Somalili 440 öğrenci Türkiye´ye geliyor   Konuyu açan: Sasha   İlk Mesaj: 02-02-2012 (21:53)   Son Mesaj: 02-02-2012 (21:53)    Cevap: 0    Gösterim: 448  

    02-02-2012

    Somalili 440 öğrenci Türkiye´ye geliyor

    Somalili 440 öğrenci Türkiye´ye geliyor
    Somalili 440 öğrenci Türkiye´ye geliyor

    Çeşitli meslek liseleri, imam hatip liseleri ve ilahiyat fakültelerinde öğrenim görecek 440 Somalili'den bir bölümü Türkiye'ye geldi.

    Diyanet İşleri Başkanlığı ile Türkiye Diyanet Vakfı'nın (TDV) organizasyonuyla, çeşitli meslek liseleri, imam hatip liseleri ve ilahiyat fakültelerinde öğrenim görecek 440 Somalili'den bir grup Türkiye'ye geldi. Somalililer'i, Esenboğa Havalimanı'nda Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez karşıladı.

    Somalili grubun gelişi nedeniyle TAV'ın işlettiği Esenboğa Havalimanı'nda tören düzenlendi.

    Törende ilk sözü Türkiye ve Somali bayraklarıyla dış hatlar terminalinden çıkış yapan öğrencilerden Meryem aldı.

    Meryem, bir rüyayı gerçekleştirdiklerini belirterek, kendileri için tarihi bir gün olduğunu söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a da yardımlarından dolayı teşekkür eden Meryem, Türkiye'deki büyüklerini de anne ve babaları gibi gördüklerini dile getirdi.

    Erkek öğrencilerden Adem de Türkiye'de oldukları ve eğitim alacakları için çok mutlu olduklarını kaydetti.

    Daha sonra Türk öğrenciler Somalili arkadaşlarına çiçek verdi.

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ burada yaptığı konuşmada, ''Somali'den gelen kardeşlerimizi karşılamaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum'' dedi.

    ''Türkiye Cumhuriyeti devleti adına, 75 milyon Türk milleti adına, ülkenize, evinize hoşgeldiniz'' diyen Bozdağ, Somali'de bir dram yaşandığını, bu drama dünyanın gözünü kulağını kapattığını anlattı.

    Bozdağ, Başbakan Erdoğan'ın ailesi ve bakanlarla bu ülkeye ziyaretinin Somali'nin tarihini değiştirdiğini vurgulayarak, Somalililer'in bu ziyaretten sonra şanslarının değişeceğine inandıklarını kaydetti.

    Somali'de çok şeyin değişmeye başladığını belirten Bozdağ, önemli çalışmalar yaptıklarını dile getirdi.

    Bozdağ, Somali'de 5 ayrı yerde sağlık hizmeti sunulduğunu belirterek, 2 bin çadırlık bir kent oluştuğunu ve bütün ihtiyaçlarının Kızılay tarafından karşılandığını ifade etti.

    Günde 8 bin ekmek üretildiğini, Diyanet İşleri Başkanlığının bir yetimhanesi olduğunu, 3 sivil toplum kuruşulunun 3 yetimhane işlettiğini, içme suyu için sondajlar yapıldığını belirten Bozdağ, TOKİ'nin 250 yataklı bir hastane inşaatı başlattığını da kaydetti.

    Bozdağ, sivil toplum kuruluşları ve devlet eliyle yapılan hastane sayısının 4 olduğunu ve 550 yatak kazandırıldığını söyledi.

    Sağlık Meslek Yüksek Okulu ve Sağlık Meslek Lisesi yaptıklarını da anlatan Bozdağ, Somali'den öğrencilerin de Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla Türkiye'ye getirildiğini dile getirdi.

    Bozdağ, toplamda Türkiye'ye gelecek Somalililer'den 400'ünün orta ve yüksek öğretim düzeyinde eğitim alacağını bildirdi.

    Bu öğrencilerin Türkiye ile Somali arasındaki kardeşliğin gelişmesine katkıda bulunacaklarını vurgulayan Bozdağ, öğrencilerin 6-8 ay süreyle Türkçe eğitim alacağını, daha sonra okullarına gönderileceklerini bildirdi.

