Çadırlarda, ´üniversite sınavı´ hazırlığı   Konuyu açan: Gündemci   İlk Mesaj: 01-25-2012 (11:49)   Son Mesaj: 01-25-2012 (11:49)    Cevap: 0    Gösterim: 386  

    01-25-2012

    Çadırlarda, ´üniversite sınavı´ hazırlığı

    Çadırlarda, ´üniversite sınavı´ hazırlığı
    Çadırlarda, ´üniversite sınavı´ hazırlığı

    Van'da, Lisans Yerleştirme Sınavları'na girecek olan öğrenciler, depremlerde evleri yıkıldığı ya da ağır hasar gördüğü için aileleriyle kaldıkları çadırlarda üniversite sınavına hazırlanmaya çalışıyorlar.

    Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım'da meydana gelen depremler, hem okullarda eğitime ara verilmesine neden oldu, hem de üniversite sınavına hazırlananları olumsuz etkiledi. Milli Eğitim Bakanlığı, bu etkiyi azaltmak için yaklaşık 10 bin lise son sınıf öğrencisinin Türkiye'nin farklı illerindeki okullarda eğitimlerini sürdürmelerini sağladı.

    Van'da kalan lise son sınıf öğrencileri ve lise mezunu gençler ise aileleriyle kaldıkları çadırlarda, ''hayalini kurdukları mesleği yapabilmek'' için Lisans Yerleştirme Sınavları'na hazırlanıyorlar.

    Depremde evleri ağır hasar gördüğü için ailesiyle birlikte Mehmetçik Çadır Kenti'nde kalan lise son sınıf öğrencisi Selime Alıcı, küçük bir çadırda 8 kişi kaldıklarını bildirdi. Hayatının ve hayallerinin dönüm noktası olan üniversite sınavlarına çadırda hazırlanmasının zorluğuna işaret eden Alıcı, şöyle konuştu:

    ''Depremden sonra 1 ay kadar hiç çalışamadım. Evimiz ağır hasarlı olduğu için bütün hazırlık kitaplarım evde kaldı ve korkudan girip alamadım. Şimdi kaynak sıkıntısı çekiyorum. Kıt imkanlarla sınavlara hazırlanmaya çalışıyorum. Çadır kentte kurulan etüt merkezi yoğunluktan dolayı çok yararlanamıyorum. Zaten 2 aydan fazla okullarımız kapalıydı. Konularda çok geri düştük. Zaman kaybımız çok oldu. Konuları telafi etmek ve açığımı kapatmak için hazırlık kitaplarına ihtiyacım var.''

    Hemşire olmak istediğini ifade eden Alıcı, yaşadığı tüm olumsuzluk ve moral bozukluğuna rağmen ümidini hiç kaybetmediğini kaydetti.

    Depremden önce sınavlara daha iyi hazırlanması için özel bir dershaneye gittiğini ifade eden lise mezunu Ercan Diler ise, depremden sonra dershane binasının hasar gördüğünü kaydetti.

    Evlerinin de depremde hasar gördüğünü, bu nedenle de yaptıkları derme çatma bir barakada ailesiyle yaşadığını anlatan Diler, şunları kaydetti:

    ''Hala depremin şokunu ve stresini üzerimden atamadım. Depremden sonra uzun bir süre hiç ders çalışamadım. Yaklaşık 1 aydır kaldığım yerde devam ediyorum ama verimli olmuyor. Daha önce evimizde kendime ait çalışma odam vardı. Dershanenin büyük katkısı oluyordu. Şimdi 11 kişi bu küçük barakada kalıyoruz. Bu kalabalık ortamda ne kadar çalışabilirim ki. Konularda çok geride kaldım .Elimden geleni yapacağım ama ne kadar başarabileceğimi bilmiyorum.''

    -''Bu benim son şansım, kazanmak zorundayım''

    Ailesi merkeze bağlı Gülsünler köyünde oturan lise mezunu İlknur Tekin ise, özel bir dershanede üniversite sınavına hazırlandığını bildirdi. Her gün köye gidiş geliş yapamadığı için bir akrabasının çadırında kaldığını ifade eden Tekin, şunları kaydetti:

    ''Depremden sonra iki ay boyunca okullar gibi dershaneler de kapanmıştı. Yaşadığımız deprem sebebiyle sure zarfında hiç ders çalışamadım. Bu ay başında dershanenin açılmasıyla Van'a gelip derslerime kaldığım yerden devam etmeye başladım. Burada kuzenimin çadırında kalarak, zor da olsa derslerime devam ediyorum. Konularda çok geride kaldım ama yetişmek zorundayım. Bunun için daha çok çalışmam gerekiyor. Ailem köyde oturuyor ve bu benim son şansım. Bu yıl kazanmak zorundayım.''

    Depremden sonra hazırlık kitapları bulmakta zorluk çektiklerini ifade eden Tekin, dershanenin verdiği kaynak kitapların yetersiz kaldığını söyledi.




    Çadırlarda, ´üniversite sınavı´ hazırlığı Yorumları