Diyalog karşıtlarının Kur'an ile çelişkileri

Soru : Diyaloğa karşı çıkan Müslümanlar hakkındaki düşünceniz nedir ? Onların bu konudaki temel yanılgısı size göre nedir ? İslami camiada Diyaloğu destekleyen ve bu vesile ile doğru İslamın tanıtılacağına ...


  1. Alt 01-29-2008, 21:05 #1
    alptraum Mesajlar: 38.107
    Blog Başlıkları: 28
    Soru : Diyaloğa karşı çıkan Müslümanlar hakkındaki düşünceniz nedir ? Onların bu konudaki temel yanılgısı size göre nedir ?


    İslami camiada Diyaloğu destekleyen ve bu vesile ile doğru İslamın tanıtılacağına inananlar olduğu kadar , Diyaloğu bir Hıristiyanlaştırma , İslam’dan taviz verme , İslam dışındaki bazı dinleri Hak Din olarak kabul etme şeklinde algılayanlarda vardır.

    Muhterem Fethullah Gülen Hocaefendi bir makalesinde Diyaloğa karşı çıkan 3 zümreden bahsederken günümüz Hariciler, Karmatileri ve Anarşistleri demişti. Bunlara ilave olarak birde Diyaloğu hakkıyla bilmeden , dezenformasyondan kaynaklanan , konuya tam vakıf olmadığı halde “acaba İslam’a zarar verebilirmi ?” mülahazası ile endişe duyan samimi kardeşlerimizinde olduğunu görmekteyiz. Bu insanlar , Diyalog Hizmetlerinin içinde olmadıklarından , Diyaloğa biraz mesafeli durmakta ve kendilerince haklı endişelere kapılabilmektedirler.
    Halbuki , “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz “ hükmünce , hayatını İslam ve Kur’ana adamış , 30 yıllık Cami Kürsülerinde Hak aşkından gözü yaşlı bir vaizin önderliğinde ve gözetiminde sürdürülen Diyalog Hizmetlerinin İslam’a zarar vermesi mümkün olsaydı , acaba hayatını Küfre karşı mücadeleye adamış , Erzurumda ilk defa “Kominizme karşı mücadele derneğini “ kurmuş bu gözü yaşlı Vaiz bu denli Diyaloğu teşvik edermiydi ?
    Diyaloğa karşı çıkan Müslüman kardeşlerimizin en başlıca yanılgısı Kur’an ile çelişmeleridir. Yani Kur’anı Kerimi siyak ve sibak bütünlüğü içinde ele almayışlarıdır ! Mesela , Kur’anı Kerim

    Ali İmran suresi,64 'te (mealen) :

    "De ki: Ey Ehl-i Kitap, Sizinle Bizim Aramızda ortak Olan Bir Kelimeye Gelin: Allah'tan Başkasına İbadet Etmeyelim ve O'na Hiçbir Şeyi Ortak Koşmayalım”

    Ankebut suresi,46'ta (mealen) :

    ”İçlerinden zulmedenleri bir yana, ehl-i kitapla ancak, en güzel yoldan mücadele edin ve deyin ki: 'Bize indirilene de, size indirilene de iman ettik. Bizim ilâhımız da, sizin ilâhınız da birdir ve biz O'na teslim olmuşuzdur.”

    Mümtehine suresi,8 'de (mealen) :

    ”Allah, sizinle din uğrunda savaşmayan ve sizi yurtlarınızdan çıkarmayanlara iyilik yapmanızı ve onlara adil davranmanızı yasaklamaz.”
    diyerek , yani Ehl-i Kitab ile Diyalog ve iyi ilişikiler tesis edin, derken , yine diğer Ayet-i Kerimelerde

    Bakara suresi , 191 (mealen)
    Onları(Kafirleri) nerede yakalarsanız öldürün
    Tevbe suresi , 73 (mealen)
    Ey peygamber! Kafirlere ve münafıklara karşı cihad et ve onlara karşı sert ol. Onların varacakları yer cehennemdir. Ne kötü bir varış yeridir orası!

