Değerli dostlarım, bu makalemde sizlerin, Maide suresi 60. Ayetinde, Allah’ın bizleri uyarıp, dikkatimizi çekmeye çalıştığı, bizlerinde günümüzde aynı hataları yaptığı, çok önemli bir ayeti hatırlatmak ve sizlerin bu ayet üzerinde, Kur’an bütünlüğünde düşünmenize vesile olmak istiyorum. Önce ayeti yazalım.

Maide 60: DE Kİ: “ALLAH KATINDA YERİ BUNDAN DAHA (FECİ OLAN ASIL) KÖTÜLÜĞÜ SİZE BİLDİREYİM Mİ? ALLAH’IN LANETLEDİĞİ VE GAZAP ETTİĞİ, ARALARINDAN (AHLAKEN ÂDETA) MAYMUNLAR, DOMUZ (GİBİ OLAN)LAR VE TAĞUT (AZGIN) DENEN MÜŞRİKLER VAR YA, YERİ EN KÖTÜ OLAN VE DOĞRU YOLDAN TAMAMEN SAPANLAR İŞTE BUNLARDIR.” (Mehmet Okuyan)

Allah’ın kızdığı ve affetmeyeceği, mahşer günüde şiddetle cezalandıracağı kullarının, kimler olduğunu bizlere şimdiden bildiriyor. Bu konu ile ilgili ayette verdiği örneklerde, çok ilginç ve düşündürücüdür. Ayetin ilk cümlesinden başlayalım. Allah Resulüne, kullarımı şunları söyle diyerek, bakın ne diyor. Allah’ın katında en büyük günahı, sizlere haber vereyim mi diyor. Demek ki bu konu, çok ama çok önemli. Bir Müslüman bu uyarıyı dikkate almazsa, hesap günü örneğini verdiği hayvanlar gibi olur diyor.

Bakın Allah’ın lanetlediği, cezalandıracağı, affetmeyeceği kullarının nasıl bir hata yaptığından bahsediyor. ÖNCE ŞUNU HATIRLATMAK İSTERİM. SAYDIĞI YANLIŞLARI YAPANLARIN TAMAMI, ALLAH’A İMAN ETTİĞİNİ SÖYLEYEN İNSANLAR. Bu yanlışı yapanlar Müşrikler. Müşrik olabilmek için önce iman edeceksin, daha sonrada bu imanın gereklerini yerine getirmeyerek, Müşrik olacaksın. Bu ayetin çok önemli uyarısını, bu düşüncenin ışığında lütfen anlamaya çalışalım. Allah’ın lanetlediği O kullarını Allah, MAYMUNLARA VE DOMUZLARA benzetiyor. Bu benzetmeyi Allah’ın neden yaptığını, bu hayvanların yaşantısını, davranışlarını düşünerek, doğru anlayalım ki, bu insanlara Allah’ın nasıl çok kızdığını ve mahşer günü çok çetin cezalandıracağını da, doğru anlayabilelim.

Allah benzetme yaparak maymuna, domuza benzettiği kullarının yaptığı O büyük hatalarını da ayette açıklıyor ve diyor ki, ONLAR TAĞUTUN PEŞİ SIRA GİDENLERDİR. Yani iman ettiklerini söyledikleri halde, imanlarının gereğini yerine getirmeyip YALNIZ ALLAH’A KUL OLMAYAN, ONUN YANINDA AZMIŞ, SINIRI AŞMIŞ İNSANLARIN ARDI SIRA GİDİP, ONLARA ADETA KUL OLMUŞLARDIR DİYOR. Ayetin sonunda, doğru yolda giderken, Allah’ın çizdiği sınırların dışına çıkarak, TAĞUTUN sözlerine kanarak yoldan sapanlar, ALLAH’IN LANETLEDİĞİ İNSANLARDIR, DİYEDE SON NOKTAYI KOYUYOR.

