60 yaşında demir döven kadın   Konuyu açan: Dr.saglik   İlk Mesaj: 02-16-2012 (07:21)   Son Mesaj: 02-16-2012 (07:21)    Cevap: 0    Gösterim: 658  

    02-16-2012

    60 yaşında demir döven kadın

    60 yaşında demir döven kadın
    60 yaşında demir döven kadın

    56 yaşındayken kocasını kaybetti. Eşinin vefatının ardından maddi sıkıntı içine düşünce bir demirci ustasının yanında işe başladı. 4 yıldır demir döverek geçiniyor.



    Çankırı'da 60 yaşındaki Emine Kaymak, 4 yıldır körüğün başında sıcak demire şekil vererek geçimini sağlıyor.

    Kaymak, yaptığı açıklamada, eşinin vefat etmesinin ardından maddi sıkıntı yaşayınca 4 yıl önce demirci ustası İrfan Demir'in yanında çalışmaya başladığını ifade etti.

    Körüğün başında yaşam mücadelesi verdiğini belirten Kaymak, ''Demir dövmek zor iş ama hayat bazen buralara kadar getiriyor bizi. Alnımın teriyle bir şeyler yaparak hayatımı sürdürüyorum'' dedi.

    Emine Kaymak, sıcak demire şekil vererek balta, keser ve bıçak gibi aletler yaptıklarını ifade etti. Buradan kazandığı parayla geçimini sağladığını anlatan Kaymak, bu işi öğrenmenin kolay olmadığını söyledi.

    Sıcak demire tokmakla şekil vermenin zorluğuna da değinen Kaymak, ''Buradaki her alette emeğim var. Hepsi benim için değerli'' diye konuştu.

    Sara hastası olduğunu ve sürekli ilaç kullandığını kaydeden Kaymak, buna rağmen çalışmak zorunda olduğunu belirtti.



    İrfan Demir ise evinin önünde açtığı küçük atölyede, baba mesleğini sürdürdüğünü ifade etti. Sağlığı bozulunca komşusu Emine Kaymak'ın kendisine yardım ettiğini anlatan Demir, ''Onun işe ihtiyacı vardı, benim de yardımcıya. 4 yıldır birlikte demir dövüyoruz'' dedi.

    Demircilik mesleğinin bitme noktasına geldiğini kaydeden İrfan Demir, ''Ben demirci olarak doğmuşum. Yapacak başka işim yok ancak bu işten yeterince gelir sağlayamıyoruz'' diye konuştu.




    60 yaşında demir döven kadın Yorumları