    Tevbe suresi , 31 (mealen ) :

    Yahudiler, “Üzeyr Allah’ın oğludur” dediler. Hırıstiyanlar ise, “İsa Mesih Allah’ın oğludur” dediler. Bu onların ağızlarıyla söyledikleri (gerçeği yansıtmayan) sözleridir. Onların bu sözleri daha önce inkar etmiş kimselerin söylediklerine benziyor. Allah onları kahretsin. Nasıl da haktan çevriliyorlar!


    Tevbe suresi , 5 (mealen ) :

    Haram aylar çıkınca bu Allah’a ortak koşanları artık bulduğunuz yerde öldürün, onları yakalayıp hapsedin ve her gözetleme yerine oturup onları gözetleyin

    diyerek , Kafirlere karşı nasıl bir tutum izlenmesini öğütlemektedir. Şayet Kur’anı Ehl-i Sünnet Uleması gibi siyak ve sibak bütünlüğü içinde , yani önce nazil olan Ayetler ile sonra nazil olan Ayetleri birbiriyle bağımlı bir bütün olarak kabul etmezsek , o zaman (yüzbin defa Haşa) Kur’an-ı kerimi bir çelişki içinde göstermiş oluruz ki , Diyalog karşıtı kardeşlerimizin yanılgıları burada başlamaktadır. Çünkü , Diyalog karşıtı kardeşlerimiz , bizim ilk paragrafta bahsettiğimiz Kafirlere karşı Diyaloğu ve iyi muameleyi emreden Ayetleri görmemezlikten gelip , sadece daha sonra bahsettiğim Ayetler üzerine konuştuklarından , yanlışa düşmektedirler.

    Buna isnaden soruyoruz : “Kur'anı Kerimde işimize gelen Ayetleri alıp işimize gelmeyen Ayetleri görmemezlikten gelmek , Hakiki bir müminin izleyeceği yomludur ? Diyaloğu emreden Ayetleri ne yapacaksınız ? Bu Ayetler bugünü kapsamıyor mu diyeceksiniz ? Veya nesh edilmiştir diyerek Ehl-i Sünnet Müfessirleri ile çelişeceksiniz ?

    İzninizle bir örnekle konuyu biraz daha açalım :

    Maide Suresi , 51 (mealen)
    Ey inananlar! Yahudi ve hıristiyanları dost edinmeyin. Onlar birbirlerinin dostlarıdırlar. Sizden kim onları dost edinirse kuşkusuz o da onlardandır. Şüphesiz Allah zalimler topluluğunu doğruya iletmez.
    yani Yahudi ve Hıristiyanları dost edinmeyin , derken ;

    Maide Suresi , 5 (mealen) :

    Mü’min kadınlardan iffetli olanlarla, daha önce kendilerine kitap verilenlerden olan iffetli kadınlar da, mehirlerini vermeniz kaydıyla; evlenmek, zina etmemek ve gizli dost tutmamak üzere size helâldir.

    diyerek , Yahudi ve Hıristiyan hanımlarından iffetli olanları ile evlenmeye cevaz vermektedir.
    Yahudi ve Hıristiyanları dost edinmeyin yaklaşımını Elmalı Hamdi Yazır ve Bediüzzaman Said Nursi Hazretlerinin anladığı şekliyle (4) anlamazsak , o zaman bir Ayeti “Yahudi ve Hıristiyanları düşman edinin “ , diğer Ayetide “ Düşman edinmenizi emrettiğim Yahudi ve Hıristiyanların hanımları ile evlenebilirsiniz” şeklinde anlamış oluruz ki , -haşa- bariz bir çelişki ortaya çıkmış olur. Çünkü hem düşman edinin hemde düşmanınız ile evlenebilirsiniz anlamı çıkmaktadırki , işte bu çelişki –yüzbindefa haşa- Kur’anın değil , Kuranı siyak ve sibak bütünlüğü içinde değerlendirmeyen Diyalog karşıtı kardeşlerimizin çelişkisidir !
    Kur'an ve Sünneti tahlil ederken , siyak ve sibak bütünlüğünü göz önünde bulundurmazsanız , Ayetlerin nuzül sırasını hangi olaylara göre indiğini saptamazsanız Kuranı katletmiş olursunuz.
    Hz.Musa (AS) 'yı, Firavun gibi kendisini –haşa- İlahlaştıran büyük bir Kafire gönderirken: “Ona yumuşak söz söyleyin. Belki öğüt alır, yahut korkar.” (Taha, 44) , Efendimiz (SAV) ‘e: 'Sen, Rabbinin yoluna hikmet ve güzel öğütle davet et ” (Nahl, 16/125) , Allah’ın Ayetlerini inkar eden ve Efendimiz (SAV) ‘i yalanlayanlara karşı : “Şimdi sen onlara yumuşak davran ve güzel muamele et.” (Hicr, 85) demektedir.

