi çoğu kişinin inandığı ve uyguladığı yanlış bir yöntem. Sık yiyerek düşük kaloriyle zayıflamak doğru bir tercihken, tek öğün beslenerek metabolizmanı yavaşlatmak kilo almana yol açar. Az ve sık beslenmeyi hayat biçimi haline getirip bu sistemle zayıflamak mümkündür. Oysa tek öğün beslenmek, vücudun kendini korumak için daha az enerji yakması ve zayıflayamaman anlamına gelir. Unutma ki, böyle yaptığın takdirde vücudun yağlanmaya daha çok meyilli olur.

    7- "Spor yapıyorum, kebap da yerim tatlı da, bir şey olmaz."

    Spor, enerji yakmanı kolaylaştırarak kilo vermene veya kilonu korumana yardımcı olur. Ancak spor yapıyorum diye düzensiz ve fazla kalorili besinlerle beslenmek, kilo vermek yerine almana yol açar. Yani sporla birlikte düzenli beslenme şarttır. Bu nedenle sporu tek başına değil, düzenli ve sağlıklı beslenmeyle desteklemelisin.

    8- "Acı biber yerim zayıflarım."

    Zayıflamak için hiçbir mucizevi besin yoktur. Acı biber de zayıflatmaya yardımcı bir besin değildir. Acının azda olsa metabolizmada hızlandırıcı etkisi vardır. İstediğin her besini yiyip acı biberle zayıflamak imkânsızdır. Zayıflamanın tek formülü, aldığın kalorinin harcadığın kaloriden her zaman az olmasıdır.

    9- "Yağlarımı aldırırım, zayıflarım."

    Besinlerle aldığın fazla kaloriler vücudunda yağ olarak depolanır. Ancak cerrahi işlemle alınan yağlar tekrar oluşmayacak anlamına gelmez. Sonuçta yağ vücutta oluşuyor. Sürekli yağ aldırarak bir süreliğine fazlalıklarından kurtulsan bile yaptığın yanlışları düzeltmediğin sürece yağlanmalar devam eder.

    10- "Nasılsa estetik yaptırdım bir daha kilo almam."

    Zayıflamayla ilgili yapılan estetik ameliyatlar aynı yağ aldırma gibi geçici bir çözümdür. Bir daha kilo almamanı garanti edemez. Her ne işlem yapılırsa yapılsın düzenli beslenmedikçe eski haline hızlı bir şekilde geri dönenmen olasıdır.




    Pazartesi günü başlayan diyetler Yorumları