Üniversite hayalini 74 yaşında gerçekleştirdi   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 03-26-2013 (12:29)   Son Mesaj: 03-26-2013 (12:29)    Cevap: 0    Gösterim: 376  

    03-26-2013

    Üniversite hayalini 74 yaşında gerçekleştirdi

    Üniversite hayalini 74 yaşında gerçekleştirdi
    Üniversite hayalini 74 yaşında gerçekleştirdi

    Hayallerinin peşinde koşan 74 yaşındaki Sabri Mamati, ilerlemiş yaşına rağmen, çocukluk düşünü gerçekleştirebilmek için Akdeniz Üniversitesi'nde hukuk eğitimi alıyor.

    Hayallerinin peşinde koşan 74 yaşındaki Sabri Mamati, ilerlemiş yaşına rağmen, çocukluk düşünü gerçekleştirebilmek için Akdeniz Üniversitesi'nde hukuk eğitimi alıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nden emekli olan Sabri Mamati, çocukluğundan beri hayallerini süsleyen avukatlık için ilk adımı 1979 yılında 40 yaşındayken üniversite sınavına girerek attı. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ni kazanan ve kayıt yaptıran Mamati, görevinin yoğunluğundan dolayı sınavlara giremediği için eğitimini tamamlayamadı.

    Emekli olduktan sonra bir süre ticaret yapan Mamati, 2 yıl önce üniversite öğrencilerine yönelik af imkanından yararlanarak 32 yıl önce adım attığı İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne 72 yaşında geri döndü. Yatay geçişle Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesi'ne kayıt yaptıran Mamati, birinci sınıfta tüm derslerini başarıyla geçerek ikinci sınıfa başladı. Mamati, bu yıl ikinci sınıfta eğitim hayatını sürdürüyor.

    Mamati, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hayatının her kademesinde disipline önem verdiğini, derslere bir saat önce gelip ödevlerini de zamanında yaptığını söyledi.

    Mamati, ''Defterlerimi ve kitaplarımı ilkokulda gördüğüm gibi kaplıyorum, notlarımı düzenli şekilde tutuyorum'' dedi.

    Üniversitede 20'li yaşlardaki öğrencilerle uyum içinde öğrenim gördüğünü anlatan Mamati, ''İlk gördüklerinde bana 'amca' diyorlar, tabi buna kızıyorum. 'Amca yok, ağabey var' diyorum. Hem hocalarımla hem diğer öğrencilerle iyi ilişkiler içindeyim. Onlar beni, ben de onları seviyorum. Öğrenciler zaman zaman hayatımı merak edip sorular soruyor. Bu benim de hoşuma gidiyor. Öğrenciler için iyi bir örnek olduğumu düşünüyorum'' diye konuştu.

    Mezun olduktan sonra avukatlık yapmak gibi bir arzusu olmadığını belirten Mamati, sadece çocukluk hayalini gerçekleştirmek istediğini söyledi.

    ''Gençlere model oluşturuyorlar''

    Akdeniz Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muharrem Kılıç ise tarihte tıp ve hukuk biliminin hiçbir zaman değerini yitirmediğini ifade etti.

    Geçmişte üniversiteyi kazanan ama çeşitli nedenlerle eğitimini tamamlayamayanların aftan yararlanarak geri döndüklerini kaydeden Kılıç, fakültelerinde ileri yaşlarda ya da farklı meslek gruplarında çalışan öğrenciler bulunduğunu dile getirdi.

    Fakültede çok farklı profillerde öğrenci olduğuna işaret eden Kılıç, ''Yaşları ilerleyen öğrenciler, torunu yaşındaki gençlerle aynı eğitimi alıyor ama bu durum hiçbir zaman yadırganmıyor. Tam tersine model oluşturmaları, derslere katkıları, öğrencilik potansiyellerinin yüksek olması diğer öğrencileri teşvik ediyor. Bu öğrencilerimizin varlığını zenginlik, şans olarak görüyor ve bununla gurur duyuyoruz'' dedi.

    Kılıç, bilginin paylaşımında, bilgi edinmede yaşın bir sınır olmadığını bu öğrencilerin gösterdiğini vurguladı.

    -Mamati ve Durmuş'un azmi diğer öğrencilere örnek oluyor-

    Mamati'nin genç sınıf arkadaşları ise yaş farkını sorun olarak görmüyor. Hukuk Fakültesi öğrencisi 21 yaşındaki Fatma Funda Kara, emekli olup yeniden eğitim hayatına geri dönen insanları görünce mutlu olduklarını söyledi. Kara, ''Böyle sonradan üniversiteyi kazananların azmi eğitim hayatımıza sımsıkı sarılmamızı sağlıyor'' dedi.

    Sare Eruygur da sınıflarında farklı yaş gruplarından insanların eğitim gördüğünü ifade etti. Kendisinin 23 yaşında, evli ve bir çocuk annesi olduğunu dile getiren Eruygur, ''Ben onları, birçok öğrenci de beni örnek alıyor'' diye konuştu.

    Kaynak: AA





    Üniversite hayalini 74 yaşında gerçekleştirdi Yorumları