'Rakamlarla 28 Åžubat MaÄŸdurları' Raporu   Konuyu açan: Küba   Ä°lk Mesaj: 09-12-2013 (16:27)   Son Mesaj: 09-12-2013 (16:27)    Cevap: 0    Gösterim: 793  

    09-12-2013

    'Rakamlarla 28 Şubat Mağdurları' Raporu

    'Rakamlarla 28 Şubat Mağdurları' Raporu
    'Rakamlarla 28 Şubat Mağdurları' Raporu

    Eğitim-Bir-Sen, on binlerce kişiyi mağdur eden, ekonomiye verdiği milyarlarca dolarlık zararla demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen 28 Şubat süreci mağdurlarıyla ilgili bir çalışma başlattı.

    Eğitim-Bir-Sen, on binlerce kişiyi mağdur eden, ekonomiye verdiği milyarlarca dolarlık zararla demokrasi tarihine kara bir leke olarak geçen 28 Şubat süreci mağdurlarıyla ilgili bir çalışma başlattı. Daha önce düzenlediği hatıra yarışmasıyla darbelerin, baskıların yaşattığı mağduriyetleri 'Karanlık Dönemler ve Ödenmiş Bedeller' adıyla üç cilt halinde kitaplaştıran Eğitim-Bir-Sen, şimdi de 'Rakamlarla 28 Şubat Mağdurları' raporu için kurum ve kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunmaya başladı.

    Dönemin aktörlerinin yargı önüne çıkarıldığı bir süreçte, hâlâ mağdurların sayısı konusunda somut bir verinin bulunmaması, aradan 16 yıl geçmesine rağmen bu konuda kaç kişinin mağduriyet yaşadığının ortaya çıkarılamaması, darbecilerin neden olduğu dramların boyutlarının görülmesini de güçleştiriyor.

    Bu konudaki eksikliÄŸi gidermek üzere harekete geçen EÄŸitim-Bir-Sen Kadınlar Komisyonu, ‘Rakamlarla 28 Åžubat MaÄŸdurları' raporu için baÅŸta Milli EÄŸitim Bakanlığı olmak üzere, bütün kurum ve kuruluÅŸlara yazılı müracaatta bulunarak, mezkûr dönemde kaç kiÅŸinin maÄŸdur edildiÄŸini ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Hazırlanacak rapor, darbenin 17. yıl dönümü olan 28 Åžubat 2014'te kamuoyuna açıklanacak.

    Çalışmaya ilişkin bir açıklama yapan Eğitim-Bir-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Safiye Özdemir, 28 Şubat sürecinde binlerce öğrenci, öğretmen, polis, mühendis, asker, doktor ve hemşirenin hukuk dışı yargılamalar ve baskılarla işten çıkarıldığını, istifaya zorlandığını, göreve başlatılmadığını ya da zorla emekli edildiğini ifade etti. Özdemir, şunları söyledi:

    ?Bu antidemokratik ve hukuksuz uygulamalardan nasibini alan memurların bir kısmı ise stajyerliği kalkmamış yahut özellikle kaldırılmamış kamu görevlilerinden oluşmaktadır. Bunun yanında, binlerce genç kızımız başörtüsü gerekçe gösterilerek okullarından atılmış, eğitim hakları ellerinden alınmıştır. Eğitim hakkından mahrum edilen bu genç kızlarımız adeta hayata küstürülerek köylerine, kasabalarına geri gönderilmiştir. Eğitim-Bir-Sen Kadınlar Komisyonu olarak, o dönemde hukuk dışı yöntem ve dayatmalarla haklarında açılmış soruşturma ve yürütülmüş yargılamalar neticesinde mağdur edilen ve mağduriyetleri hâlâ sürmekte olan herkesin bu sürece müdahil olmasını ve ses vermesini istiyor ve bekliyoruz. Dönemin mağdurlarından gelecek verilerle yapacağımız bu çalışmanın birçok faydası olacak. 28 Şubat kararlarıyla okuma ve çalışma hakları ellerinden alınanların sayısının tam olarak bilinememesi, darbecilerin yol açtığı bu durumun vahim boyutlarının görülmesini de güçleştirmektedir. Bu konuda somut verilerle konuşmak artık bir gerekliliktir ve bir veri toplama çalışmasının acilen yapılmasının zorunluluğu ortadadır. İstatistiklere dayanan böyle bir çalışma, hem ulusal hem de uluslararası arenada haklılığımızın belgesi olarak elimizi güçlendirecektir. Bizler, bu hukuk dışı süreçte mağdur edilen herkesi, yaşadıkları mağduriyeti konu alan bir öz geçmiş ve iletişim bilgileriyle bize ulaşmaya davet ediyoruz. Siz, eşiniz, kardeşiniz ya da bir tanıdık veya yakınınız, kim olursa olsun, hangi haksızlığa uğradıysanız, bize ulaşın ki sesimiz daha gür çıksın ve haklılığımızı herkese daha iyi duyurabilelim.?

    Â*

    Kaynak: CÄ°HAN





    'Rakamlarla 28 Şubat Mağdurları' Raporu Yorumları