Bozdağ, Konya'da yeni üniversite müjdesi verdi   Konuyu açan: Küba   İlk Mesaj: 05-18-2013 (12:31)   Son Mesaj: 05-18-2013 (12:31)    Cevap: 0    Gösterim: 353  

    05-18-2013

    Bozdağ, Konya'da yeni üniversite müjdesi verdi

    Bozdağ, Konya'da yeni üniversite müjdesi verdi
    Bozdağ, Konya'da yeni üniversite müjdesi verdi

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "İstanbul'da Türkiye Uluslararası Bilim Teknoloji ve İslam Üniversitesi adında uluslararası bir üniversite kurma kararı aldık ve bunun kanun tasarısı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı" dedi.

    Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, "İstanbul'da Türkiye Uluslararası Bilim Teknoloji ve İslam Üniversitesi adında uluslararası bir üniversite kurma kararı aldık ve bunun kanun tasarısı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı" dedi. Bozdağ, Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) tarafından, Kültürpark'ta düzenlenen 6. Uluslararası Öğrenci Buluşması'na katıldı.

    Türkiye'nin uluslararası öğrenciler bakımından çekim merkezi haline geldiğini ifade eden Bozdağ, yabancı öğrencilerin ülkeleriyle Türkiye arasında gönül köprüsü oluşturma imkanı bulacaklarını söyledi.

    Dünyanın başka ülkelerinde, uluslararası öğrencilerden çok fazla para alındığını vurgulayan Bozdağ, "Türkiye'nin aldığı paraya baktığımız zaman, rakamın oldukça düşük olduğunu görüyoruz. Türkiye, burs kapsamında uluslararası öğrenci okutan ülkelerin başında geliyor. Türkiye'nin, uluslararası öğrenciler açısından kendi nam ve hesabına okuyanları da gözeten bir politikayı hayata geçirmesi gerekiyor" diye konuştu.

    Yeni kurulan üniversitelerle Konya'nın üniversiteler kenti olduğuna dikkati çeken Bozdağ, "Dün sadece Selçuk Üniversitesi varken, bugün başka devlet üniversiteleri ve özel üniversitelerle beraber Konya adeta üniversiteler şehrine döndü. Yeni bir vakıf üniversitesi de inşallah önümüzdeki hafta TBMM'de kanunlaşma imkanı bulacaktır" ifadelerini kullandı.

    Bozdağ, uluslararası öğrencilerin, harçların fazla olmasından şikayet ettiklerini belirterek, hükümet olarak harçlara sınırlama getirdiklerini anımsattı.

    Yabancı öğrencilerden 3 kattan fazla harç alanların olduğunu anlatan Bozdağ, şunları kaydetti:

    "Hükümet olarak sınır koyduk. Dedik ki; en fazla 3 kat alabilirler. Derdimiz; 'Türkiye'deki öğrencilerle aynı alsın' ama maalesef bizim üniversitemiz ne yaptı, tam 3 kat harç uygulama kararı aldı. Yani böylelikle bizim attığımız bu adım istenilen neticeyi vermedi. Ben inanıyorum ki; Konya'daki üniversiteler önümüzdeki yıl harçları belirlerken uluslararası öğrencilerin lehine düzenlemeler yaparlar."

    Bozdağ, Fransa ve İngiltere'de uluslararası öğrenci sayılarının yüz binlerle ifade edildiğini, Türkiye'de okumak isteyen yüz binlerce öğrencinin bulunduğunu, ancak üniversitelerin kontenjanlarının sınırlı olduğunu aktardı.

    Vakıf üniversiteleri ve devlet üniversitelerinin uluslararası öğrencilere daha fazla imkan tanımasını temenni ettiklerini dile getiren Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

    "İstanbul'da Türkiye Uluslararası Bilim Teknoloji ve İslam Üniversitesi adında uluslararası üniversite kurma kararı aldık ve bunun kanun tasarısı Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. İmzalar tamamlanır tamamlanmaz Meclis'e gidecek. Yasalaştıktan sonra da bu üniversitemizin öğrencisinin en az yüzde 50'si yabancı olacak. Böylelikle daha fazla uluslararası öğrenci okutabilme imkanı bulacağız."

    Konuşmasının ardından 6. Uluslararası Öğrenci Buluşması'nın açılışını yapan Bozdağ, ülkelere ait stantları gezdi.

    Kaynak: AA





    Bozdağ, Konya'da yeni üniversite müjdesi verdi Yorumları