    Bozdağ, Somalililer'in burada kendilerine sahip çıkılacağına inanmalarını istediğini kaydetti.

    -Diyanet İşleri Başkanı Görmez'in konuşması-

    Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, konuşmasına ''ülkemize hoşgeldiniz'' diyerek başladı.

    Bugün Diyanet İşleri Başkanlığı ve TDV olarak büyük mutluluk yaşadıklarını belirterek, ''Bugün sizler, bir ülkenin bir başka ülkeyi abad etmek için, ayağa kaldırmak için nasıl seferber olduğunun büyük bir örneğini görüyorsunuz. Bugün bir milletin, çok uzakta da olsa bir kardeş milletin sorunlarıyla nasıl ilgilendiğini, onları ayağa kaldırmak için, onların zorluklarında ve sıkıntılı anlarında yanında olmak için nasıl seferber olduğunun çok güzel bir örneğini görüyorsunuz'' dedi.

    Ramazan ayında bir çağrıda bulunarak, ''her evden bir fitre, bir iftar Afrika'ya, Somali''ye dediklerini, milletin de seferber olduğunu vurgulayan Görmez, kamu kurumlarının, sivil toplum kurumlarının, devletin seferber olduğunu ve Somalililer'e yardım için her türlü gayretin sarf edildiğini aktardı.

    Görmez, nakdi olan olmayan yardımları yerine ulaştırmak için ellerinden gelen her türlü gayreti sarf ettiklerini dile getirerek, bu ülkeye ziyaretlerinden sonra sadece zorunlu yardımlar götürmenin faydalı olmadığını, geleceğine yatırım yapmak gerektiğine inandıklarını söyledi.

    Bunun için de eğitim konusunu ele aldıklarını anlatan Görmez, oradaki yetimhaneleri, engelliler için hazırlanan rehabilitasyon merkezlerinde yardımcı olmak için seferber olunduğunu belirterek, bir yetimhane işlettiklerini ve yeni bir yetimhane yapıldığını anlattı.

    Engelliler için açılan rehabilitasyon merkezlerini de işlettiklerini ifade eden Görmez, en büyük yatırımlarından birini bugün yaptıklarını kaydetti.

    Görmez, Türkiye'ye gelen öğrencilerden bir bölümünün imam hatip liselerinde, bazılarının meslek liselerinde, bazılarının da ilahiyat fakültelerinde eğitim göreceğini vurgulayarak, ''Bazıları 4-5 yıl sonra, bazıları belki 9-10 yıl sonra Somali'yi ayağa kaldırmak için, Somali'yi merkeze alıp Afrika'yı ayağa kaldırmak için seferber olacaklar'' diye konuştu.

    Somalili öğrencilerle birlikte kendi rüyalarının da gerçekleştiğini belirten Görmez, milletin emanetine sahip çıktıkları, verilen emanetleri yerinde kullandıkları için mutlu hissettiklerini kaydetti.

    Gelenlerin büyük bir kısmının yetim olduğunu anlatan Görmez, ''Siz artık yetim değilsiniz. Sizin burada artık anneleriniz, babalarınız, çocuklarınız var'' diye konuştu.

    Görmez, hami aile projesine geçeceklerini belirterek, öğrencileri eğitim için gideceği yerlerde Türk ailelerin zaman zaman evlerine götüreceğini ifade etti.

    Görmez, gelen ve gelecek gruptaki 40 din görevlisine de hizmet içi eğitim vereceklerini bildirdi.

    Başkan Görmez, konuşmasının sonunda projeye destek veren Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ ile Milli Eğitim Bakanlığı ve öteki ilgililere teşekkür etti.

    Konuşmaların ardından misafir öğrencilere kaban dağıtıldı.

    Bekir Bozdağ ve Mehmet Görmez de bazı öğrencilere kabanlarını giymelerinde yardımcı oldu.

    Misafir öğrenciler daha sonra eğitim görecekleri İstanbul, Samsun, Kastamonu ve Konya'ya gönderildi.

    Bu arada, ilk grupta 100'ü kız, 240 kişinin geldiği, kalan 200 kişinin de yarın ve Pazar günü Türkiye'ye ulaşmasının beklendiği bildirildi.




    Somalili 440 öğrenci Türkiye´ye geliyor Yorumları