Özcan, başörtü ve katsayı engeli yorumu   Konuyu açan: Saatci   İlk Mesaj: 01-21-2012 (15:55)   Son Mesaj: 01-21-2012 (15:55)    Cevap: 0    Gösterim: 441  

    01-21-2012

    Özcan, başörtü ve katsayı engeli yorumu

    Özcan, başörtü ve katsayı engeli yorumu
    Özcan, başörtü ve katsayı engeli yorumu

    YÖK eski Başkanı Özcan, başörtüsü yasağı ve katsayı engelinin kaldırılmasıyla ilgili olarak konuştu. Özcan yasakçı anlayış için "Türkiye’nin bunca yıl katlanmış olması anlaşılır bir durum değil” dedi.

    Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, başörtüsü yasağı ve katsayı engelinin kaldırılmasıyla ilgili olarak, "Özgürlükleri kısıtlayıcı, insan hak ve özgürlükleriyle bağdaşmayan bu çağdışı uygulamalara Türkiye"nin bunca yıl katlanmış olması anlaşılır bir durum değil" dedi.

    Memur-Sen, YÖK eski Başkanı Prof. Dr. Özcan'ı konfederasyon genel merkezinde misafir ederek, çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Genel Başkan Ahmet Gündoğdu, Yusuf Ziya Özcan'ın unutulmayacak hizmetlere imza attığını belirterek, teşekkürü bir borç olarak gördüklerini kaydetti.

    Memur-Sen Genel Merkezi"ndeki programda konuşan Prof. Dr. Özcan ise, en büyük hizmetlerinin üniversitelerdeki kontenjanları artırmak olduğunu söyledi. Mevlana ve Farabi projeleriyle yurt içi ve yurt dışı öğrenci ve akademisyen alış verişinin önünü açtıklarını kaydeden Özcan, "Bu çalışmaların sonucu, bir kaç yıl sonra yüksek öğretimde kalite ve standardın yükselmesi olarak karşımıza çıkacaktır. Kontenjan artışı ve üniversite sayısındaki artışla beraber rekabet ortamı ortaya çıkacak ve üniversiteler öğrenci arar konuma gelecektir" şeklinde konuştu. Başörtüsü yasağının kaldırılması ve katsayı engelinin kaldırılmasıyla ilgili olarak da konuşan Özcan, özgürlükleri kısıtlayıcı, insan hak ve özgürlükleriyle bağdaşmayan "bu çağdışı uygulamalara Türkiye"nin bunca yıl katlanmış olmasının" da anlaşılır bir durum olmadığını kaydetti.

    -"LİSEDEKİ OKUL VE BÖLÜMÜNE BAKARAK BİR ÖĞRENCİNİN GELECEĞİNE İPOTEK KOYMAK ANLAMSIZDIR"-

    Prof. Dr. Özcan, birisinin geleceğini ilgilendiren kararın bir başkası tarafından alınmasının ilkel bir durum olduğuna işaret ederek, "Lisedeki okul ve bölümüne bakarak bir öğrencinin geleceğine ipotek koymak anlamsızdır. Belki kazandığı bölümü okurken, kursa gidecek, kendini geliştirecek ve bir başka bölüme kaydolacaktır. Bütün bunların önünün kesilmesi doğru bir yaklaşım değildir" dedi.

    Üniversiteye girişle ilgili iki aşamalı sınav sistemi getirdiklerini de belirten Özcan, her öğrencinin okuduğu bölümle ilgili sorulara cevap vererek tabi tutulacağı bir sistemin ise gerçekleştiremediği projesi olarak kaldığını belirtti. Arapça yazı ve konuşmanın hiç olmadığı bir noktadan bütün ülkelerle diyalog kapısını açan bir açılım gerçekleştirdiklerini de belirten Prof. Dr. Özcan, "Batı üniversiteleri ihracatlarının dörtte birini eğitimden kazanmıştır. Bizim de bu seviyeye ulaşmamız gerekir. Bu noktadan hareketle bütün dillere ve ülkelere kapısı açık bir sistemde çalışmalıyız" diye konuştu.

    -"KATSAYI UYGULAMASINDAN GERİ DÖNÜŞ OLACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM"-

    Katsayı uygulamasının tekrar yargıya taşındığı yönündeki soruyu cevaplandıran Prof. Dr. Özcan, bu karardan dönüş olacağını zannetmediğini, artık Türkiye"nin özgürlükler bakımından epey bir yol aldığını belirtti. 30 yaş üstüne üniversiteye sınavsız girişle ilgili soruyu da cevaplandıran Özcan, "Benim bunu gerçekleştirmeye zamanım yetmedi. Uygulama, ek kontenjan ve vakıf üniversiteleri yoluyla hayata geçirilebilir. YÖK"te halen bu düşünceyi savunanların varlığını da belirtmek isterim" şeklinde konuştu.

    -"BİRÇOK RİSKİ GÖZE ALARAK YAPILAN BU HİZMETLER UNUTULMAYACAK"-

    Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ise konuşmasında Yusuf Ziya Özcan'ın unutulmayacak hizmetlere imza attığını belirterek, "Değerler sendikacılığı yaparken, bazen kendimize soruyoruz; "Acaba değerlerimize vefasızlık yapıyor muyuz?" diye. Necip Fazıl"ları, Akif İnan"ları, Mehmet Akif Ersoy"ları hep aramızdan ayrıldıktan sonra anlamaya çalıştık. Değerlerini o zaman fark ettik. Hayattayken de bu kişilere değer verdiğimizi, hizmetlerini takdirle karşıladığımızı söylememiz gerekirdi. Bu noktadan hareketle eskimez YÖK Başkanımız Sayın Yusuf Ziya Özcan"ı misafir ederek bu teşekkürümüzü bildirmek istedik" dedi.

    Milletin üniversitesini oluşturmak için "gece gündüz çalışan ve orkestra şefliği yapan" Özcan"ın milletin gönlünde taht kurduğunu belirten Gündoğdu, birçok riski göze alarak yapılan bu hizmetlerin unutulmayacağını kaydetti. Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, hizmetlerinden dolayı, Özcan"a ebru bir tablo hediye etti. Yusuf Ziya Özcan, Memur-Sen ailesinden kendisine verilen ilk hediyenin bu olmadığını belirterek, görev yaptığı süre içinde güçlü bir camianın desteğini her zaman arkasında hissetmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

    ANKA




    Özcan, başörtü ve katsayı engeli yorumu Yorumları