Dinçer: 150 bin öğretmene ihtiyaç var!   Konuyu açan: alptraum   İlk Mesaj: 11-24-2011 (20:13)   Son Mesaj: 11-24-2011 (20:13)    Cevap: 0    Gösterim: 799  

    11-24-2011

    Dinçer: 150 bin öğretmene ihtiyaç var!

    Dinçer: 150 bin öğretmene ihtiyaç var!
    Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bugün yaklaşık 150 bin civarında öğretmene ihtiyaçları olduğunu, ancak dışarıda 264 bin öğretmenin atama beklediğini söyledi.

    TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Sadık Yakut Başkanlığında toplandı. Öğretmenler Günü nedeniyle bir konuşma yapan Yakut, milletin ahlaki ve kültürel yönden güçlü, medeniyet bakımında gelişmiş, küresel rekabette başarılı olmasının yolunun, öğretmenlerin üstün çalışmalarına bağlı olduğunu söyledi. Yakut, ''Aklın ve bilimin öncülüğünde akademik ve sosyal yönden donanımlı bireyler yetiştiren, kişilik hamurumuza biçim vererek dünyayı kavramamızı sağlayan, özgürlüğü bağımsızlığı, ulusal egemenliği, cumhuriyeti ve demokrasiyi koruyan öğretmenlerimize borcumuz büyüktür'' diye konuştu.

    Yakut, gündeme geçmeden önce 3 milletvekiline gündem dışı söz verdi.

    AK Parti Elazığ Milletvekili Şuay Alpay, Van depreminde 75 öğretmenin öğrencilerine doyamadan, genç yaşata hayata veda ettiklerini belirterek, 'Acımız büyük, mahzun ve kederliyiz' dedi. Türkiye değişim sürecinden geçerken en büyük fedakarlığı öğretmenlerin yaptığına işaret eden Alpay, bu nedenle öğretmenlere gösterilecek vefanın herkesin kendi geleceği ile ilgili olduğunu kaydetti.

    MHP Ankara Milletvekili Zuhal Topçu, her Öğretmenler Günü'nde vaatlerin birbirini izlediğini, ancak eğitimle ilgili sorunlarda da öğretmenlerin hedef gösterildiğini söyledi.

    Milli Eğitim Bakanlarının, öğretmenlerin gelişime değişime kapalı olduklarını sıklıkla dile getirdiklerini savunan Topcu, ''Toplum gözünden öğretmenler hedef gösterilmektedir'' dedi.

    CHP Bursa Milletvekili Turhan Tayan, öğretmenliğin, sorumluluğu yüksek ve onurlu bir meslek olduğunu, ancak bu denli önemli mesleğin mensuplarına hak ettikleri sosyal ve ekonomik imkanların verilmediğini ifade etti. Tayan, 'Atama bekleyen öğretmenler itilip kakılıyor, seçimlerde onlar için verilen sözler unutuluyor'' diye konuştu.

    -''Teknolojiye dayalı hasar tespiti yapacağız''

    Gündem dışı konuşmaları yanıtlamak üzere Hükümet adına söz alan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, bu yıl Öğretmenler Günü'ne buruk bir yapıyla girdiklerini, Van'da hayatını kaybeden öğretmenlerin derin bir acı bıraktığını ifade etti.

    Hayatını kaybeden öğretmenlerle ilgili Milli Eğitim Bakanlığının yaptığı yardımların yanında hukuki düzenlemeler konusunda da çalışmalar yapıldığını anlatan Dinçer, yaralı öğretmenler için de her türlü tedavi imkanı sağlandığını dile getirdi. Dinçer, depremden yaralı olarak kurtulan öğretmenlere kendi istedikleri yerlerde görev yapmalarına imkan sağladıklarını bildirdi.

    Van depreminin herkesin üzerinde ciddi bir etki bıraktığına işaret eden Dinçer, kentte hayatın normale dönmesini kolaylaştırmak için en kısa sürede eğitime başlamayı arzu ettiklerini söyledi. İkinci depremin birinci depremden daha yıkıcı olduğunu belirten Dinçer, 44 okulun kullanılamaz hale geldiğini ifade etti. Van'da toplam 1018 okul olduğunu, bunlardan yalnız 44'ünün kullanılamayacağını belirten Dinçer, diğer okullar için teknik incelemelerin tamamlandığını ancak artçı sarsıntıların devam ettiğini söyledi. Dinçer, bu nedenle binaların daha ayrıntılı şekilde analizlerinin yapılması için teknolojiye dayalı hasar tespiti yapmayı planladıklarını, bu çalışmayı 5 Aralık tarihine kadar tamamlamayı düşündüklerini dile getirdi. Bakan Dinçer ayrıca, Van'da 10'ar derslikli 2 prefabrik okul ile 80 kışlık çadır dersliklerin hazırlandığını belirtti.

    Dinçer, özellikle 8 ve 12. sınıfta eğitim gören öğrencilerin talep etmeleri halinde istedikleri illerde pansiyonlara yerleştirilerek eğitimlerini sürdürmelerine olanak tanınacağını bildirdi.

    -İsimleri 'Milli Piyango' okullarında yaşatılacak

    Görev başında hayatını kaybeden öğretmenlerin hatıralarının yaşatılacağını, onların unutulmasının mümkün olmadığını belirten Dinçer, bu yönde gelen bütün teklifleri değerlendirdiklerini söyledi.

