YÖK, 28 Şubat'ın denklik ayıbını kaldırdı   Konuyu açan: Dostane   İlk Mesaj: 08-08-2013 (12:42)   Son Mesaj: 08-08-2013 (12:42)    Cevap: 0    Gösterim: 544  

    08-08-2013

    YÖK, 28 Şubat'ın denklik ayıbını kaldırdı

    YÖK, 28 Şubat'ın denklik ayıbını kaldırdı
    YÖK, 28 Şubat'ın denklik ayıbını kaldırdı

    Mısır'daki El Ezher Üniversitesi başta olmak üzere 28 Şubat sürecinde denkliği kabul edilmeyen İslam üniversiteleri ile Kuzey Irak'ta Kürtçe eğitim veren üniversitelerin denkliği YÖK tarafından kabul edildi.

    Mısır'daki El Ezher Üniversitesi başta olmak üzere 28 Şubat sürecinde denkliği kabul edilmeyen İslam üniversiteleri ile Kuzey Irak'ta Kürtçe eğitim veren üniversitelerin denkliği YÖK tarafından kabul edildi. YÖK, 28 Şubat mağdurlarının yaralarını sarıyor. 28 Şubat döneminde denkliği kabul edilmeyen, başta Mısır'daki El Ezher gibi çok sayıda İslam Üniversitesi Türkiye tarafından tanındı. Çözüm süreci kapsamında da denklik yelpazesini genişleten YÖK, diplomasında "Kürdistan" ifadesinin yer aldığı üniversiteleri de resmen tanıdığını ilan etti.

    YÖK, denkliği kabul edilen üniversitelerin listesini internet sitesinde ilan etti.

    DİPLOMALARI TANINMIYORDU

    Prof. Dr. Kemal Gürüz'ün YÖK Başkanlığı'nı yürüttüğü 28 Şubat sürecinde, Mısır, Pakistan, İran ve Malezya başta olmak üzere bir çok İslam ülkesindeki üniversiteden mezun olanların diplomaları denklik gerekçesiyle reddedilmişti.

    28 Şubat öncesi söz konusu üniversitelerden mezun olan ve denklikleri kabul edilerek Türkiye'de öğretmenlik ve benzeri görevlerde bulunanların denklikleri de iptal edilmiş ve mağdurlar yaratılmıştı.
    YÖK'ün ilan ettiği listelere göre başta El Ezher olmak üzere islam ülkelerindeki üniversitelerin mezunlarına diploma denkliği verileceği açıklanmış oldu.

    'ÇÖZÜM'E DİPLOMALI KATKI

    YÖK'ün tanıdığını ilan ettiği üniversiteler arasında Kuzey Irak'taki üniversiteler de dikkat çekti. Bu kapsamda, önceleri bölgedeki üniversitelerden yalnızca Bağdat Üniversitesi diplomalarına denklik hakkı tanınırken, "Saddam Üniversitesi" olarak da bilinen "Al Nahrainî üniversitesi de listeye alındı. Irak'taki Al Radidain, Bağdat Teknik, Kerkük Teknik, Musul Teknik, Duhok, Musul, Tikrit, İslam Üniversitesi, Kerkük, Salahaddin, ve Hawler Medical Üniversiteleri de tanınan üniversiteler arasında yer aldı. Kürt bölgesindeki Salahaddin, Duhok ve Hawler Medical Üniversiteleri, Barzani'nin Türkiye'den giden öğrencilere 45 dolar tutarında burs vermesiyle gündeme gelmişti. Kuzey Irak'taki söz konusu bu üniversiteler, diplomalarında "Kürdistan" ifadesi yer aldığı için Türkiye tarafından şimdiye kadar tanınmıyordu.

    YETMEZ AMA EVET

    YÖK'ün kararı El Ehzer'in Türk mezunlarını mutlu etti. AKŞAM'a konuşan El Ezher Mezunları ve Mensupları Derneği (EZDER) Genel Başkanı Ali Yücel, Türkiye'deki üniversitelerden ders tamamlama koşuluyla El Ezher diplomalarına denklik verildiğini belirterek, "YÖK'ün kararı sevindirici. Ancak 28 Şubat sürecinde yaşanan mağduriyetler tam olarak giderilebilmiş değil. Çok sayıda mezun mağdur" dedi.

    GURBETÇİ ÖĞRENCİYE HARÇ MÜJDESİ

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, gurbetçi öğrencilere "harç müjdesi" verdi. Bozdağ Twitter'dan yaptığı açıklamada, Bakanlar Kurulu'nun, mavi kartlılar, orta öğretimini yurt dışında bitirip Türkiye'de üniversite okuyandan öğrenim harcı alınmamasını kararlaştırdığını bildirdi. Bozdağ konuya ilişkin mesajında, "Yüksek öğrenim harcının kaldırılması, mavi kartlılar ile yurt dışından üniversite okumak için gelecek vatandaşlarımıza hayırlı olsun" dedi.

    Kaynak: akşam





    YÖK, 28 Şubat'ın denklik ayıbını kaldırdı Yorumları