TÄ°KA Macaristan'da projeler için masaya oturacak   Konuyu açan: Dostane   Ä°lk Mesaj: 02-03-2013 (13:24)   Son Mesaj: 02-03-2013 (13:24)    Cevap: 0    Gösterim: 376  

    02-03-2013

    TİKA Macaristan'da projeler için masaya oturacak

    TİKA Macaristan'da projeler için masaya oturacak
    TİKA Macaristan'da projeler için masaya oturacak

    TİKA'nın Macaristan'da gerçekleştireceği projeler için imzalar atılacak.

    TÄ°KA'nın Macaristan'da gerçekleÅŸtireceÄŸi projeler için imzalar atılacak. Türk Ä°ÅŸbirliÄŸi ve Koordinasyon Ajansı (TÄ°KA) ile Çek Cumhuriyeti'nin köklü üniversitelerinden Prag Charles Ãœniversitesi arasında imzalanacak olan projeler gerçekleÅŸmeyecek.Â*TÄ°KA, Çek Cumhuriyeti ile protokolün gerçekleÅŸmeyeceÄŸini, Macaristan ile bir takım projeler için Â*imza atılacağını duyurdu.Â*

    TİKA açıklamasında şunları kaydetti:

    Başbakan Sn. Recep Tayyip Erdoğan'ın Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya ziyaretleri kapsamında, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Macaristan Kalkınma Bankası, iki ülke arasındaki mevcut dostane ilişkilerin daha da güçlendirilmesi, halklar arasındaki karşılıklı anlayış ve işbirliğinin geliştirilmesi, Macaristan'da bulunan, Türk ve Macar halklarının ortak tarihi mirasını oluşturan yapı ve eserlerin korunması amacıyla bir mutabakat zaptı imzalayacaktır.

    Mutabakat Zaptında belirtildiği üzere, TİKA ile Macar Kalkınma Bankasının ortak koordinasyonunda gerçekleştirilecek olan öncelikli projeler şunlardır:

    - Zigetvar'da bulunan Kanuni Sultan Süleyman Camii'nin rekonstrüksiyonu.
    - Zigetvar'da bulunan Türk Evi'nin restorasyonu ve müze olarak düzenlenmesi.
    - Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının gömülü olduğu türbenin bulunması ve yeniden inşa edilmesi.
    - Pecs'te bulunan İdris Baba Türbesinin restorasyonu.
    - Budapeşte'deki Gül Baba Türbesinin restorasyonu.
    - Macaristan'daki Osmanlı Dönemi Hamamlarının restorasyonu.

    İmzalanacak mutabakat zaptına göre; Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Macaristan Kalkınma Bankası, yukarıda belirtilen projelerin hayata geçirilmesine katkı sağlayacak ve ileride bu kapsamda yapılması planlanan çalışmaların gerçekleştirilmesinde ortak hareket edeceklerdir.
    Macaristan Kalkınma Bankası Projelerin hayata geçirilmesi sürecinde Macaristan'daki ilgili kuruluşlarla olan koordinasyonun sağlanması ve projelerin denetlenmesi görevini üstlenecektir.

    Geçtiğimiz yıl Kasım ayında Macaristan Ankara Büyükelçiliği'nde Zigetvar Belediyesi ve Başkanlığımız arasında başlatılan görüşmelerin ve imzalanan protokollerin devamı olan bu mutabakat zaptıyla Macaristan ve Türkiye arasında başlatılan işbirliğinin daha da derinleşmesi güçlendirilmesi amaçlanmaktadır.

    Kaynak: AA





    TİKA Macaristan'da projeler için masaya oturacak Yorumları