    Şimdiye kadar görev başında hayatını kaybeden öğretmenlerin isimlerinin çeşitli okullarda yaşatıldığını anlatan Dinçer, Van'da yaşamını kaybeden öğretmenlerin isimlerinin de kendi okullarında yaşatılacağını söyledi. Dinçer, bunun yanında Milli Piyango İdaresinin, kendi yaptırdığı okullarının isimlerini, Van'da yaşamını yitiren öğretmenlerin isimleri ile değiştireceğini bildirdi. Milli Piyango İdaresinin okul yaparak Milli Eğitim Bakanlığına hediye ettiğini belirten Dinçer, bu şekilde 43 okul ve 15 pansiyon bulunduğunu belirtti.

    Bakan Dinçer, öğretmenlerin içinde bulunduğu sorunları tek tek ele almak yerine, bütünlük içinde ele almayı tercih ettiklerini söyledi.

    İlk defa öğretmene odaklanmış bir strateji çalıştayı hazırlandığını ve bu kapsamdaki ilk toplantının Antalya'da yapıldığını anımsatan Dinçer, söz konusu toplantıya ilgili tüm kesimleri davet etiklerini belirtti. Dinçer, toplantıda öğretmenlerin eğitim süreçleri, atamaları, stajları, oryantasyonları gibi farklı konuların ele alındığını ifade etti.

    -Atama bekleyen öğretmenler-

    Milli eğitimde sık sık değişiklik yapıldığına ilişkin eleştirilere yanıt veren Dinçer, dünyanın sürekli geliştiğini, yeni öğrenme teknikleri ortaya çıktığını, kendilerinin de bu değişime ve gelişime ayak uydurmaya çalıştıklarını ifade etti.

    Atama bekleyen öğretmenlere değinen Dinçer, şöyle devam etti:

    ''Bakanlığın bu yıl itibariyle toplam kadrolu 662 bin öğretmeni bulunuyor. 60 bin civarında da ücretli öğretmen var. Toplam 722 bin öğretmenle eğitimimizi aksatmadan sürdürmeye çalışıyoruz. Eğitim ve fen edebiyat fakültelerinden mezun olmuş ve öğretmen olma vasfını kazanmış 264 bin öğretmen bulunmakta.

    Şu anda 60 bin ücretli öğretmenimiz var ama dışarıda kadro bekleyen öğrenci sayısı 264 bindir. Sadece eğitim fakültelerinden her yıl 44 bine yakın öğrenci mezun oluyor. 2011 yılında 44 binden fazla öğrencimiz öğretmen olmak için eğitimlerini tamamlamışlardır. Fen edebiyat fakülteleri, ilahiyat fakülteleri, spor ve eğitimle ilgili diğer mezunlarla birlikte yıllık olarak 73 bin, öğretmen olabilecek insanımız mevcut. Milli Eğitim Bakanlığının hedefleri göz önünde bulundurulduğunda, bizim toplam öğretmen ihtiyacımız 126 bin civarına çıkmaktadır. Yani bizim bugün yaklaşık 150 bin civarında öğretmene maksimum ihtiyacımız var. Dışarıda atama bekleyen öğretmen sayısı ise 264 bin. Bu nedenle daha bütüncül bir perspektif geliştirilmeli. Eğitim fakültelerinin kontenjanların, öğretmen ihtiyacı ve öğretmen yetiştirilmesi ile ilgili düzenlemelerin yeniden gözden geçirilmesi ile ilgili kapsamlı bir çalışmaya ihtiyacımız var.''

    -Görevlendirme talepleri-

    Yalnızca öğretmenlerle ilgili sorunların üzerinde durarak eğitimdeki sıkıntıların giderilemeyeceğini anlatan Dinçer, şunları söyledi :

    ''Az önce çocuğundan, ailesinde ayrı kalan öğretmenleri dile getirdiler. Ben Türkiye'ye soruyorum: Çocuklarınızın her yıl bir öğretmen değiştirmesini, her yıl yeni öğretmenle yüz yüze gelmesini ister misiniz? Bu sorun eğitim sisteminin kalitesi ve çocuklarımızın pedagojik yapısı açından önemlidir. Çocuklarınızın alıştığı bir sınıf öğretmeninin bir kaç ay sonra başka bir yere gönderilmesini ister misiniz?

    Eğitim başladığı halde öğretmeni başka bir yere gönderdiğimizde, ücretli öğretmen statüsünde bazı PKK yanlısı insanların sınıflara girmesini arzu eder misiniz? Eğitim sistemi ve öğretmen meselesi ile ilgili konuları gündeme getirirken hep beraber dikkatli olmalı ve sorunlara ortak çözüm için el birliği yapmalıyız.''

    Öğretmenlerin pek çoğunun değişik alanlarda görevlendirme talep ettiğini belirten Dinçer, ''Bugün Milli Eğitim Bakanlığında 70 bine yakın öğretmenin kendi kadrosunda görev yapmıyorsa, sürekli olarak görevlendirmeyle ilgili taleplerin eğitimin niteliğini bozma konusunda ne kadar etkili olduğunu tahmin etmeyi size bırakıyorum' diye konuştu.




    Dinçer: 150 bin öğretmene ihtiyaç var! Yorumları