Bu makalemde sizlere hatırlatmak ve üstünde düşünmenize vesile olmak istediğim ayet çok önemli ve bizlerin, günümüzde yaptığımız hatalarımızı adeta işaret eden bir ayet. Bu ve benzeri belki de onlarca ayet var ama bizler geleneksel mezhep merkezli İslam anlayışımızı, öyle kabul edip yaşıyoruz ki, Allah’ın ayetlerinin üstünü adeta örtüp görmek istemiyoruz. Önce ayeti yazalım, üstünde birlikte düşünelim.

Zümer 54: AZAP SİZE GELMEDEN ÖNCE RABBİNİZE DÖNÜN VE O’NA TESLİM OLUN. SONRA SİZE YARDIM EDİLMEZ. (Diyanet meali)

Allah özellikle biz kullarının bir yanlışına işaret ediyor ve emaneti teslim etmeden önce, RABBİNİZE DÖNÜN, YALNIZ ONA TESLİM OLUN DİYOR. Demek ki genel çoğunluk, Allah’a iman ettiğini söylediği halde, yönleri Allah’a değil edindikleri Veli kişiler ki, Allah bu uyarıyı yapıyor. Çok daha kötüsü, yönümüzü kime döndüysek ona teslim oluyoruz. Allah uyarıyor ve bu hatayı yaparsanız, hesap günü size yardım edilmez diyor. Bunca açık ayetleri gördüğümüz halde hala kendimize, kurtarıcı ve şefaatçi olarak veliler ediniyor ve yönümüzü onlara dönüp onlara kendimizi teslim ediyoruz. ELBETTE BU HATALARI YAPANLARA ALLAH, ASLA YARDIM ETMİYECEĞİM DİYE ŞİMDİDEN UYARIYOR. Zümer suresi 54. Ayetinde, yaptığımı çok önemli bir yanlışımızda bizlere uyarıda bulunuyor ve diyor ki, hesap günü gelip, yaptığınız yanlışların sonucundan kurtulmak istiyorsanız, şimdiden sizleri uyarıyorum, kendinize gelin ve Resullerim aracılığıyla gönderdiğim Kitaplarıma uyun, atalarınızın sizlere dayattığı batıl inançlardan kurtulun, RABBİNİZE DÖNÜN diyor.

Allah Rabbinize dönün derken, sizce neyi kast ediyor olabilir? Batıl ve hurafenin etkisinde değilseniz bu uyarı çok açık anlaşılıyor. Rabbinize dönün emriyle Allah, SİZE VAHYETTİĞİME YANİ KUR’AN’A DÖNEREK, RABBİMİZE DÖNMÜŞ BÖYLECE ALLAH’A TESLİM OLMUŞ OLUYORUZ. Kitap Ehli kendilerine gönderilen kitapları, adeta bir kenara bırakıp, atalarının batıl inançlarını ön plana çıkardıkları ve yaşadıkları için Allah, bu uyarıyı hem Kitap Ehline hem de yeni Müslüman olanlara yapıyor. DİYOR Kİ, BUNDAN SONRA SİZE VAHYETTİĞİM KİTABIN DIŞINA ÇIKMAYIN, KUR’AN’IN SINIRLARINI AŞMAYIN, YALNIZ ONUN İPİNE SARILIN, ÇÜNKÜ SİZLERİ VAHYİMDEN SORUMLU TUTUYORUM AYETLERİYLE, ÇOK AÇIK BU UYARININ NE OLDUĞU ANLAŞILIYOR.