Günümüzde aynı yanlışları yapan bazı kardeşlerimize bu ve benzeri ayetleri kendilerine hatırlattığımızda, üstlerine hiç alınmadan, bu ayetler Kitap Ehline hitap ediyor bize değil diyebiliyorlar. HÂLBUKİ KUR’AN’IN TAMAMI ZATEN, KİTAP EHLİNİN YAPTIĞI YANLIŞLARA ÖRNEK VERİP, BİZLERİNDE AYNI HATAYA DÜŞMEMİZİ ENGELLEMEK ADINA KUR’AN’DA BAHSEDİLMİŞTİR. Allah Kur’an’da iman ettiğini söyleyenler için, Yusuf 106. ayetinde ne diyordu hatırlayalım. “ONLARIN ÇOĞU ANCAK, ORTAK KOŞARAK ALLAH’A İMAN EDERLER.” Allah işte böyle kullarına, Tağut’un ardı sıra gidenlerdir diyor. Hatırlatırım Allah, şirk dışında her kulunun günahını, affedebileceği müjdesini veriyor. Eğer bizler, Allah’ın tek elinde olan bir yetkisini, gücünü, yaratılmış bir beşere de vermeye çalışıyorsak, Allah’a şirk koşuyor ve O kişiyi Allah’ın yanında İlahlaştırmış oluyoruz. Lütfen bu hatayı yapmayalım. Şunu da unutmayalım, GÜCÜ ELİNDE BULUNDURAN YETKİLİDİR, İLAHTIR. ONUN İÇİN ALLAH, HÜKMÜME HİÇ KİMSEYİ ORTAK ETMEM DİYOR.

Sizlere günümüzde, Kur’an’ın verdiği örneklerden yola çıkarak, tağutun kimler olabileceğini ve bizlerin bu hatayı yapıp yamadığımızı anlayabilmemiz için, birkaç örnek vermek istiyorum. TAĞUT İMAN EDENLERİ KENDİLERİNE BAĞLAMAYA ÇALIŞAN, KENDİSİNİN VELİ, GAVS, ALİM, ALLAH DOSTU OLDUĞUNA İNANDIRANDIR. ONLARI ALLAH İLE ALDATAN, KENDİSİNİN ALLAH’IN KATINDA ŞEFAATÇİ OLDUĞUNA İNANDIRIP, ALLAH’IN YANINDA KENDİSİNE DE KULLUK ETTİKLERİNDE, ONLARA HEM BU DÜNYADA, HEM DE MAHŞER GÜNÜNDE, YARDIM-ŞEFAAT EDECEĞİNİ SÖYLEYEN KİŞİLERDİR. HALBUKİ ALLAH YALNIZ BANA KULLUK EDİN, YALNIZ BENDEN YARDIM DİLEYİN, SAKIN BENDEN BAŞKA VELİLER EDİNİP, ONLARDAN ŞEFAAT-YARDIM BEKLEMEYİN, ÇÜNKÜ ŞEFAAT TÜMDEN BANA AİTTİR DEMİYOR MUYDU? Bakın Kitap Ehlinin yaptığı bu hatayı Allah ayetinde, nasıl apaçık bizlere anlatıyor ki aynı hatayı bizlerde yapmayalım.

Nisa 60: SANA İNDİRİLENE VE SENDEN ÖNCE İNDİRİLENLERE İNANDIKLARINI İLERİ SÜRENLERİ, GÖRMEDİN Mİ? TÂĞUT’A İNANMAMALARI KENDİLERİNE EMROLUNDUĞU HALDE, TÂĞUT’UN ÖNÜNDE MUHAKEMELEŞMEK İSTİYORLAR. HÂLBUKİ ŞEYTAN ONLARI BÜSBÜTÜN SAPTIRMAK İSTİYOR. (Diyanet vakfı meali)

Sanırım bu ayet, TAĞUT sözüyle kimlerden bahsettiğini ve ne amaçla söylediğini çok güzel anlatıyor. Ayetin özüne ve nasıl bir ders almamız gerektiğine gelince. Allah, İman ettiğini söyleyen kullarıma ben, Resuller aracılığıyla, TAĞUT konusunda uyardığım halde, kullarım bu sözümü, uyarımı dikkate almayıp, atalarının batıl ve sanı inançlarını yaşayabilmek için, UYARDIĞIM AYETLERİMİ GÖRMEZDEN GELDİLER, UNUTMUŞ GİBİ DAVRANDILAR DİYOR. ÇOK DAHA İLGİNCİ, BENİM VERDİĞİM HÜKÜMLERLE, BENİM ŞERİATIMA, KANUNLARIMA UYARAK KARARLAR VERMELERİ GEREKİRKEN, ALLAH’IN KUR’AN’DA KOYDUĞU SINIRLARI AŞARAK, İNSANLARI ALLAH İLE ALDATANLARIN HÜKÜM VE BATIL KANUNLARI İLE YAŞAMAYI SEÇTİKLERİ, ÇOK DİKKAT ÇEKİCİ BİR ÖRNEKLE ANLATILIYOR.