    Yani, Kur’anı Kerim bazı yerlerde Kafirler hakkında sertdavranmaktan bahsederken, yine bazı Ayet-i Kerimelerine “yumuşak” ve “bağışlayıcı” davranmaktan, “güzel muamele” etmekten bahsetmesi, bahse konu “sert” davranma fiilinin bütün kafirleri kapsamadığını göstermektedir. O zaman hangi Kafir’e karşı “sert” hangisine karşı “yumuşak ve bağışlayıcı” davranacağız sorusu akla gelmektedir. Bunada yine Kur’an cevab veriyor:


    'Ey iman edenler! Sizden önce kendilerine kitap verilmiş olanlardan ve kâfirlerden, dininizi alay ve eğlence konusu yapanları dost edinmeyin.' (Maide:58)

    ' İçlerinden zulmedenleri bir yana, ehl-i kitapla ancak, en güzel yoldan mücadele edin ve deyin ki: 'Bize indirilene de, size indirilene de iman ettik. Bizim İlâhımız da, sizin İlâhınız da birdir ve biz O'na teslim olmuşuzdur.' (Ankebut,46)

    'Allah sizi, din konusunda sizinle savaşmamış, sizi yurtlarınızdan da çıkarmamış kimselere iyilik etmekten, onlara âdil davranmaktan men etmez. Şüphesiz Allah âdil davrananları sever.' (Mümtehina, 8 )

    Ayetleri “Siyak ve Sibak bütünlüğü” içinde değerlendirirsek :

    Müslümanlarla Zulmeden, Alaya alan, savaşan ve İslam’a açıktan düşmanlığını ilan eden Kafir ve Münafıklara “SERT“ ol, diğerleri ile en güzel yoldan, “yumuşak ve musamaha yolu ile” yani İslamı sevdirerek Tebliğ etme yolunu açık tut! Umulurki, bu şekilde İslam’ın güzelliklerine şahit olurlar ve İman ile müşerreflenirler!



    Yazar dr.Emin Simsek

  2. Alt 02-11-2009, 17:16 #2
    Metin mete Mesajlar: 547
    Alıntı:
    Ali İmran suresi,64 'te (mealen) :

    "De ki: Ey Ehl-i Kitap, Sizinle Bizim Aramızda ortak Olan Bir Kelimeye Gelin: Allah'tan Başkasına İbadet Etmeyelim ve O'na Hiçbir Şeyi Ortak Koşmayalım”


    Tek kelime ile Aramizdaki ortak kelime nedir?Eger Isanin Allahin oglu oldugu ise siz haklisiniz?Eger son Din Islam degildirse yine siz haklisiniz!!Eger Allah katinda din Islam degilse yine siz haklisiniz!!Evet Misyoner ve onun isbirlikcilerinin üzerine basarak söyledikleri bunlari kabul etmenizdir.Ediyorsaniz zaten sözümüz yoktur size,....

  3. Alt 02-11-2009, 18:27 #3
    alptraum Mesajlar: 38.107
    Blog Başlıkları: 28
    Ali imran suresi 64 ten ne anlasiliyor veya siz ne anliyorsunuz?