Ayeti anlamaya devam edelim. Demek ki toplumlar, Allah’ın vahyinden uzaklaşarak inançlarını yaşadıklarını, bu hatanın kendilerini affedilmez bir yola soktuğundan ısrarla bahsediyor. ÇOK NET BİR UYARI YAPARAK ALLAH, RABBİNİZE DÖNÜN, ONA TESLİM OLUN DİYOR. Peki, Kitap Ehli Allah’a dönük inançlarını yaşamıyorlar da nasıl yaşıyorlardı? Allah’ın vahyi ile yaşadıkları atalarının dini arasında, çok büyük farklılıklar olduğu için, genel çoğunluk arada kalmışlar ve ne yapacaklarına karar veremez duruma düşmüşlerdi. Her toplumda olduğu gibi, vahyi tebliğ eden Resul bu dünyadan göçünce, araya din tacirleri, simsarları yani RUHBANLAR girip, toplumu Allah ile aldatmışlardır. Allah’ın dininin yönünü, batıla yani atalar dinine doğru çevirdikleri için Allah, bu uyarıyı tekrar yapıyor ve diyor ki, BATILIN YOLUNDAN DÖNMEZDE, ALLAH’A YÖNÜNÜZÜ ÇEVİRMEZSENİZ, ONA TESLİM OLMAZSANIZ, MAHŞER GÜNÜ SİZE HİÇ KİMSE YARDIM ETMEZ DİYOR. HATIRLAYINIZ KİTAP EHLİDE, GÜNÜMÜZDE MÜSLÜMANLARIN ÇOĞUDA MAHŞER GÜNÜ, EDİNDİKLERİ VELİ KİŞİLERİN KENDİLERİNE ŞEFAAT EDECEĞİNE İNANDIRILMADI MI?

Bizlerde günümüzde, yalnız Allah’ın vahyi Kur’an ile yetinmeyip, Allah’ın dinde sakın bölünenler gibi olmayın, yalnız Allah’ın ipine sarılın emrini göz ardı edip bölünerek, kendimize sarılacak yardımcı ipler edinip, Kitap Ehlinin yaptığı yanlışları yapmıyor muyuz? Belki de daha ileri bile gittik, dediğinizi duyar gibiyim. Allah Kitap Ehline karşı Ankebut 51. Ayetinde, “KARŞILARINDA OKUNUP DURAN BIR KİTABI, SANA İNDİRMİŞ OLMAMIZ ONLARA YETMİYOR MU?” Diye uyardığı halde, bu ve benzeri ayetleri hiç üzerimize alınmayıp, bu ayetler kitap Ehline söylenmiş diyerek, yapılan yanlışlardan hiç ders almadık, aynısını bizlerde yaparak, yalnız Kur’an ile İslam yaşanmaz, Resulün rivayet hadisleri ve mezheplerin fıkıh inancı olmasaydı, ne namazımızı kılardık, ne orucumuzu tutabilirdik demiyor muyuz? Bu durumda bizlerin Kitap Ehlinden ne farkımız var? Onlarda Yahudi ya da Hristiyan olmayan cennete giremez diyor, bizlerde sanki cennetin anahtarı bizlerin elindeymiş gibi, MÜSLÜMAN OLMAYAN CENNETE GİREMEZ diyerek, hükümler vermiyor muyuz? Allah Kur’an’da hâlbuki bu konuda bizleri uyarmıştı ama Kur’an’ı tebliğ alan ve yaşayan ne yazık ki yok.

Allah Enbiya suresi 10. Ayetinde yemin ederek, “AND OLSUN, SİZE ÖYLE BİR KİTAP İNDİRDİK Kİ, BÜTÜN ŞAN VE ŞEREFİNİZ ONDADIR. HÂLÂ AKILLANMAYACAK MISINIZ?” Diyecek, ama bizler bu ve benzeri onlarca ayetin üstünü örtüp, görmezden gelerek hala, yalnız Kur’an ile İslam yaşanmaz, hadi gösterin bakalım Kur’an da bugün kıldığımız namazın tarifini, kaç rekât olduğu bile yazmıyor, nasıl deriz. Bize dayatılanları, dine yapılan ilaveleri Kur’an da göremediğimizde, bize öğretilen batılı tenkit etmemiz gerekirken, bizler HAŞA Allah’ın kitabını tenkit edercesine, Kur’an’ı yetersiz, eksik bulma hatasına düşüyoruz. Şöyle düşünmüyoruz. Allah Salat edin/namaz kılın emrini verdiyse ki vermiş, onu en kolay ve basit şekilde nasıl yerine getirmemiz gerekiyorsa, o kadarını açıklamış bizleri zora sokmamış dememiz gerekirken, bizler adeta Kur’an da eksik ararcasına, neler söylüyoruz.

