Liseliler fesleğenin pası engellediğini kanıtladı   Konuyu açan: Güncelajans   İlk Mesaj: 03-21-2013 (12:28)   Son Mesaj: 03-21-2013 (12:28)    Cevap: 0    Gösterim: 414  

    03-21-2013

    Liseliler fesleğenin pası engellediğini kanıtladı

    Liseliler fesleğenin pası engellediğini kanıtladı
    Liseliler fesleğenin pası engellediğini kanıtladı

    Remide Yılmaz Atabek Anadolu Lisesi'nden iki kız öğrenci, yaptıkları bilimsel deneyle fesleğen bitkisinin, demirin paslanmasını engellediğini kanıtladılar.

    Remide Yılmaz Atabek Anadolu Lisesi'nden iki kız öğrenci, yaptıkları bilimsel deneyle fesleğen bitkisinin, demirin paslanmasını engellediğini kanıtladılar. Fatma İlhan ve Gülşen Özkan isimli öğrencilerin, TÜBİTAK bünyesinde gerçekleştirdikleri proje, gençler adına bilim dünyası için önemli bir adım olarak dikkat çekiyor.

    Liseli mucitler, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından 44.'sü düzenlenen 'Orta Öğretim Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması'na Kimya dalında katıldılar. Okulun kimya öğretmeni Sevda Teksin danışmanlığında gerçekleştirilen projeyle fesleğen ekstraktının, demirin korozyonunu önleyici etkisinin araştırılması amaçlandı. Bilimsel deneyler için Niğde Üniversitesi laboratuvarlarını kullanan proje ekibi, günler süren çalışmalar yürüttü. Nihayetinde fesleğen bitkisinin demirin paslanmasını engellediği ispat edildi.

    Başarılı öğrencilerin projesi, TÜBİTAK Kayseri Bölge Merkezi'nde, 25-29 Mart 2013 tarihleri arasında sergilenecek. Burada yapılacak yarışmalar sonunda bölge finalistleri belirlenecek. Ödül alan öğrenciler ve danışmanlarına başarı belgesi ve para ödülü verilecek. 12 bölgede finalist olarak belirlenen projeler, final yarışması için mayıs ayında Ankara'ya davet edilecek. Ankara'da düzenlenecek yarışma sergisinde projeler jüri tarafından tekrar değerlendirilecek ve değerlendirme sonucunda her dalda derece alan öğrenciye, danışman öğretmenine ve okullarına başarı belgeleri ile öğrenci ve danışmanına para ödülleri verilecek. Sergilenen projelerin değerlendirilmesi sonucu uygun bulunursa bir proje sahibine/sahiplerine 'Yılın Genç Araştırmacısı Ödülü' verilecek.

    Kaynak: CİHAN





    Liseliler fesleğenin pası engellediğini kanıtladı Yorumları