Serbest dolasım hakkından yararlanmayan EWR
(Avrupa Ekonomi Sahası) vatandaslarının ve
Isviçrelilerin aile bireyleri ile Avusturyalıların aile
bireyleri


Eger birlesimi gerçeklestiren EWR-vatandası veya Isviçreli kisisel sartların eksikliginden (örnegin gelirinin olmaması) veya birlesimi gerçeklestiren Avusturyalı sınır asırı keyfiyet eksikliginden dolayı Topluluk Hukuku’na dayanan serbest dolasım hakkından yararlanamıyorsa, aile bireyleri ve diger aile mensupları asagıdaki ikamet ünvanları için basvuruda bulunabilirler:
Aile bireyi olarak es ve resit olmayan bekar çocuklar (= çekirdek aile) geçerlidir.

Diger aile mensupları olarak geçerli olan kisiler:
 Birlesimi gerçeklestiren kisinin veya esin üstsoy akrabaları, eger gerçekten geçimleri saglanıyorsa
 Eger daha mense ülkede birlikte yasanılmıssa, hayat arkadası
 Eger daha mense ülkede aynı evde yasanılmıssa, diger aile mensupları.

Islem için hangi evrakların ibraz edilmesi gerektigini yetkili birinci derece merciden ögrenebilirsiniz. Birinci derece mercinin yetkisi yurtiçinde sizin Ikametgahınıza göre belirlenir.

I) Ikamet ünvanı “Aile Bireyi” (kontenjana tabi degil)
Bu ikamet ünvanı serbest dolasım hakkı olmayan Avusturyalıların, EWRvatandaslarının veya Isviçrelilerin aile bireyleri için geçerlidir. Böyle bir ikamet ünvanına sahip kisiler Yabancı Çalıstırma Kanunu’na tabi degildirler (ve böylece baska bir evraga gerek kalmadan is piyasasına girebilirler).

II) Ikamet ünvanı “Devamlı ikamet – Aile Bireyi” (kontenjana tabi degil)
Bu ikamet ünvanı serbest dolasım hakkı olmayan Avusturyalıların, EWRvatandaslarının veya Isviçrelilerin aile bireyleri için geçerlidir. Eger entegrasyon
sözlesmesi yerine getirilirse, aile bireyi bes yıl aralıksız yerlesimden sonra bu ikamet ünvanını alabilir. Birlesmeyi gerçeklestiren kisi ile bir evliligin en az 2 yıl sürmesi
gerekir. Böyle bir ikamet ünvanına sahip kisiler Yabancı Çalıstırma Kanunu’na tabi degildirler (ve böylece baska bir evraga gerek kalmadan is piyasasına girebilirler).

III) Yerlesim izni “Aile mensubu” (kontenjana tabi degil)
Diger aile mensupları için bu ikamet ünvanı düzenlenebilir. Teminat beyanının ibraz edilmesi zorunludur. Böyle bir ikamet ünvanına sahip kisiler çalısamazlar.

Çalısabilmek için gerekçenin (kontenjana baglı) “Yerlesim izni – sınırlı” olarak degistirilmesi mümkündür.

Teminat beyanı nedir?
 Bir Avusturya noteri veya yerel mahkeme tarafından tasdikli beyan
 En az 5 yıl geçerlilik süresi
 Içerigi: Hastalık sigortası, konaklama, bakımın karsılanacagı
 Kamu bütçelerinin (örnegin sosyal yardım) kullanılması veya yabancılar polisi tedbirlerinin icrası (örnegin ülkeden sürmek için tutukluma, oturma yasagı,sınır dısı etme) durumunda ortaya çıkacak olası masrafların üstlenilecegine
dair yükümlenme


Kimin serbest dolasım hakkı vardır?:

Sınır asırı keyfiyetin mevcut oldugu EWR-vatandasları, Isviçreliler ve (müstesna olarak) Avusturyalılarda serbest dolasım kuralları (AB/Aile bireyi/Serbest dolasım bilgilerine bakınız) uygulanabilir.