Allah Araf 185. Ayetinde “O HALDE KUR’ÂN’DAN SONRA HANGİ SÖZE İNANACAKLAR?” Diye uyarıyor, sizleri yalnız Kur’an’dan hesaba çekeceğim, yalnız Kur’an’ın ipine sarılın diye ikaz ettiği halde, bizler ise sanki inatla, Allah’ım senin sözlerin gibi doğru, Resulün rivayet hadisleri de var, bizler onlara da inanıyoruz demekten korkmuyoruz. SANIRIM BU CAHİL CESARETİ OLSA GEREK. Bu durumda bizler yalnız Allah’a dönüp onamı teslim olmuş oluyoruz, yoksa kendimize veliler, efendiler edinip onlara mı teslim oluyoruz, ne dersiniz? Velisi olmayanın velisi şeytandır diyenler, asla Allah’ı veli edinip ona yüzünü dönüp, yalnız Allah’a teslim olmamış demektir.

Değerli kardeşlerim, ömür bir su misali akıp gidiyor. Yarına çıkacağımıza kim garanti veriyor. Kimse veremez diyorsanız ve bizlere hesap günü Allah’ın yardımcı olmasını istiyorsanız, Allah’ın ayette uyardığını hayatımıza geçirelim. YANİ HESAP GÜNÜ AZABIN İÇİNDE OLMAK İSTEMİYORSAK RİVAYET, SANI VE MEZHEPLERİN DİN ADINA DAYATMALARINDAN UZAK, YALNIZ ALLAH’A, YANİ KUR’AN’A DÖNELİM. YALNIZ ALLAH’IN HÜKÜMLERİNE TESLİM OLALIM. ALLAH’IN RESULÜ, BÖYLE YAPMIŞTIR UNUTMAYALIM. BUNU YAPMAYANA ALLAH, HESAP GÜNÜ YARDIM ETMEYECEĞİ HÜKMÜNÜ ŞİMDİDEN VERİYOR VE BİZLERİ UYARIYOR. Kime ya da kimlere güvenip, onlardan yardım şefaat bekleyeceğiniz elbette size kalmış, ama Allah benden başka mahşer günü, hiç bir kulum şefaat etmeyecek, yardım etmeyecek diye uyardığı ayetleri lütfen unutmayalım batıl ve rivayetlerden uzak, YÖNÜMÜZÜ YALNIZ ALLAH’A DÖNÜP, ONA TESLİM OLALIM.

“DE Kİ: “HANGİ ŞAHİDİN ŞAHİTLİĞİ DAHA GÜVENİLİRDİR?” DE Kİ: “BENİMLE SİZİN ARANIZDA ALLAH ŞAHİTTİR. BU KUR’AN BANA, HEM SİZİ HEM DE ULAŞTIĞI HERKESİ ONUNLA UYARMAM İÇİN VAHYEDİLDİ.” (ENAM 19)

“RESULE DÜŞEN APAÇIK TEBLİĞDEN BAŞKA BİR ŞEY DEĞİLDİR.” (Ankebut 18)

“İŞTE BU KUR’AN, BİZİM İNDİRDİĞİMİZ MÜBAREK BİR KİTAPTIR. BUNA UYUN VE ALLAH’TAN KORKUN Kİ SİZE MERHAMET EDİLSİN.”( Enam 155)

“YOKSA ALLAH’TAN BAŞKA ŞEFAAT EDİCİLER Mİ EDİNDİLER?” (ZÜMER 43)

“GERÇEK HAK OLAN, RABBİNDEN GELENDİR. O HALDE KUŞKULANANLARDAN OLMA!” (BAKARA 147)

Saygılarımla
Haluk GÜMÜŞTABAK


https://kuranadavet1.wordpress.com/

https://twitter.com/KURANA_DAVET

http://www.hakyolkuran.com/

https://www.facebook.com/Kuranadavet1/

https://hakyolkuran1.blogspot.com/