Ne yazık ki bizler günümüzde, Allah’ın Kur’an’da emrettiği açıklama yaptığı, hatta sorumlu tuttuğu Kur’an’ın sınırlarını yeterli görmeyip aşarak, kendimize TAĞUTLAR edindik. Çünkü Tağut insanları kendilerine bağlayabilmek için, sen Kur’an’dan anlayamazsın, Kur’an’da her bilgi detaylı yok türünden yalanlarla, insanları kandırır. Onların hükümleri ile muhakeme edilmemiz gerektiğine inandırırlar. Allah Kur’an’da ne emrediyorsa TAM TERSİNİ, EDİNDİKLERİ VE GÜVENDİKLERİ TAĞUTLAR, ONLARA DİNİN EMRİ DİYE ÖĞRETTİLER. Hatta bu TAĞUTLAR onlara, YALNIZ KUR’AN İLE İSLAM’I YAŞAYAMAZSINIZ DİYEREK, ALLAH’IN SINIRLARINI AŞIP, İSLAM’IN-KUR’AN’IN DAİRESİ DIŞINA ÇIKMALARINI SAĞLIYORLAR. Allah açıkça sakın Kur’an’ın sınırlarını aşmayın, yalnız Kur’an’ın ipine sarılın diye uyardığı halde, Allah’a değil TAĞUTLARIN öğretilerine inanmayı, daha uygun görüyorlar.

Lütfen şunu unutmayalım. ALLAH’IN KUR’AN’DA KOYDUĞU SINIRLARI AŞMANIZA NEDEN OLAN, HER TÜRLÜ BİLGİ, RİVAYET, SÖZ-HADİS, BİZLERİ TAĞUTLARIN KUCAĞINA DOĞRU GÖTÜRÜR. KUR’AN’IN KOYDUĞU SINIRLARI TANIYAN, AŞMAYAN VE YALNIZ KUR’AN’A SARILAN İSE TAĞUTLARDAN UZAK KALIR. BÖYLECE ALLAH’IN HALİS KULLARI ARASINDA OLUR.

“TAĞUT’TAN, ONA KULLUK ETMEKTEN KAÇINAN VE İÇTENLİKLE ALLAH’A YÖNELENLER İÇİN MÜJDE VARDIR. O HÂLDE, KULLARIMI MÜJDELE!” (Zümer 17)

“KENDİLERİNE VAHİYDEN BİR PAY VERİLENLERİ GÖRMÜYOR MUSUN? (ALLAH’IN KELÂMINA SIRT DÖNÜP) HURAFEYE, TAĞUTA PUTLAŞTIRILMIŞ AZGINLARA İNANIYORLAR VE MÜŞRİKLERİN MÜMİNLERDEN DAHA DOĞRU BİR YOLDA OLDUĞUNU İDDİA EDİYORLAR.” (Nisa 51)

Tekrar hatırlatmak isterim. MÜŞRİK, Allah’a iman ettiği halde, Allah’ın tek elinde olduğu yetkileri, güvendiği Veli, âlim, Allah dostu dediği kişilere vererek, adeta onları Allah’ın yanında İlahlaştıranlara Allah, MÜŞRİK oldular diyor. DİLERİM KUR’AN GERÇEKLERİNİN FARKINDA OLAN, ALLAH’IN AZINLIK HALİS KULLARI ARASINDA OLURUZ. ATALARIMIZIN RİVAYET VE SANI İNANCINI İNATLA YAŞAYABİLMEK İÇİN, ALLAH’IN BAZI AYETLERİNİ GÖRMEZDEN GELİP UNUTURCASINA YAŞAYANLAR, BU GERÇEKLERİ ASLA GÖREMİYECEKLERDİR. ÇÜNKÜ ALLAH ONLARIN GÖZLERİNE PERDE ÇEKERİM, KULAKLARINI VE KALPLERİNİ MÜHÜRLERİM DİYOR.

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK


https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/