Osmanlı medresesinin 72 yıl sonraki ilk mezunları   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 05-26-2013 (12:27)   Son Mesaj: 05-26-2013 (12:27)    Cevap: 0    Gösterim: 453  

    05-26-2013

    Osmanlı medresesinin 72 yıl sonraki ilk mezunları

    Osmanlı medresesinin 72 yıl sonraki ilk mezunları
    Osmanlı medresesinin 72 yıl sonraki ilk mezunları

    Sırbistan'ın güneybatısında, Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesinin Priyepolye şehrindeki Bakiye Hanım Kız Medresesi (İmam Hatip Lisesi), 72 yıl aradan sonra ilk mezunlarını verdi.

    Sırbistan'ın güneybatısında, Boşnak nüfusun yoğun olarak yaşadığı Sancak bölgesinin Priyepolye şehrindeki Bakiye Hanım Kız Medresesi (İmam Hatip Lisesi), 72 yıl aradan sonra ilk mezunlarını verdi. Osmanlı padişahlarından 2. Abdülhamid'in annesi Tir-i Müjgan Sultan'ın yardımlarıyla 1863 yılında inşa ettirilen ancak 1941 yılında dönemin Yugoslavya Ordusu tarafından kapatıldıktan sonra bazı Türk vakıflarının katkılarıyla 2009 yılında yeniden eğitime başlayan medreseden, 72 yıl aranın ardından 10 kız öğrenci mezun oldu.

    Priyepolye Kültür Merkezi'nde düzenlenen mezuniyet törenine, Türkiye, Bosna Hersek, Sırbistan ve Makedonya'dan çok sayıda davetlinin yanı sıra Sırbistan İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı) temsilcileri katıldı.

    Bakiye Hanım Medresesi'nden mezun olan kız öğrencilerin şehir meydanında yürüyüşüyle başlayan mezuniyet programı kapsamında, Kur'an okundu ve ilahi konseri düzenlendi.

    Sırbistan İslam Birliği Başkanı Adem Zilkiç, medreselerin dini, manevi, kültürel ve milli kimliğin korunması açısından önemli kurumlar olduklarını ve bu kurumların varlığını devam ettirmesi gerektiğini söyledi.

    Priyepolye Başimamı Nadir Datsiç de medresenin tarihi ile ilgili bilgi verdi ve medreseye katkı sağlayan vakıfların temsilcilerine ve eski TBMM Milletvekili Hüseyin Kansu'ya teşekkür etti.

    Kansu, medresenin yeniden faaliyete geçmesinden dolayı mutluluk duyduğunu belirterek, "Gençler bizim geleceğimiz. Onlar için ne yapsak, azdır" dedi.

    Medreseden mezun olan kız öğrencilerden 3'ünün Uluslararası Saraybosna Üniversitesi'nde, 7'sinin de İstanbul Prof. Dr. Sabahattin Zaim Üniversitesi'nde eğitimlerine devam edeceğini ifade eden Kansu, "Bu öğrenciler mühendis, doktor ya da İslam bilimci olacaklar. Eğitimlerini tamamladıktan sonra Priyepolye'ye dönerek halklarına hizmet edecekler. Medreseye önem veriyoruz, çünkü buradan mezun olan kızlarımız gelecekte güzel nesiller yetiştirecek. Bizim asıl amacımız da bu" diye konuştu.

    Konuşmaların ardından mezunlara çeşitli hediyeler verildi.

    Kaynak: AA





    Osmanlı medresesinin 72 yıl sonraki ilk mezunları Yorumları