  4. Alt 02-11-2009, 19:04 #4
    Metin mete Mesajlar: 547
    alptraum´isimli üyeden Alıntı
    Ali imran suresi 64 ten ne anlasiliyor veya siz ne anliyorsunuz?



    De ki: Ey ehli kitab! gelin: Sizinle bizim aramızda müsavi bir kelimeye, şöyle ki: Allahdan başka ma'bud tanımıyalım ona hiç bir şey'i şerik koşmıyalım, ve ba'zımız ba'zımızı Allahdan beride Rab ittihaz etmesin, eğer buna karşı yüz çevirirlerse o vakit şöyle deyin: Şahid olun ki biz hakikaten müslimiz: müsalemetkârız

    Sizce aramizdaki ortak kelime;Tevhidmi?Kuran buna ne diyor?

    "Yahudiler, 'Üzeyr Allah'ın oğludur' dediler. Hristiyanlar ise, 'İsa Mesih Allah'ın oğludur' dediler. Bu onların ağızlarıyla söyledikleri (gerçeği yansıtmayan) sözleridir. Onların bu sözleri daha önce inkar etmiş kimselerin söylediklerine benziyor. Allah onları kahretsin. Nasıl da haktan çevriliyorlar! "

    (Tevbe Suresi, 30)

    Yada söyle diyeyim Allahin bu acik emrine ragmen sizde;

    Hanifi mezhebi alimi...

    Ubeydullah el-Kerhî’ (v. 340/951):

    Mezhebimizin hükümlerine uymayan her âyet ya te’vil edilmiştir yahut da mensûhtur; her hadîs de böyledir: ya te’vîl edilmiştir yahut da mensûhtur; başka bir hadis ile yürürlükten kaldırılmıştır.”

    [el-Kerhî, er-Risâle, İst. ts, s. 84.]

    Kerhî’nin demek istediği şudur: Nas ile mezhep çatıştığı zaman biz mezhep hükmünü alır, onu uygularız.

    [Hayrettin Karaman, İslam Hukuk Tarihi, İst., 2001, İz yayıncılık, s. 236]

    Mi diyorsunuz?Tagutlarin dinimiyizki Tagutun sistemine uymayan Mensuhtur?

  5. Alt 02-11-2009, 21:52 #5
    alptraum Mesajlar: 38.107
    Blog Başlıkları: 28
    Ben soruma cevap alamadim.

  6. Alt 02-11-2009, 23:10 #6
    Metin mete Mesajlar: 547
    alptraum´isimli üyeden Alıntı
    Ben soruma cevap alamadim.



    Iste aradaki fark;Bizim icin Allah diyorsa kabulümüz ama sizin icin Efendileriniz diyorsa bir bildikleri var dogrudur;

    4:144 Ey İnananlar! Müminleri bırakıp kafirleri veli edinmeyin. Allah'ın aleyhinize apaçık bir ferman vermesini mı istersiniz?

    Evet diyaloga nereden baslandigina bakmak gerek...

    5:51 Ey İnananlar! Yahudileri ve Hıristiyanları veli edinmeyin, onlar birbirlerinin velisidirler. Sizden kim onları veli edinirse o da onlardandır. Allah zulmeden kimseleri doğru yola eriştirmez.

    Allah bin dört yüz yil önce söylenecegi söylemis zaten...

    5:57 Ey İnananlar! Kendilerine sizden önce kitap verilenlerden, dininizi alaya ve eğlenceye alanları ve inkarcıları veli edinmeyin. İnanıyorsanız Allah'tan sakının.

    Hani hatirlarsiniz karikatür falan?

    60:1 Ey inananlar! Benim de düşmanım, sizin de düşmanınız olanları veli edinmeyin...

    "Yahudiler, 'Üzeyr Allah'ın oğludur' dediler. Hristiyanlar ise, 'İsa Mesih Allah'ın oğludur' dediler. Bu onların ağızlarıyla söyledikleri (gerçeği yansıtmayan) sözleridir. Onların bu sözleri daha önce inkar etmiş kimselerin söylediklerine benziyor. Allah onları kahretsin. Nasıl da haktan çevriliyorlar! "

    (Tevbe Suresi, 30)

    Fazal söze ne hacet..Iste beyyine iste gercek,ister amenna dersiniz iste Taguta selam...

