Dershaneciler: Dershaneler kapatılamaz   Konuyu açan: Saatte1   Ä°lk Mesaj: 02-14-2013 (13:29)   Son Mesaj: 02-14-2013 (13:29)    Cevap: 0    Gösterim: 503  

    02-14-2013

    Dershaneciler: Dershaneler kapatılamaz

    Dershaneciler: Dershaneler kapatılamaz
    Dershaneciler: Dershaneler kapatılamaz

    Başbakan Erdoğan'ın "Dershaneleri kapatacağız" açıklamasının ardından yoğun tartışmalara konu olan Dershanecilik Sektörü'nün 600 yöneticisi Antalya'da buluşarak sektörün geleceğini masaya yatırdı.

    Başbakan Erdoğan'ın "Dershaneleri kapatacağız" açıklamasının ardından yoğun tartışmalara konu olan Dershanecilik Sektörü'nün 600 yöneticisi Antalya'da buluşarak sektörün geleceğini masaya yatırdı. Sınav hazırlık yayınları alanında Türkiye'nin önde gelen kurumlarından olan Eksen Yayıncılık'ın destek ve organizasyonuyla gerçekleşen toplantıda "Bir yol Ayrımında Türkiye'de Dershanecilik" başlığıyla bir forum da gerçekleştirildi. Forumda söz alan sektörün temsilcileri dershaneler konusunda Başbakan'ın yanlış bilgilendirildiğini ifade ederek dershanelerin hukuken kapatılsa dahi, fiilen kapatılmasının mümkün olmadığının altını çizdiler.

    Başbakan'ın özel okullara dönüştürme teklifini de değerlendiren dershane temsilcileri dershaneciliğin özel okulların muadili olmadığını belirterek "Bu teklifin hem fiziksel hem de diğer koşullar itibariyle reel bir karşılığı yoktur. Dershaneler gerekli değişim ve dönüşümleri dikkate alarak misyonlarını sürdüreceklerdir" dediler.

    Başbakan'a kırgın ve tepkili olduklarını ifade eden dershane sahipleri kendileri hakkında kullanılan "kan emici, sömürücü" gibi sıfatları hak etmediklerini eğitim gibi kutsal bir alanda ter akıttıklarını, sanılanın aksine zengin sınıflar karşısında orta ve dar gelirli öğrenciler lehine bir fırsat eşitliği yarattıklarını, burs kontenjanlarıyla da binlerce fakir öğrencinin elinden tuttuklarını, 100.000'den fazla insana iş ve aş sağladıklarını ifade ettiler.

    Ortak bir ses verememekten yakınan dershaneciler kendilerinden önce devletin temel eÄŸitimde ve ortaöğretimde alt yapı, donanım ve insan kaynakları ile okullar arasındaki farklılıkların giderilmesi gibi asıl sorun alanlarına odaklanması gerektiÄŸini söylediler. Öte yandan Dershaneler konusunda net bir politika ve karar oluÅŸmadan kamuoyuna yapılan açıklamaların kafa karışıklığı yaratarak herkese zarar verdiÄŸine iÅŸaret eden dershane temsilcileri "Ne biz ne öğrenciler ne de veliler önlerini göremiyor. Bu durum her ÅŸeyden dahaÂ*kötü ancak ne olursa olsun biz kurumlarımıza, emeÄŸimize ve öğrencilerimize sahip çıkacağız" dedi.

    Toplantıya ev sahipliği yapan Eksen Yayıncılık Yönetim Kurulu başkanı Tahir Aktüre ise yaptığı konuşmada "Öğrenciler ve velilerin çoğunluğu, özel dershanelerde okullara kıyasla genel olarak daha iyi eğitim verildiğini ve dershanelerde daha iyi öğrendiklerini ifade etmektedirler. Ailelerin dershaneyi çocuklarının başarısı ve geleceği için bir 'imkân' olarak görmesi boşuna değildir. Özel dershaneler milli eğitim sisteminde var olan fırsat eşitsizliklerini telafi edici bir rol oynamaktadır" dedi.

    Daha iyi okullara olan doğal talep ve bir eleme sistemi var oldukça dershanelere duyulan ihtiyacın devam edeceği konusunda katılımcıların fikir birliğine vardığı ve toplantıda Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı, SETA araştırmacılarından Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat ÖZOĞLU "Türkiye ve Dünyada Dershanecilik Uygulamalarını ve Eğilimleri" üzerine bir konferans verdi. Türkiye'de ve Dünya'da dershanecilik uygulamalarını aktaran Özoğul özellikle Güney Kore'den örneklerle dershanecilik konusunda yasal engellemelerin çözüm olmadığını ifade ederek "Hatta özel ders ve dershaneciliği kontrol altına almak için gerçekleştirilen girişimlerin birçoğunun tersine etki yarattığı veya başka problemlere yol açtığı düşünülmektedir Bu konu Türkiye'nin diğer kurumlarından ve sorunlarından bağımsız değildir" dedi.





    Dershaneciler: Dershaneler kapatılamaz Yorumları