İmam hatip ve meslek liselerinde yenilikler   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 08-01-2013 (13:29)   Son Mesaj: 08-01-2013 (13:29)    Cevap: 0    Gösterim: 552  

    08-01-2013

    İmam hatip ve meslek liselerinde yenilikler

    İmam hatip ve meslek liselerinde yenilikler
    İmam hatip ve meslek liselerinde yenilikler

    MEB, imam hatip ve meslek liselerinde bir dizi yeniliğe imza attı. Fen liseleri ile eşit statüye getirilen okullarda, her öğrencinin alanında uzmanlaşmasına imkan sağlanacak. Yurtdışında staj yapma imkanı sunulacak.

    MEB, imam hatip ve meslek liselerinde bir dizi yeniliğe imza attı. Fen liseleri ile eşit statüye getirilen okullarda, her öğrencinin alanında uzmanlaşmasına imkan sağlanacak. Yurtdışında staj yapma imkanı sunulacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), eğitimde 4+4+4 sisteminden sonraki en büyük değişikliği liselerde yaptı. Yeni sistemle düz liseleri Anadolu liselerine çeviren bakanlık son olarak meslek liseleri veya imam hatiplerde yeni adımlar attı. Bu yıl 574 bin öğrencinin gideceği meslek liselerinde başlatılan çalışmanın detayları şöyle sıralandı: İmam hatip ile mesleki ve teknik okullarda eğitim kalitesi artırılıyor. Okullar fen lisesi statüsünde eğitim veren ve öğrencinin alanında uzmanlaşmasını sağlayan kurumlar haline getiriliyor.

    Şehir sanayisine uygun bölüm

    Mesleki ve teknik okullarda bölümler, bulundukları illerin sanayisinin ihtiyacına göre belirleniyor. 81 ilin İl Milli Eğitim Müdürleri sanayicilerle sürekli irtibat halinde olarak hangi alanda ne kadar ara elemana ihtiyaç duyulduğu konusundaki verileri topluyor ve kontenjanlar buna göre belirleniyor. Yeni okul binaları da ilin organize sanayi bölgelerinin yakınlarında yapılıyor.

    Öğrenci başına bin TL teşvik

    Devlet, meslek okulu kuran işadamını teşvik edecek. Bu işadamlarına öğrenci başına yaklaşık bin TL para verilecek. Eğitim maliyetinin de bir bölümünü devlet karşılayacak. İş kurmak isteyen mezun öğrencinin kredi ile desteklenmesine imkân tanıyacak düzenlemelere gidilecek. Yurtdışı stajları ile yabancı dil eğitimi desteklenecek.

    Üniversite sınavında 20 puan avantajı

    Mesleki ve teknik liselerde ve imam hatip liselerinde okuyan öğrencilerin üniversite seçiminde kendi alanlarına ilişkin tercih yapmaları durumunda eklenen artı puanın katsayısı 0.04 ile çarpılıyor. Buna göre meslek lisesi kökenli adaylar kendi alanlarında tercih yaparken yeni düzenlemeye göre kendi puanlarının üzerine ek 20 puan daha alıyor. Örneğin meslek lisesinde makine bölümünde okuyan öğrenci üniversitede makine mühendisliğini seçtiğinde sınav puanına ek 20 puan verilecek. Öğrenciler katsayı uygulamasının kaldırılmasıyla birlikte üniversitede eğitim aldığı alan dışında da bölüm seçebiliyorlar. Mesela mesleki ve teknik lisesinde bilgisayar bölümü okuyan öğrenci, puanı tutması halinde, hukuk veya tıp bölümlerini tercih edebiliyor. Ancak öğrenci bu bölümleri tercih ederken puanlarının üzerine ek puan verilmiyor. Öte yandan mesleki liselerinden mezun öğrenciler, bitirdikleri programın devamı niteliğinde önlisans yükseköğretim programlarına sınavsız olarak yerleştirilebiliyor.

    Kaynak: Star gazetesi





    İmam hatip ve meslek liselerinde yenilikler Yorumları