Davalar madde ile ölçülmez. Ancak; davadan madde nemalanmak isteyenler olabilir. Bu ikisinin farkı, biri maddi kazanç elde etmiştir, diğeri manevi kazanç. Maddi kazanç illa ki para değil; bazen bi övgü, bazen ...desinler, bazen benden başkası yapamaz gibi nefse hoş gelen, RİYA kokan davranışlar da olabilir.

Davalar ile içindeki nemacılar/çıkarcılar farklıdır. Nemalananlara bakarak, davayı kötülemek ise zulüm ve haksızlıktır. Bu vebaldir, cehalettir.
Hak davanın temsili içinde çıkar peşinde koşmak demek, içi-dışı bir olmayan, tutmayan demektir. Münafıklık kavramı nedir sorusuna, Dışında İslami, içinde Tağuti düşünce sahibi olan kimsedir denebilir. İşte, Hak davalardan çıkar elde etme peşinde koşanlar, bu tarif içine (AllahuAlem) girerler. Bu yüzden kişi savunduğu düşüneyi neden savunduğunu sorgulamalı. Kendini de. Sonra Hak anlatmalı ki, nefsin tuzağına düşmesin.

Hak davada samimiyet olmalıdır. Samimiyet öz demektir. O özü yakalayanlar, davanın gerçek erleri ve misli ecirlerin sahibidirler İnşaAllah.

Efendimiz, 630 yılında 5-6 bin kişi ile Mekkeyi fethetmek için çıktığında, Mekke'ye varana kadar ordu, civar kabilelerin katılımı ile 10 bin dolayında bir sayıya ulaşmıştır. O dönemde müslümanların sayısı bu civarda iken, 631 yılında, Efendimizin Veda Hutbesinde bu sayı 114 bin ile 124 bin arası bir rakama ulaşmıştır. Peki bu 1 yılda ne değişti de sayı bu kadar arttı?
Güç dengesi değişti.
Efendimiz güçlendi ve nüfuzu arttı. İşte bunu görenler akın akın İslam'a geldi. Ancak; Güç dengesi müşrikler lehine iken, sayı 100 binleri bulmamıştır. İşte bu zorlu dönemlerde Hak dava içinde yer alanlar Gerçek Özü oluşturan Mücahidlerdir.
(Bu örnek, sonradan gelenlerin münafık olduğunu manasında değil, Hak davanın özü olanları tanıtmak içindir. Yoksa niyet okuyucu değiliz.)

Siz istediğiniz kadar uğraşın, didinin. Hak Davada olsa, içinde nemalanmak için, gizlenmek için gelenleri engelleyemezsiniz, bitiremezsiniz. Haliyle, insanlara bakarak amacı ölçmek, yuvarlak çizmek için pergeli sabitlemeyi unutmaye benzer. Bir ayağı sabit olmayan pergelle yuvarlak çizemezsiniz.
İşte; Amaç ile aracı karıştırarak, davaya hizmet etmiş olunmaz. Davayı ölçmüş olunmaz.

Allah gerçek Mücahid olmayı nasip etsin.

selametle..