  7. Alt 02-12-2009, 01:42 #7
    alptraum Mesajlar: 38.107
    Blog Başlıkları: 28
    Sorulara cevaplar cok enteresan. Gerci bunundahi benim sorumla alakasi yok ama ne yapalim.

    Veli edinmenin anlamini alabilirmiyim peki?

    Veli edinmeyin derken ne kast etmek istiyor Kuran?

    Veli edinilen noktalari gösterirseniz de olur lakin tam soruma cevap alamadigimdan belki bu sekilde aramizdaki iletisim güclü olur

  8. Alt 02-12-2009, 14:43 #8
    Metin mete Mesajlar: 547
    alptraum´isimli üyeden Alıntı
    Sorulara cevaplar cok enteresan. Gerci bunundahi benim sorumla alakasi yok ama ne yapalim.

    Veli edinmenin anlamini alabilirmiyim peki?

    Veli edinmeyin derken ne kast etmek istiyor Kuran?

    Veli edinilen noktalari gösterirseniz de olur lakin tam soruma cevap alamadigimdan belki bu sekilde aramizdaki iletisim güclü olur



    Aslinda haklisin,Kuran anlamak öyle her kisinin isi degildir.Cünki Kurani bir bütün olarak kabul etmek öyle kolay degildir helede icerisinde sizin kabulünüz olan mensuhlariniz varken..Veli yukaridaki ayetlerde cok acik degilmi?Ama degil degilmi sizin icin asla degildir,Allah bir Kitap göndermis acik degil ama Allah ha bire desin dursun APACIK diye ne fark ederki,anlamak icin 78+8 ilim bilmeden anlasilmazdir sizin icin ne yazikki...Müslümanlarin Velisi kimlerdir?


    5:55 Sizin veliniz ancak Allah, O'nun peygamberi ve namaz kılan, zekat veren ve rüku eden mu'mınlerdır.

    5:56 Kim Allah'ı, Peygamberini ve inananları veli edinirse bilsin ki, şüphesiz Allah'tan yana olanlar üstün gelirler.

    8:72 Doğrusu inanıp hicret edenler, Allah yolunda mallarıyla canlarıyla cihat edenler ve muhacirleri barındırıp onlara yardım edenler, işte bunlar birbirinin velisidirler...

    9:71 Mümin erkekler ve mümin kadınlar birbirlerinin velileridir; iyiyi emreder kötülükten alı korlar; namaz kılarlar, zekat verirler, Allah'a ve peygamberine itaat ederler. İşte Allah bunlara rahmet edecektir. Allah şüphesiz güçlüdür, hakimdir.

  9. Alt 02-12-2009, 14:48 #9
    alptraum Mesajlar: 38.107
    Blog Başlıkları: 28
    Pekala veli Allah edinmek ise teeeee en yukarida bana gösterdigin ayetlerle diyalogun ne manasi var vallahi anlamadim. Sen diyalogdakilerin veli edindigine dair bir ayet öne sürdün ve bende sasirdim demekki sasirmam dogru imis. O ayetin orda olma sebebini anlamis degilim.

  10. Alt 02-12-2009, 14:53 #10
    Metin mete Mesajlar: 547
    alptraum´isimli üyeden Alıntı
    Pekala veli Allah edinmek ise teeeee en yukarida bana gösterdigin ayetlerle diyalogun ne manasi var vallahi anlamadim. Sen diyalogdakilerin veli edindigine dair bir ayet öne sürdün ve bende sasirdim demekki sasirmam dogru imis. O ayetin orda olma sebebini anlamis degilim.



    Anlamadigina asla sasirmadim....

Kullanıcı isminiz: Giriş yapmak için Buraya tıklayın

Bu soru sistemi, zararlı botlara karşı güvenlik için uygulamaya sunulmuştur. Bundan dolayı bu kısımı doldurmak zorunludur.