Kira kontratları...
Kira kontratları yazılı ve sözlü bölümden oluşur. Sözlü kontratlarda sonradan çıkabilecek problemlerden dolayı dava açılması durumunda ispatlanması zor olduğundan, anlaşılan sözlü maddeleri yazılı olarak kira kontratına eklenmesini tavsiye ederim.

Çoğu zaman ev arayışında herkes aceleci davranabiliyor ve belki istemediği halde bile mecburiyetten bir kira sözleşmesine imza atabiliyor ve ertesi gün pişman oluyor. Bu sözleşmenin iptali istenilebilinir mi?

Tüketici koruma kanunun § 30a (KSchG) göre bir kiracı kira kontratını imzaladıktan sonra bir hafta içinde bu kontratın iptalini isteyebilir, fakat tüketici bu kontrata ilk defa evi gördüğünden sonra razı olduysa bunun iptalini isteyebilir. Bu bir hafta zaman dilimi kira kontratının ikinci fotokopisi aldıktan ve yazılı olarak bu iptal hakkını kira veren kiracıya ilettikten sonra başlamaktadır, fakat bu kira sözleşmenin iptal hakkı en geç evi ilk defa gördükten bir ay sonra bitmektedir.

Kira yükselmesi...
Ev sahibi iki kanun maddesi dışında sadece kiracıyla anlaşarak kiraları yükseltebilir. İstisnaların ilki § 18 MRG’ye (Kira Kanunu) göre açılmış bir dava ve ikincisi ise § 45 MRG’ye göre çok eski kira kontratlarında kanunca verilmiş bir kira artışı haklarıdırlar. Fakat birçok kira kontratında kıymeti muhafaza anlaşmaları (Wertsicherungsvereibarung) vardır. Bu anlaşmayla enflasyon artışına göre kiralar artmaktadır.

§ 18 MRG’ye göre artış...
Bu kanuna göre kira artışı bakım işlerini finans edebilmek için kira faizleri reservelerine yetmiyorsa gerçekleşir. Ayrıca bu kira artışı sadece uzlaştırma yeri ile (Schlichtungsstelle) ya da mahkeme kararı ile olur.

§ 45 MRG’ye göre artış...
Birçok kira kontratı yıllar önce imzalanmıştır. Bu kiracılar eski kira kontratlarından dolayı daha uygun kira ödeme imkânı sahip olabiliyorlar, fakat bu küçük kirayı ödemek için zamanında yüksek hava parası ödemek zorunda kaldılar.

Bu yükselmeyi kanun tüketici fiyatları indeksine göre ayarlamaktadır ve kanun koyucu kendisi zamanı seçmektedir. Bu kira artışında ev sahibi kanundan aldığı yetkiyle yani ne mahkemeye ne uzlaştırma yerine dilekçe vermeden kendisi kiraları bir defalığına yükseltebiliyor. Bu kira artışını ev sahibi bir ay önceden kiracıya bildirmesi gerekiyor.

Şayet kira kontratı imzalıyorsanız bu kontrat için MRG’mi (kira hukuku) geçmektedir mi yoksa ABGB mi (yani medeni kanunu mu) konusunda dikkat etmenizi tavsiye ederim.

Çünkü her kira kontratına otomatikman MRG uygulanmıyor. MRG’ye (Kira Kanunu) göre kiracı kanununa bağlı olduğundan dolayı kiracı için daha avantajlıdır.

Şayet ev sahibi ile problemleriniz çıkmaktaysa şu kuruluşlara başvurabilirsiniz:

-Mietervereinigung, Reichsratsstrasse 15, 1010 Wien, Tel.: 01/401 85

-Mieterschutz, Döblergasse 2, 1070 Wien ve Praterstrasse 25, 1020 Wien, Tel:(01)5232315