Türkiye'ye yeni bir meslek geliyor   Konuyu açan: Güncelajans   Ä°lk Mesaj: 03-27-2013 (12:29)   Son Mesaj: 03-27-2013 (12:29)    Cevap: 0    Gösterim: 542  

    03-27-2013

    Türkiye'ye yeni bir meslek geliyor

    Türkiye'ye yeni bir meslek geliyor
    Türkiye'ye yeni bir meslek geliyor

    Antalya'da GQ solar enerji firması, Türkiye'nin ilk sertifikalı solar enerji montörlerini yetiştirmek üzere 1'i kadın 30 kursiyer ile mesleki eğitime başladı. Üç aylık kurs sonunda kursiyerlere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek. Sertifika ile isteyen kendi işyerini açabilecek isteyen Almanya'da staj ve iş imkanına sahip olabilecek.

    Antalya'da GQ solar enerji firması, Türkiye'nin ilk sertifikalı solar enerji montörlerini yetiÅŸtirmek üzere 1'i kadın 30 kursiyer ile mesleki eÄŸitime baÅŸladı. Üç aylık kurs sonunda kursiyerlere Milli EÄŸitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecek. Sertifika ile isteyen kendi iÅŸyerini açabilecek isteyen Almanya'da staj ve iÅŸ imkanına sahip olabilecek. Özel Kariyer Meslek ve Dil Kursu Kurucu Genel Müdürü AyÅŸe Özkan, 'MesleÄŸiniz ve iÅŸiniz güneÅŸ olsun' sloganıyla eÄŸitim hayatına 30 kursiyerin katılımıyla baÅŸladıklarını söyledi. Türkiye'de gelecek yüzyılın mesleÄŸini baÅŸlattıklarını belirten Özkan, şöyle konuÅŸtu: ?Teknoloji ilerledikçe enerji ihtiyacı artacaktır. Dolayısıyla biz bu ihtiyaca cevap vermek için yetiÅŸmiÅŸ iÅŸ gücü yetiÅŸtiriyoruz. Kursun, Milli EÄŸitim Bakanlığı'nın meslek olarak aldığı resmi ismi ile ‘GüneÅŸ Enerjisi Sistemlerinin Kurulum Bakım Onarım ve Ölçüm Teknikleri'dir. Biz kısaca adına ‘solar montörlük' diyoruz.Â*Kursiyerlerimize 10 günlük teorik eÄŸitimin ardından görsel ve uygulamalı eÄŸitim veriyoruz. Hiç elektrikten anlamayan bir kiÅŸiyi bile bu eÄŸitimi verebiliyoruz.?Â*

    Türkiye'nin bugün dışarıdan enerji ithal ettiÄŸini ifade eden Özkan, ÅŸunları söyledi: ?EÄŸer hızlı bir ÅŸekilde bu yayılım olursa beÅŸ yıl sonra Türkiye'nin dışarıdan enerji ihtiyacı olmayacaktır. Bu panelleri her yere döşediÄŸimizde masmavi camla kaplı her eve yetecektir üretilen enerji. ‘GüneÅŸ kapla Türkiye' isimli bir proje baÅŸlatmak istiyoruz. Ãœlkemizi güneÅŸ enerjisi tesisleri ile kaplamak istiyoruz.?Â*

    İŞ-KUR İLE ÇALIŞMALARIMIZ VAR

    Sistemi Almanya'dan getirdiklerini ifade eden Özkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Almanya'da yılda 900 saat güneşlenme süresi, Antalya'da ise dört katı 3600 saat güneşlenme süresi var. Almanya'da 9 senede kendini amorti eden sistem Antalya'da 2.5 yılda edecek. Ortalama 100 metrekarelik bir eve kurulacak tesisin fiyatı 5 bin lira civarında. 2.5 sene içinde elektrik faturası öder gibi sistemin fiyatı ödeniyor. 25 yıl garantisi var. Kursu bitirenler, öncelikle kendi işlerini yapabilirler. İş-Kur'la çalışmamız var. İşletmeler elemanlarını yetiştirebilir. Yurt dışına staja gitmek ya da orada çalışmak isteyen kursiyerlere yardımcı oluyoruz. Kursu bitirenlere Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika veriliyor.?

    Ä°LK SERTÄ°FÄ°KALI USTALAR OLACAK

    Üç ay sürecek kursta GQ Solar Enerji olarak, güneş enerjisi PV kurulumu, onarım, bakım ve ölçüm teknikleri kursunu, Türkiye'nin ilk sertifikalı solar enerji ustalarını yetiştirmek üzere kurduklarını kaydeden Özkan, kursta PV hakkında genel bilgiler, çevre koruma ve geri dönüşümleri, elektro tekniği temel konuları, fotovoltaik bilgiler, PV sektör ürünleri ve kavramları, kurulum teknikleri, ölçüm teknikleri, bakım ve onarım teknikleri, yasal düzenlemeler, PV güvenlik sistemleri ve sigortalama konuları, iş güvenliği, girişimcilik ve PV konusu teşvikleri konularının öğretileceğini belirtti.

    ÅžANSLIYIZ

    Kursiyerlerden Mustafa Erdoğan, elektik ve elektroniğe ilgisinin olduğunu söyleyerek sözlerini şöyle sürdürdü: ?Sıhhi tesisat sektöründeyim. Amatör olarak güneşten elektrik üretiyorum. Burada eksik kaldığımız alanda yeni bilgi öğreneceğiz. Kurs sonunda güneş enerjisinden elektrik üretme sisteminin kurulumunu ve satışını yapabilen yetkin kişiler olacağız. İlk olduğumuz için de şanslıyız.?

    Ä°ÅžYERÄ°MÄ° KURMAK Ä°STÄ°YORUM

    Kursun tek kadın katılımcısı Çiğdem Tunçbilek de, yenilenebilir enerjiye karşı ilgisinin olduğunu belirterek şunları söyledi: ?Kursun Antalya'da olması bizim için bir şans. Dünyada her ülke alternatif enerji üretimine yöneliyor. Güneşlenme süresinin fazla olduğu ülkemizde güneşten enerji üretiminde geç kalındığını düşünüyorum. Yeni bir sektör olan bu alanda ilkler arasına girmek çok önemlidir. Bu alanda yükselmek istiyorum. İleride sertifikamı aldığım zaman kendi işyerimi kurmak istiyorum.?

    Kaynak: Ä°HA





    Türkiye'ye yeni bir meslek geliyor Yorumları